Widget Recent Post No.

Απώλειες μελισσιών απο τόσο νωρίς...



Ήδη αναφέρονται περιπτώσεις ΝΕΚΡΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ. Οι απώλειες δυστυχώς για τους περισσότερους μελισσοκόμους ήδη ξεκίνησαν. Και θα συνεχίζονται μέχρι και τον Μάρτιο. Πλέον όλα κρίνονται απο τους χειρισμούς του φθινοπώρου.
1. Μελίσσια υποβαθμισμένα διατροφικά, 
2. μελίσσια προσβεβλημένα απο βαρρόα & νοζεμίαση, 
3. μελίσσια ταλαιπορημένα απο μεγάλη παραμονή στο πεύκο, 
Χάνονται πολύ εύκολα απο πολύ νωρίς. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι τον Φεβρουάριο. Τότε σύμφωνα με την εμπειρία χάνονται τα περισσότερα μελίσσια. Διότι τότε ο πλυθησμός γερνάει, και αρχίζει να μειώνεται σημαντικά. Όπως γράφει στην Ορεινή Μέλισσα ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος "Το φθινόπωρο πρέπει να κάνεις καλή ανανέωση του πλυθησμού για το ξεχειμώνιασμα. Αν μπείς στο χειμώνα με γερασμένο πλυθυσμό είναι λογικό να χάνονται μελίσσια. Άλλωστε τα περισσότερα μελίσσια χάνονται μέσα στον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει ο γόνος".
Το πιο σημαντικό για εμένα είναι οι ασθένειες. Ο μελισσοκόμος πρέπει το φθινόπωρο να έφαρμόζει προληπτικά θεραπείες, ανεξαρτήτως αν βλέπει ή όχι κάποια ασθένεια. 2 Είναι η βασικές θεραπείες. 1 για τη βαρρόα όταν υπάρχει ο λιγότερος γόνος, και 1 για την νοζεμίαση πρίν υπάρξει έξαρση στο μελισσοκομείο. Και οι δύο αυτές οι ασθένειες μπορούν να μας καταστρέψουν. Συγκεκριμένα η νοζεμίαση μπορεί να μας αφήσει κυψέλες "φαντάσματα". Και όταν δούμε τα συμπτώματα πολλές φορές είναι ήδη αργά. Όπως γράφει έμπειρος μελισσοκόμος στην Ορεινή Μέλισσα "Κάθε χρόνο κάνουμε στα μελισσια προληπτικές ενέργειες και δεν περιμένουμε να μας βρει το κακό για να δράσουμε. Συνήθως όταν δούμε τα συμπτώματα είναι πλέον αργά.. .Κι εγώ δεν έβλεπα βαρροα αλλα μετά το οξαλικό είδα στρώμα πεσμένα τα βαρρόα στην κυψέλη σε θεραπεία που έκανα το Νοέμβριο. Σκεφτείτε η βαρρόα αυτή να ταλαιπωρεί τα μελίσσια όλο το χειμώνα".

Σύμφωνα με νέες έρευνες η θεραπεία με οξαλικό οξύ αν επαναληφθούν 2 εφαρμογές μέσα σε διάστημα 10 ημερών, οδηγούν σε απώλειες στους πληθυσμούς αποδεδειγμένα. Επίσης σύμφωνα με εμπειρία Ελλήνων Μελισσοκόμων που συνεργάζεται η Ορεινή Μέλισσα: Το οξαλικό οξύ δεν είναι και τόσο αθώο! Επηρεάζει τα μελίσσια και την ανάπτυξη τους την Άνοιξη. Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν χάσει πλυθησμούς μετά απο χρήση του. Ωστόσο οι έρευνες που έχουν κάνει τα πανεπιστήμια, αποδεικνύουν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, και αν ένας μελισσοκόμος εφαρμόσει 1 θεραπεία το χειμώνα σε ξεγονιασμένα μελίσσια, με δοσολογία 80γρ διένυδρο οξαλικό οξύ σε 1700ml σιρόπι 1 προς 1.

Οι λανθασμένες θεραπείες κατά της βαρρόα μπορούν να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής των μελισσών και να υπάρξουν απώλειες. Γι αυτό όταν διαβάζουμε για μια μέθοδο πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις δολογίες, και να προσέχουμε για τυχών λάθη που μπορεί να κοστίσουν την ζωή των μελισσιών μας. 

Εγώ πιστεύω ο λόγος που χάνονται μυρτηριωδώς μελίσσια το χειμώνα είναι η Νοζεμίαση. Όπως λέει ένας μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος κάτοχος 500 μελισσιών απο τη Βόρεια Ελλάδα: Η νοζεμίαση είναι η πιο ύπουλη ασθένεια. Μη ανιχνεύσιμη δεν γεννά η βασίλισσα και ο πλυθησμός πεθαίνει εκτός κυψέλης. Ο μελισσοκόμος δεν βλέπει τίποτα στις επιθεωρήσεις".

Οι απώλειες που δικαιολογούνται το χειμώνα είναι γύρω στο 5%. Το να χάσει κάποιος το 10% των μελισσιών του είναι η χειρότερη περίπτωση, και θεωρείτε κάποιος αποτυχημένος στο ξεχειμώνιασμα. Φανταστείτε 1000 μελίσσια και να χάσετε σε ένα χειμώνα 100 μελίσσια. Καταστροφή. Ένας μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος απο τη Βόρεια Ελλάδα κάτοχος 800 μελισσιών αποκαλύπτει πως το χειμώνα έχει περίπου 3% απώλειες. Φυσικά εξαρτάται και απο τη χρονιά.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μελίσσια που σήμερα 17 Νοέμβρη είναι οχτάρια και εννιάρια, τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Γεννάρη θα έχουν δύο με τρία πλαίσια γόνο. Και ένα μέτρο χιόνι να πέσει και μείον είκοσι να κάνει, αυτά τα μελίσσια δεν καταλαβαίνουν τίποτα στην , όπως το λέτε εσείς, που είμαι εγώ. Επαναληπτικές θεραπείες κατά της Βαρρόα κάνουμε πολλές. Δεν περιμένουμε να ξεγονέψουν τα μελίσσια, διότι τότε θα είναι πολύ αργά όσο αποτελεσματικά φάρμακα ή τεχνικές και αν χρησιμοποιήσουμε. Ο γόνος από τα τέσσερα πλαίσια έπεσε στα δύο και σιγά σιγά βλέπω θα μηδενίσουν για να κάνουμε την τελική και ριζική θεραπεία κατά της Βαρρόα. Καλό βράδυ. Δεν φαίνεται να έχουμε βαρύ χειμώνα φέτος. Ο καιρός προς το παρόν είναι ανοιξιάτικος. Δεν κλείστηκαν καμιά μέρα μέσα τα μελίσσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τον ομιχλοποιιτη της ΑΝΕΛ και οξαλικο οξυ με γλυκερινη εκανα 3 θεραπειες ανα 7 ημερες η καθε μια . Πρεπει να κανω και αλλες περασε 1 μηνας απο την τελευταια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!