Υπο φυσιολογικές συνθήκες, πηγαίνουμε απογευματάκι, και δίνουμε ένα ένα τα πατώματα σε κάθε μελίσσι χωριστά. Μετά απο 4-5 ημέρες πηγαίνουμε και τα παίρνουμε πίσω. Φυσικά για να γίνει ένα τέτοιος χειρισμός πρέπει να έχει καλό καιρό, και να μην έχει κρύο. Ειδάλλως είναι προτιμότερο να αποθηκεύσουμε κατευθείαν τις τρυγημένες κηρήθρες στην αποθήκη.
Ο μελισσοκόμος που θα δούμε παρακάτω, έβαλε στο πόρτ παγκάζ τις τρυγημένες κηρήθρες, πήγε με το αγροτικό δίπλα στα μελίσσια, και άφησε να γίνει λεηλασία, καθαρισμός των κηρηθρών. Εκ πρώτης όψεος φαίνεται πολύ εύκολο και σωστό, όμως στη πραγματικότητα δεν είναι.
Αν ένα μελίσσι που τρυγήθηκε ήταν άρρωστο, θα γίνει μετάδοση της ασθένειας! Η κηρήθρα που έχει τους σπόρους της ασθένειας μπορεί να την μεταδώσει ακόμα και σε μελίσσια που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά. Αλλά τα πιο επιρρεπή μελισσοκομία είναι αυτά που βρίσκονται κοντά. Είναι προτιμότερο να μην κάνουμε τέτοιους χειρισμούς που διευκολύνουν την μετάδοση ασθενειών.
Ο μελισσοκόμος που έκανε αυτό, δηλώνει ότι είχε πολύ πλάκα, όταν είδε σύννεφα απο μέλισσες να έρχονται να πάρουν το μέλι, και όταν ένας μελισσοκόμος του επιτέθηκε ότι θα κολλήσει ασθένειες στα γύρω μελίσσια ο ίδιος είπε "Αν είχα άρρωστα μελίσσια, μόνο τότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό".
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!