Widget Recent Post No.

Ενστάλλαξη οξαλικού οξέος!! ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ για την αποτελεσματικότητα και τις απώλειες στην ανάπτυξη των μελισσιών...


Διαβάστε στο τέλος το συμπέρασμα όλης της έρευνας, προκειμένου να εφαρμόσετε τη πιο αποτελεσματική θεραπεία, με τη σωστή δοσολογία! 
Υπάρχει μεγάλος διχασμός ανάμεσα στους μελισσοκόμους όσον αφορά τις δοσολογίες, την αποτελεσματικότητα, και τις παρενέργειες του οξαλικού οξέος για τη καταπολέμηση της βαρρόα στα μελίσσια. Σήμερα έχουμε εδώ στην Ορεινή Μέλισσα να καταθέσουμε κάποια πολύ ανατρεπτικά δεδομένα, για άλλη μια φορά! Και είμαστε σίγουροι ότι θα δωθούν απαντήσεις στα πιο φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Δοσολογία 
Γνωρίζουμε ότι το ΑΠΘ δίνει διαφορετική δοσολογία οξ. οξέος απο το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας. Συγκεκριμένα...
Το ΑΠΘ προτείνει 60γρ διένυδρου οξαλικού οξέος
Το Ινστιτούτο προτείνει 80γρ διένυδρου οξαλικού οξέος
Σε 1700ml σιρόπι που παράχθηκε απο 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό

Σε πειράματα που πραγματοποιήσε το ΑΠΘ και με τις δύο δοσολογίες, παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρξαν σημαντικές διάφορές ανάμεσα απο τις δύο δοσολογίες. Και καμία απο τις δύο δεν δημιουργεί προβλήματα στα μελίσσια αν γίνει μόνο 1 εφαρμογή. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται και σε διεθνή βιβλιογραφία, στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται και παραπάνω δοσολογίες απο 80 γραμμάρια.

Στα πειράματα που έκανε το ΑΠΘ έγιναν 3 διαφορετικές δοκιμές...

1. Εφαρμογή σε μελίσσια με γόνο το Καλοκαίρι και 3 επαναλήψεις
Αποτελεσματικότητα μικρότερη απο 50%
Παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση του πλυθησμού και δυσκολία στο ξεχειμώνιασμα. Συγκεκριμένα η δοσολογία 80 γραμμαρίων παρατήρησε μεγάλη μείωση στο πλυθησμό, και επηρέασε σημαντικά τα μελίσσια την Άνοιξη. Γι αυτό οι ερευνητές προτείνουν η θεραπεία να γίντε πάντα σε ξεγονιασμένα μελίσσια ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ. 

2. Εφαρμογή με γόνο το Καλοκαίρι ΜΟΝΟ 1 επανάληψη
Αποτελεσματικότητα μικρότερη απο 10%
Δεν παρατηρήθηκαν απώλειες ή κάποιο πρόβλημα στα μελίσσια. Ωστόσο με παρουσία γόνου η αποτελεσματικότητα είναι τόσο μικρή, που η μέθοδος είναι μη αποτελεσματική. 

3. Εφαρμογή χωρίς γόνο το Χειμώνα 1 επανάληψη
Αποτελεσματικότητα με 60γρ οξέος - 80%
Αποτελεσματικότητα με 80γρ οξέος - 96%
Η αποτελεσματικότητα είναι πολύ υψηλή με τα 80 γραμμάρια, σύμφωνα με τα πειράματα που πραγματοποιήσε το ΑΠΘ. 
Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στο ξεχειμώνιασμα και την ανάπτυξη με αυτή τη μέθοδο.
Μέγιστη αποτελεσματικότητα - Καμία επιρροή στα μελίσσια.

Το Πανεπιστήμιο ΑΠΘ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο δοσολογίες 60 ή 80 γρ παρουσιάζουν υψηλή αποτελεσματικότητα, αν εφαρμοστούν χωρίς παρουσία γόνου. Οι επαναλήψεις εφαρμογής προκαλλούν σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των μελισσιών, ιδιαίτερα στη δοσολογία των 80 γραμμαρίων.

Συμπέρασμα απο την Ορεινή Μέλισσα
Η δοσολογία των 80 γραμμαριών διένυδρου οξαλικού οξέος σε 1700ml σιρόπι, παρουσιάζει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, αν γίνει μέσα στο Χειμώνα όταν τα μελίσσια είναι πλήρως ξεγονιασμένα. Αυτή θεωρούμε εμείς ως την πιο αποτελεσματική λύση για όλους τους μελισσοκόμους. Όπως αποδείχθηκε απο τα πειράματα δεν υπάρχουν παρενέργειες αν η θεραπεία εφαρμοστεί σωστά!
Για τη μέθοδο εμποτισμού με ταινίες διαβάστε εδώ
Για τη μέθοδο της ενστάλλαξης διαβάστε εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια