Widget Recent Post No.

Η συμβολή της βασίλισσας στη καταπολέμηση των βαρρόα...



Ακούγεται σχεδόν απίστευτο εφόσον η βασίλισσα έχει ως μοναδικό ρόλο στη κυψέλη να γεννά αυγά. Πειράματα έρχονται να αντιστρέψουν πολλά δεδομένα εφόσον έδειξαν ότι η βασίλισσα δεν είναι τόσο ασήμαντη όσο δείχνει στα μάτια μας. Είναι το Α και το Ω στη κυψέλη και καθορίζει μια αλυσίδα απο ενέργειες ακόμα και αυτή της καταπολέμησης βαρρόα.

Οι φεrομόνες της βασίλισσας είναι οσφρητικές εντολές για τις εργάτριες μέλισσες. Δηλαδή όσο πιο έντονη είναι μια φερομόνη τόσο πιο ακραίες θα είναι οι πράξεις των μελισσών. Πχ αν μια βασίλισσα έχει έντονη τη φερομόνη της περιποίησης, οι μέλισσες θα την περιποιούνται και θα την ταίζουν περισσότερο.

Το πείραμα που έγινε στην Ελβετία ( Switzerland University) ξεκίνησε με 23 ορφανά μελίσσια τα οποία είχαν βαριά προσβολή απο βαρρόα. Επιλέχθηκαν μελίσσια με έντονο το ένστικτό της καθαριότητας, αλλά και χωρίς. Εφαρμόστηκαν 3 διαφορετικές δοκιμές.

Στην πρώτη δοκιμή έδωσαν στα ορφανά μελίσσια γονιμοποιημένη βασίλισσα σε κλουβάκι, στην δεύτερη δοκιμή έδωσαν έτοιμη τεχνητή φερομόνη που εκκρίνει η βασίλισσα, και στην τρίτη δοκιμή άφησαν τα μελίσσια ορφανά. Το συμπέρασμα ήταν οτι τα όρφανα μελίσσια είχαν μεγαλύτερη προσβολή απο βαρρόα. Ωστόσο όπως έδειξε το πείραμα δεν έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο η ύπαρξη της βασίλισσας, όσο το γεννετικό υλικό, δηλαδή η τάση των μελισσών να καθαρίζουν και να απομακρύνουν τα βαρρόα απο τη κυψέλη.

Μερικές βασίλισσες εκκρίνουν περισσότερες και πιο έντονες φερομόνες πράγμα που εξαναγκάζει τις μέλισσες, να είναι πιο σχολαστικές στη καθαριότητα και την απομάκρυνση βαρρόα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια