Widget Recent Post No.

Οι μέλισσες αποθηκεύουν λίπος και ζουν περισσότερο: Για μηδενικές απώλειες το χειμώνα και ταχύτατη ανάπτυξη την Άνοιξη...



Είναι σχεδόν απίστευτο το πόσο περίπλοκος και μυστιριώδης είναι ο κόσμος των μελισσών μας. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι μέλισσες  "πειράζουν" μόνες τους τον οργανισμό τους προκειμένου να παρατείνουν τον χρόνο ζωής και να επιβιώσουν όλη την ψυχρή "νεκρή" περίοδο του Χειμώνα!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έρχεται στο φως, οι μέλισσες έχουν ένα μυστικό στον μεταβολισμό τους με το οποίο μπορούν να επιφέρουν "αθανασία" και να αυξήσουν τον χρόνο ζωής ακόμη και χρόνια, κάτι το όποιο επιλέγουν να κάνουν μόνο για τη βασίλισσα, την μητέρα τους. Πρωτοφανές φαινόμενο για τα μελισσοκομικά δεδομένα που σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένα έμβιο όν δεν μπόρεσε να το καταφέρει μέσα στα εκατομμύρια χρόνια ζωή του πλανήτη. 

Τι συμβαίνει στον πολύπλοκο οργανισμό της μέλισσας και πως καταφέρνουν άραγε δώσει ζωή εκεί που δεν υπάρχει; Η μέλισσα έχει αναπτύξει στο σώμα της ένα πολύ ιδιαίτερο σύστημα. Παράγει ένα συστατικό που ονομάζεται βιτελλογενίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια γλυκό-λίπο-πρωτείνη η οποία αποτελείτε απο 91% πρωτείνη, 7% λίπος, και 2% υδατάνθρακες (σάκχαρα).

 Αυτή η γλυκολιποπρωτείνη χρησιμοποιείτε απο τον οργανισμό της μέλισσας για πέντε σημαντικούς σκοπούς. 
  • Αποθήκευση λίπους - ενέργειας για το χειμώνα
  • Παραγωγή βασιλικού πολτού απο τους αδένες.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Πηγή νεότητας για τη βασίλισσα, και τις εργάτριες.
  • Ορμόνη που θα καθορίσει την συλλογή τροφής μελλοντικά στις συλλέκτριες

Παρόμοια λειτουργία επιτελεί και ο οργανισμός των πτηνών όταν παράγουν το κρόκο ενός αυγού, όμως οι μέλισσες κατάφεραν να χρησιμοποιούν τη βιτελλογενίνη για πολλούς διαφορούς σκοπούς ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μπόρεσαν να πάρουν στα χέρια τους την ζωή τους, για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο οργανισμός της μέλισσας για να παράξει αυτή την ουσία και να αποθηκεύσει το λίπος στο σώμα της πρέπει να έχει τραφεί πολύ καλά στο νεαρό της ηλικίας της (γόνος), και να έρχονται προμήθειες στη κυψέλη (γύρη, νέκταρ). Για την παραγωγή του λιπώδη ιστού είναι άκρως απαραίτηρη η κατανάλωση γύρης (πρωτείνη) και μελιού (υδατάνθρακες). Επίσης αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ζαχαροζύμαρο, η υποκατάστατο γύρης, μιας και οι μέλισσες έχουν υψηλές ανάγκες σε βιταμίνες αμινοξέα, μέταλλα και άλλα σημαντικά στοιχεία.

Το συμπέρασμα είναι οτι μια μέλισσα που θα τραφεί σωστά, θα μπορέσει με τον απίστευτο οργανισμό της να παράξει τον απαραίτητο λιπώδη ιστό (αποθήκευση λίπους στη κοιλιά) και να παρατείνει την διάρκεια ζωής της μετά τη χειμερίνη περίοδο δηλαδή την Άνοιξη. 

Η μέλισσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αντλεί από το λίπος της ενέργεια, για να παράξει θερμότητα. Το λίπος της δίνει ζωή και εκμηδενίζει την κόπωση στις αντίξοες συνθήκες. Οι παχιές μέλισσες κάνουν σωστή τη θερμενόμενη μελισσόσφαιρα και έχουν μηδενικές πιθανότητές απώλειας.

Επίσης το λίπος στις μέλισσες βοηθάει στην γρήγορη ανάπτυξη γόνου νωρίς την άνοιξη. Οι μέλισσες μόλις αρχίσουν οι πρώτες ανθοφορίες, ξοδεύουν όλο τους το λίπος και το μετατρέπουν σε τροφή για τον γόνο. Έτσι θα έχουμε μια γρήγορη επνάνοδο και ανανέωση πληθυσμού για ταχύτατη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια