Widget Recent Post No.

Πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στη καταπολέμηση βαρρόα. Η εμπειρίες που θα σώσουν τα μελίσσια μας!

Δεν αρκεί μια καταπολέμηση το Χειμώνα για να θεραπεύσουμε σωστά τα μελίσσια μας! Σήμερα έχουμε την πιο ανατρεπτική ανάρτηση για τους χειρισμούς του χειμώνα. Όπως γνωρίζουμε η ΚΥΡΙΑ θεραπεία κατά της ΒΑΡΡΟΑ γίνετε το Χειμώνα τότε που ξεγονιάζουν τα μελίσσια! Και εδώ είναι που οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι κάνουν το μεγάλο λάθος... Νομίζουν ότι μια καταπολέμηση με ένα σκεύασμα μπορεί να εξολοθρεύσει στο 100% τη βαρρόα, και τα μελίσσια να καθαρίσουν! Μέγα λάθος! Πχ το οξαλικό οξύ, ανάλογα με το τρόπο που θα κάνουμε την εφαρμογή, έχει 60-90% καταπολέμηση. Αν μάλιστα το μελίσσι δεν είναι τελείως ξεγονιασμένο η καταπολέμηση πέφτει αρκετά παρακάτω.

Ας τα πάρουμε ένα ένα για να πετύχουμε δυνατά και υγιή μελίσσια
Το χειμώμα θέλουμε να πετύχουμε καταπολέμηση βαρρόα άνω του 95%. Αυτό το ποσοστό δύσκολα μπορούμε να το πετύχουμε με ΜΙΑ θεραπεία. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι που χρησιμοποιούν είτε ταινίες, είτε ομιχλοποιητή εφαρμόζουν πάντα 2 θεραπείες. Ναι όπως ακούσατε! 2 θεραπείες καμία φορά και 3 (αλλά πολύ σπάνια και με προυποθέσεις) και αυτό σε ΠΛΗΡΩΣ ξεγονιασμένα μελίσσια. Φυσικά αυτές οι επαναλήψεις δεν γίνονται σε διάστημα μικρότερο απο 10 μέρες περίπου. Πχ ένας μελισσοκόμος εφαρμόζει μια θεραπεία στις 25 Νοεμβρίου, μια στις 10 Δεκεμβρίου και μια στις 1 Ιανουαρίου. 3 δυνατά χτυπήματα έναντι της βαρρόα και καθαρίζουν πάνω απο 95% τα μελίσσια. Ο ομιχλοποιητής όπως και οι αυτοσχέδιες ταινίες επιτρέπουν τέτοιες επαναλήψεις. Κυρίως βέβαια ο ομιχλοποιητής



ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν εφαρμόσουμε δύο ή τρείς θεραπείες, πολύ μεγάλη προσοχή μην χάσουμε τα μελίσσια. Οι μελισσοκόμοι που χρησιμοποιούν 2 και 3 θεραπείες, συνήθως χρησιμοποιούν ομιχλοποιητές, που δεν επηρεάζουν τα σμήνη. Οι ταινίες ειδικά πχ το ΤΑΚ ΤΙΚ,  μπορούν να καταστρέψουν τα μελίσσια μας, αν εφαρμόσουμε παραπάνω απο 1 επανάληψη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές ταινίες με μικρή δοσολογία, και μεγάλη αποτελεσματικότητα που δεν έχουν απώλειες στα σμήνη.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 3 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΕ ΓΟΝΟ
Οι μελισσοκόμοι της Κρήτης, των νησιών, της Κύπρου, όπως και της Νότιας Πελοπονήσσου, διατηρούν γόνους στα μελίσσια, κατα τη διάρκεια όλου του χειμώνα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι επαναλήψεις που πρέπει να κάνουμε στα μελίσσια μας είναι 3 υποχρεωτικά. Αν βέβαια ο γόνος είναι όσο η διάμετρος ενός μπουκαλιού τότε κάνουμε 2 θεραπείες τότε που τα μελίσσια διατηρούν το λιγότερο γόνο.  Σε μελίσσια με περισσότερο γόνο κάνουμε 3 θεραπείες ανα 1 εβδομάδα, έτσι ώστε να πιάσουμε το κύκλο της βαρρόα. Εννοείτε ότι αναφερόμαστε σε ταινίες ή ομιχλοποιητές, και όχι ενστάλλαξη με κάποιο οξύ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μελισσοκόμοι που εφαρμόζουν διαδοχικές θεραπείες, με οξαλικό οξύ, θυμόλη, μυρμικικό οξύ, και οποιαδήποτε άλλο οξύ, κινδυνεύουν να χάσουν τα μελίσσια λόγω απώλειας των πλυθησμών



Μικρότερη αποτελεσματικότητα, απο αυτά που διαβάζουμε... 
Σε ξεγονιασμένα μελίσσια
Το οξαλικό οξύ στη πράξη μπορεί να έχει απο 60-80% περίπου. Μπορεί με κάποιο λάθος του μελισσοκόμου να μειωθεί αρκετά πιο κάτω η αποτελεσματικότητα. Δεν επιτρέπεται δεύτερη εφαρμογή αν κάνουμε ενστάλλαξη. Μάλιστα αν χρησιμοποιήσουμε οξαλικό οξύ, ενδέχεται αν εφαρμόσουμε άλλη θεραπεία πχ με ταινίες 10 μέρες αργότερα να δημιουργηθούν προβλήματα. Το οξαλικό οξύ μειώνει τη ζωή των μελισσών ειδικά σε υψηλές δοσολογίες.

Σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες amitraz fluvalinate, σύμφωνα με την εμπειρία επαγγελματιών μελισσοκόμων έχουν μια δράση της τάξης του 90%. Αmitraz έχει το τακ τικ, ενώ fluvalinate έχει το mavric. Για το fluvalinate γίνετε λόγος ότι έχει μειωθεί πολύ η αποτελεσματικότητα λόγω της αλόγιστης χρήσης του στο παρελθόν. Πχ αν το fluvalinate έχει 70% αποτελεσματικότητα, και βάλουμε στα μελίσσια, απο τα 100 βαρρόα θα σκοτωθούν τα 70 βαρρόα. Αν επαναλάβουμε τη θεραπεία με το ίδιο σκεύασμα θα σκοτωθούν άλλα 15-20 περίπου. Αν όμως κάνουμε άλλη θεραπεία με άλλη δραστική ουσία, ίσως ζήσουν 1-2 βαρρόα. Μπορεί και κανένα. Φυσικά ένα μελίσσι το χειμώνα μπορεί να έχει και 1000 βαρρόα. Εμείς το χειμώνα πρέπει να μειώσουμε τόσο τη βαρρόα που να είναι σχεδόν μηδενική.

Αυτά είχαμε να πούμε σήμερα, και σύντομα θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία για τη καλύτερη καταπολέμηση της βαρρόα. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια