Widget Recent Post No.

Θεραπεία βαρρόα με 100% αποτελεσματικότητα. Πως χάθηκαν τα περισσότερα μελίσσια απο το τακ τικ και τη καθαρή αμιτράζη...



Η ανάρτηση αυτή γίνετε απο το μελισσοκόμο Σωκράτη, ο οποίος έστειλε το κείμενο του στην Ορεινή Μέλισσα, το οποίο έγραψε με αφορμή το παρακάτω βίντεο! Στο βίντεο μας Μιλά ο επαγγελματίας Μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης, ο οποίος με  επιστημονικά στοιχεία μιλά για τη βέλτιστη θεραπεία κατά της βαρρόα. Αν δεν είδατε το βίντεο, ο Πέτρος μιλάει για την αμιτράζη, μια ουσία η οποία μέσω ερευνών παρουσίασε 100% αποτελεσματικότητα στη βαρρόα. Πλέον η ουσία είναι εγκεκριμένη μέσω του σκευάσματος apitraz, για το οποίο και μας μιλά ο επαγγελματίας μελισσοκόμος...




1. Το σκεύασμα που έχει πάρει έγκριση στην Ελλάδα είναι το Apitraz.
Amitraz η δραστική ουσία Apitraz το σκεύασμα.
2. Το ευρέως διαδεδομένο σκεύασμα τα τελευταία 10 χρόνια είναι το tactik.
3. Καθαρή Amitraz.
Να εξηγήσω τώρα.
Έχουμε και λέμε:

1. Θεραπεία με το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz
Η αποτελεσματικότητά του σύμφωνα με έρευνες από 88% έως 95%. Είναι πολύ καλό. Το κόστος του όμως είναι αδύνατο να το επωμιστεί ο Έλληνας μελισσοκόμος. 50-60 ευρώ για 8 ως 10 σμήνη 2 φορές το χρόνο συν 2 φορές το χρόνο φάρμακα για την νοζεμίαση. Μιλάμε για 15-20 ευρώ το χρόνο ανά κυψέλη στην καλύτερη περίπτωση. Τώρα αν βάλουμε και τα σμήνη που έχουν δεχτεί την θεραπεία και έχουν χαθεί από άλλες αιτίες (λάθος χειρισμοί, ακατάλληλες βασίλισσες, πείνα, καιρικές συνθήκες κτλ.) τότε το κόστος ανεβαίνει πολύ παραπάνω. Άρα μπορεί το εγκεκριμένο σκεύασμα να κάνει καλή δουλεία, δεν μπορεί όμως εκ' των πραγμάτων να εφαρμοστεί στην Ελληνική πραγματικότητα λόγο υψηλού κόστους.



2. Θεραπεία με το μη εγκεκριμένο σκεύασμα tactik.
Δεν γελάμε. Το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz για να φτάσει στην αποτελεσματικότητα 88-95% πρέπει σε κάθε 10άρι μελίσσι να μπουν 2 ταινίες για 6 εβδομάδες. Σύμφωνα με την ετικέτα του πάντα. Η κάθε ταινία περιέχει 500 miligram της δραστικής ουσίας Amitraz. 2 ταινίες επί 500 miligram ίσον 1000 miligram. Ένα γραμμάριο αμιτράζης αν 10άρα κυψέλη. Το tactik σύμφωνα με την ετικέτα του περιέχει 12,5% αμιτάζης ανά λίτρο. Για να φτιάξουμε 100 ταινίες βάζουμε 60 ml tactik σε 940 ml ηλιέλαιο.
Επομένως με την απλή μέθοδο των τριών (γι' αυτούς που έχουν πάει σχολείο) έχουμε: τα 1000 γρ tactik περιέχουν 125 γραμμάρια αμιτράζης τα 60 γραμμάρια πόσο; 125/1000*60 = 7,5 γραμμάρια. Επομένως οι 100 ταινίες που θα φτιάξουμε θα περιέχουν 7,5 γραμμάρια της δραστικής ουσίας αμιτράζης. 7,5 γρ αμιτράζης / 100 ταινίες ίσον 0,075 γρ (75 miligram) ανά ταινία. Θα χρειαστούν 2 ταινίες ανά 10άρι μελίσσι ανά 7 ημέρες 4 φορές. Επομένως 8 ταινίες συνολικά επί 0,075 γρ μας κάνουν 0,6 γρ δραστικής ουσίας ανα 10άρι μελίσσι. Σας έδωσα σε γραμμάρια τις πράξεις και όχι σε λίτρα. Σε λίτρα επειδή το σκεύασμα είναι ελαφρύτερο περιέχει λιγότερη δραστική ουσία. Για να μην κουράζω άλλο στη κάθε θεραπεία με tactik η δραστική ουσία που μπαίνει στην κυψέλη είναι η μισή απ' ότι έχει το εγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz (500 miligram περίπου αντί για 1000 του εγκεκριμένου). Επομένως για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να διπλασιάσουμε την ποσότητα του σκευάσματος.




