Widget Recent Post No.

Αποκαλύψεις για τη μελιτοφορία του πεύκου, και τη παραγωγή μελιού... Μερικά ανατρεπτικά δεδομένα



Κάποια πολύ ανατρεπτικά δεδομένα για τη μελιτοφορία του πεύκου! Σήμερα θα καταθέσουμε στην Ορεινή Μέλισσα μερικά στοιχεία που σίγουρα θα αλλάξουν πολλά δεδομένα. Όπως γνωρίζετε τώρα τελευταία γίνετε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, για τη καταγραφή της μελιτοέκκρισης του πεύκου, για το οποίο έχει μιλήσει πολλές φορές η ερευνήτρια Σοφία Γούναρη, και σήμερα είμαι και εγώ άλλος ένας μελισσοκόμος που άκουσε όλα αυτά τα τόσα ενδιαφέροντα πράγματα. Χαίρομαι τόσο πολύ να ακούω ανθρώπους που έχουν τόσο μεγάλο πάθος για τη μελισσοκομία, και προσφέρουν έργο. Πάνω στη μελιτοέκκριση του πεύκου η Δρ Σοφία Γούναρη απο το Ινστιτούτο μελισσοκομίας, έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά και παλαιότερα.


Αυτά που άκουσα και θέλω να τα μάθετε και εσείς...
Η διαφορά απο περιοχή σε περιοχή στο πεύκο είναι τεράστια!
Μπορεί σε μια περιοχή να έχει σταματήσει η μελιτοέκκριση, και σε μια άλλη να μην έχει αρχήσει ακόμα. Πχ ένας μελισσοκόμος ακούει ότι στην Έυβοια δίνει μέλι! Ξεκινάει λοιπόν τη μεταφορά όλων του των μελισσιών, και μετά απο λίγες ημέρες διαπιστώνει ότι τα μελίσσια πεινάνε και δεν μπαίνει καθόλου μέλι. Ενώ λοιπόν σε κάποιες περιοχές η μελιτοέκκριση ξεκίνησε, σε κάποιες αλλες μπορεί να αργήσει σημαντικά... Και αυτό πλέον στηρίζεται πάνω σε έρευνες!
Όπως τόνισε η Δρ Σοφία Γούναρη, στο πανελλήνιο συνέδριο μελισσοκομίας, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν όσον αφορά τη μελιτοέκκριση στη Ρόδο (όπου έγιναν οι έρευνες), υπήρχε τόσο μεγάλη διακύμανση στις περίοδους μελιτοφορίας, που κανείς δε το περίμενε. Πως γίνεται ένα νησί να έχει τόσο μεγάλες αλλαγές απο το Βορρά έως το Νότο; Φανταστείτε στην υπόλοιπη Ελλάδα τι γίνετε...

Το συμπέρασμα είναι ότι απο περιοχή σε περιοχή αλλάζουν τα δεδομένα. Πχ σε μια περιοχή μπορεί να δίνει μέλι, και σε κάποια άλλη μπορεί να ξεκινήσει μετά απο 20 μέρες. Είναι μεγάλο λάθος λοιπόν, να δίνει μέλι η περιοχή μας, και να νομίζουμε ότι όλη η Ελλάδα δίνει μέλι. Ο κάθε μελισσοκόμος θα πρέπει να κάνει ο ίδιος έλεγχο, τοποθετώντας δείκτη μελίσσι με ζυγαριά, κοιτώντας τα κλαριά, αν τα βοσκούν οι μέλισσες κλπ.

Επηρεάζεται η μελιτοφορία απο τα καιρικά φαινόμενα;
Τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη μελιτοφορία μόνο τη περίοδο που τα μελιτογόνα έντομα, βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης τους, και προσπαθούν να "προσηλωθούν" επάνω στα δέντρα. Τα έντομα εκείνη τη περίοδο είναι πολύ ευάλωτα, και η κακοκαιρία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πλυθησμός τους. Αυτή η περίοδος συμπίπτει συχνά τον Ιούνιο. Αν για παράδειγμα έχει κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας χαλάζι, βροχές μέσα στον Ιούνιο και τα έντομα βρίσκοντα σε αυτή τη φάση, η πορεία της μελιτοφορίας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά για όλο τον επόμενο χρόνο. Τέτοιες χρονιές έχουν υπάρξει.

Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, οι αιτίες που οι μελισσοκόμοι δεν παίρνουν μέλι τον Σεπτέμβριο - Οκτώμβριο δεν είναι απο τη κακοκαιρία, αλλά για άλλους λόγους. Το μελιτογόνο έντομο δεν φαίνετε να επηρεάζεται σε καμία άλλη φάση της ανάπτυξης του, πόσο μάλλον προς το τέλος της χρονιάς, όπου τα έντομα έχουν φτάσει στο μέγιστο μέγεθος ανάπτυξης τους και είναι πολύ ανθεκτικά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα απο το εργαστήριο. Όσα δείγματα κλαδιών συγκεντρώθηκαν απο το δάσος, και έδιναν μέλι, ή ίδια συμπεριφορά παρουσιαζόταν και στις ζυγαριές που ήταν τοποθετημένες τα μελίσσια. Παρουσιαζόταν λοιπόν μια κοινή εικόνα, στο εργαστήριο και στα μελίσσια. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα υπήρχε μια εβδομάδα διαφορά, για να δούμε τα αποτελέσματα απο τα μελίσσια. Αυτό οφείλετε ότι οι μέλισσες χρειάζονται κάποιο χρόνο για να λάβουν το "μήνυμα" ότι ξεκίνησε η μελιτοέκκριση και να συγκεντρωθούν σε αυτή.

Πολύ ενδιαφέρον συμπεράσματα, και σύντομα θα έχουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. άντε από του χρόνου θα βάζουμε τα μελίσσια σε βάρκες και θα πάμε στη ροδο αφού έγιναν εκεί οι έρευνες και ίσως και τα μπάνια βεβαίως βεβαίως και μόνο εκεί θα έχουμε εμπειροστατημενα άποψη για τον εργάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!