Σήμερα στην Όρεινη Μέλισσα έχουμε ένα πολύ επίκαιρο θέμα. Τη μόνωση των μελισσιών και αν είναι σωστό να κλείνουμε τον αερισμό της κυψέλης. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τη συμβολή του κηρόπανου και της μόνωσης με φελιζόλ στα μελίσσια μας. Όσον αφορά το κηρόπανο μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια παλιά βαμβακερά ρούχα, που να απορροφούν την υγρασία και να κρατούν ζεστό το σμήνος.
Διαβάστε πως να φτιάξετε δικό σας κηρόπανο
Πως να φτιάξουμε κηρόπανο και τι υλικό να επιλέξουμε;
Και διαβάστε και σε αυτό το άρθρο πως να φτιάξετε φελιζολάκι μόνωση
Φτιάχνοντας μόνωση για τα μελίσσια
Ωστόσο το σημερινό ερώτημα είναι άλλο! Πως επιδρά η ανάπτυξη και το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, αν κλείσουμε τις θήρες του καπακιού. Έχουμε δεί πολλούς μελισσοκόμους να κλείνουν τις 2 απο τις δύο θήρες, άλλους να κλείνουν και τις 4, ενώ μια μικρή μερίδα μελισσοκόμων τις κλείνει σε χιαστή διάταξη. Επίσης η πόρτα αν είναι πολύ μικρή το χειμώνα τι ρόλο παίζει; Έχει κάποιο φανερό αποτέλεσμα;
Η σημερινή ανάρτηση λοιπόν γίνετε με αφορμή αυτό το ερώτημα που λάβαμε απο μελισσοκόμο στη περιοχή των Φαρσάλων στη Λάρισα. Εκεί ο χειμώνας δεν είναι και τόσο ήπιος όπως στην Νότια Ελλάδα. Μας γράφει λοιπόν:
Έχω τα μελίσσια μου κοντά στα Φάρσαλα. Έχω τοποθετήσει στα μελίσσια κηρόπανο αλλά και φελιζόλ. Μέσα στο επόμενο διάστημα προβλέπεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Να κλείσω τα παραθηράκια της κυψέλης; Ρωτάω επειδή θα κάνει μεγάλα σκαμπανευάσματα η θερμοκρασία, και αν θα είναι καλύτερο να μείνουν κλειστά τα παράθυρα μόνιμα η για μικρότερο διάστημα.
Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν απο το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας, ο Δρ. Λεωνίδας Χαριστός δήλωσε πως σε πειράματα που έγιναν στα μελίσσια, δεν υπήρξε καμία διαφορά. Δοκιμάσαν να κλείσουν τις θήρες του καπακιού με πολλούς τρόπους, και καμία μέθοδος δεν έδειξε να επιδρά θετικά στα μελίσσια. Μάλιστα όπως είπε, τα μελίσσια που δεν κλείσαν τα καπάκια συγκριτικά με τα υπόλοιπα δεν έδειξαν καμία διαφορά όσον αφορά την ανάπτυξη και το ξεχειμώνιασμα. Απο αυτό λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το να κλείνουμε τις θήρες στα καπάκια είναι άσκοπο.
Απο την εμπειρία του γράφει στην Ορεινή Μέλισσα επαγγελματίας μελισσοκόμος απο τη Κεντρική Ελλάδα...
Ποτέ δε κλείνω τις θήρες απο τις κυψέλες. Είναι άσκοπο. Μάλιστα όσοι κλείνουν τα καπάκια, μετά θερίζει η νοζεμίαση απο την υγρασία. Στη κουμαριά δημιουργούνται πολύ πιο έντονα προβλήματα. Τα μελίσσια αν θέλουν κλειστές τις θήρες του καπακιού, θα το κάνουν μόνα τους. Δεν είναι λίγες φορές ποιυ φράζουν τις θήρες με πρόπολη. Η γνώμη μου είναι, αφήστε τα μελίσσια να κάνουν αυτό που ξέρουν αυτά καλύτερα.
Η είσοδος του μελισσιού
Εκεί αλλάζουν τα πράγματα. Είναι απαραίτητο το χειμώνα να περιορίζουμε την είσοδο του μελισσιού. Όσο μικρότερη η είσοδος τόσο καλύτερα για το μελίσσι. Δεν είναι μόνο η μόνωση. Αλλά οι εχθροί. Δεν πρέπει να ενοχλείτε το σμήνος ούτε απο σφήκες ούτε απο άλλα έντομα. Ο λόγος που βγάζουμε τα πορτάκια είναι όταν κάνει ζέστη την Άνοιξη και οι μέλισσες συνοστίζονται στην είσοδο. Το χειμώνα μικραίνουμε τις εισόδους. Προσωπικά βλέπω διαφορές στα μελίσσια που έχω πορτάκια. Προχωράνε καλύτερα και ξεχειμωνιάζουν επίσης ακόμα καλύτερα.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!