Θα πρέπει δλδ να αυξήσουμε την δόση από 60 ml σε 120 ml τουλάχιστον. Δυστυχώς όμως το tactik λόγο των δύο πετρελαιοειδών που περιέχει δεν επιτρέπει την αύξηση της δόσης. Στα 80 μλ το μελίσσι θα γίνει ζόμπι, στα 100 μλ θα χάσετε τα μισά και στα 120 μλ και πάνω δεν θα μείνει ρουθούνι. Όταν η αμιτράζη πρωτοβγήκε στο εμπόριο όλα τα εγκεκριμένα και μη σκευάσματα έδιναν 500 miligram ανά θεραπεία. Λόγο του ότι η βαρρόα απέκτησε ανθεκτικότητα αναγκάστηκαν να διπλασιάσουν την δόση στα εγκεκριμένα. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους λένε πως η βαρρόα δεν επέκτισε και ούτε πρόκειται να αποκτίσει ανθεκτικότητα στην αμιτράζη.

3. Καθαρή αμιτράζη.
Καθαρή αμιτράζη στο εμπόριο δεν διατίθεται. Την αποκλειστική παραγωγή και διάθεση της αμιτράζης τη έχει ή ίδια η εφευρέτρια εταιρία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο φαρμακευτικό κολοσσό ανά την υφήλιο. Απ' όσο ξέρω δεν διαθέτει στο εμπόριο καθαρή αμιτράζη. Η καθαρή αμιτράζη που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι μια απομίμηση που εισάγεται από άλλες χώρες. Η περισσότερη από την Κίνα. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι δεν είναι καθόλου σταθερή. Παλαιότερα ξεπάστρεψε ολόκληρα μελισσοκομία. Φέτος το τελευταίο εξάμηνο η παρτίδα που ήρθε ήταν άχρηστη. Ξέρετε μιλάω για τις ταινίες ξυλάκια που παίρνετε χύμα από καταστήματα μελισσοκομικών ειδών. Επομένως το ποσοστό των μελισσοκόμων που χρησιμοποιούν άμεσα ή έμμεσα την συγκεκριμένη δραστική ουσία είναι πολύ παραπάνω από 10% του συνόλου.



Το tactik και η "καθαρή" αμιτράζη είναι οι κυριότεροι λόγοι για τον αφανισμό πολλών σμηνών το τελευταίο εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές από τότε που για την βαρρόα χρησιμοποιούσαμε το Asudol 50 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα. Δυστυχώς η όλη νοοτροπία παραμένει η ίδια. Η φετινή κατάσταση είναι η χειρότερη που έχω ζήσει.

Σωκράτης
Για το Blog Ορεινή Μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Για 20 είκοσι περίπου χρόνια που χρησιμοποιώ το τακ τικ όχι δεν έχασα μελίσσι αλλά ούτε μέλισσα. Και θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ για άλλα 20 και περισσότερα χρόνια αν υπάρχει στην αγορά. Δικαίωμα του καθενός είναι να γράφει ό,τι θέλει. Αν είστε δίκαιοι πρέπει να δημοσιεύσετε το σχόλιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε παλικαρια.... το 60-70 της εκατο των επαγγελματιων μελισσοκομων χρησιμοποιουν αμιτραζη για τις θεραπειες τους... λετε να ειναι χαζοι και να χανουν ολοκληρα μελισσοκομεια??? για συνελθετε λιγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!