Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η γενετική συμπεριφορά των βαρρόα έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες σε βαθμό που να μην γίνονται καθόλου αντιληπτά από τους ξενιστές (μέλισσες). Χρησιμοποιώντας το επικοινωνιακό σύστημα των μελισσών, τις φερομόνες γίνονται αόρατες στο μελίσσι και έτσι μπορούν να τριγυρνάνε ανενόχλητες όπου θέλουν, και συγκεκριμένα στον απροστάτευτο γόνο.
Σύμφωνα με την έρευνα ο τρόπος που εξαπατούσαν τις μέλισσες τότε έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Η βαρρόα δείχνει μια απίστευτη προσαρμοστικότητα η οποία μεταβάλλεται από φυλή σε φυλή και το πιο παράξενο από μελίσσι σε μελίσσι. Πλέον η βαρρόα που υπάρχει στην Ασία είναι διαφορετική από αυτή που υπάρχει εδώ! Προσαρμόστηκε και έγινε ένας ανίκητος εχθρός που έχει πλέον αναπτύξει ανθεκτικότητα στα περισσότερα φάρμακα που καταπολεμάται.
Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο. Η βαρρόα εκμεταλλευόμενη τα στάδια ανάπτυξης του μελισσιού, αναπαράγει νέα μέλη τα οποία προσκολλάνε στην ιδιοσυγκρασία της κοινωνίας και γίνονται άτρωτα. Συνεπώς όταν κάνουμε θεραπεία με ένα χημικό, φλουμεθρίνη (bayvarol) για παράδειγμα. Σκοτώνουμε το 95% των βαρρόα. Το 5% που θα απομείνει από τον χημικό βομβαρδισμό που κάναμε θα αποκτήσει ένα νέο οργανισμό ο οποίος δεν σκοτώνεται από αυτό το φάρμακο. Τον επόμενο χρόνο το ίδιο θα συμβεί και με το άλλο φάρμακο, έτσι στο τέλος έχουμε ένα ακάρι αθάνατο και ανίκητο και ένα μελισσοκόμο χωρίς όπλα στα χέρια του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο επεμβαίνουμε στη ζωή των μελισσών και τις βοηθάμε να απαλλαχθούν απο τη βαρρόα ταυτόχρονα τις εμποδίζουμε να αναπτύξουν μόνες τους αμυντικούς μηχανισμούς. Αν εγκαταλείψουμε τις μέλισσες θα πεθάνουν χιλιάδες μελίσσια, όμως αυτά που θα επιβιώσουν θα έχουν να πολεμήσουν μόνα τους τον εχθρό. Κανένας ξενιστής παράσιτο στον κόσμο δεν εξαφανίζει τον οργανισμό που παρασιτεί. Όλα τα ακάρεα έντομα θέλουν να διατηρούν ζωντανό τον οργανισμό, για να εξασφαλίσουν και τη δική τους επιβίωση. Γιατί με τις μέλισσες να αλλάξει αυτός ο νόμος της φύσης;
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!