Εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στο μελίσσι να ξεχειμωνιάσει καλά.
Επιλογή τοποθεσίας ξεχειμωνιάσματος των μελισσιών:η θέση που θα επιλέξει ο μελισσοκόμος πρέπει να προσφέρει στα Μελίσσια :
- προστασία από βόρειους ανέμους (το κρύο που χτυπά τη κυψέλη, μειώνει το πλυθησμό πιο γρήγορα)
- εύκολη πρόσβαση των μελισσιών με αυτοκίνητο (τυχών νεροφαγιές λάσπες κλπ)
- τοποθέτηση των κυψελών σε κατεύθυνση ΝΑ. (οι ζεστές ηλιόλουστες μεριές κάνουν το καλύτερο ξεχειμώνιασμα)
- όχι σκίαση (ποτε σε σκιερό μέρος τα μελίσσια. Έχω παρατηρήσει να χάνονται πολλά μελίσσια σε ίσκιο)
- όχι κατακράτηση υγρασίας (υγρασία ίσον νοζεμίαση, και ασθένειες)
- πρώιμη ανθοφορία την άνοιξη. (αμυγδαλιά και άλλες χορτονομές κάνουν θαύματα)
Tip: Πολλοί μελισσοκόμοι και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, στο τέλος του χειμώνα φτάνουν να χάνουν τα μελίσσια τους, επειδή αυτά έφτασαν με πολύ λίγο πλυθησμό. Ένα κόλπο για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, ειναι να κάνουμε όλες τις προληπτικές θεραπείες, και να τα δυναμώσουμε το φθινόπωρο. Επίσης η τροφοδοσία με γυρεόπιτα τον Ιανουάριο αποτελεί επίσης μια καλή λύση.
Από την άλλη πλευρά καθώς τα Μελίσσια διατηρούν γόνο καθ'ολη τη διάρκεια του χειμώνα, κινδυνεύουν περισσότερο να χαθούν, εάν η κακοκαιρία παραταθεί (το γνωστό πάγωμα του γόνου).
Έτσι ο μελισσοκόμος το φθινόπωρο βρίσκεται μπρος στο δίλημμα : εάν συνενώσει τα αδύνατα Μελίσσια του, θα εκμεταλλευτεί τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Εάν όμως τα αφήσει να ξεχειμωνιάσουν όπως είναι και τα καταφέρουν, τότε την άνοιξη μπορεί να εκμεταλλευτεί την ωοτοκία 2 και όχι μιας βασίλισσας. (τότε που η κάθε βασίλισσα είναι πολύτιμη). Η απόφαση που θα πάρει καλό θα είναι να στηρίζεται στην εμπειρία του, στον αριθμό μελισσοσμηνών που εκμεταλλεύεται, στην περιοχή που ξεχειμωνιάζει τα Μελίσσια του, καθώς και σε στοιχεία που αποτελούν προσωπικά δεδομένα του καθενός. Στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να ξεχειμωνιάσει αδύνατα Μελίσσια, καλό είναι να τα βοηθήσει, τοποθετώντας τα ανά 2, ίσως σε μια κυψέλη ή σε τριπλοκυψελίδια. ή σε πεντάρια.
Προσωπική συμβουλή:
Ο μεγαλύτερος εχθρός το χειμώνα ειναι η νοζεμίαση, αλλά πολύ περισσότερο η βαρρόα. Πολλά μελίσσια "ξεμένουν" χωρίς μέλισσες εξαιτίας αυτών των ασθενειών. Ο μελισσοκόμος εκτός απο μια καλή μεριά μελισσοκομείο, πρέπει να φροντίζει τα μελίσσια του συνεχώς. Μόνιμα σε επαγρύπνηση γι αυτές τις ασθένειες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν απώλειες μελισσιών πολύ μεγάλες. Τα υγιή μελίσσια που θα βγάλουν την Άνοιξη με καλούς πλυθησμούς, θα είναι έτοιμες οι βασίλισσες τους, να καταφέρουν απίστευτες παραγωγές, πάντα με τη κατάλληλη φροντίδα του μελισσοκόμου....
1 Σχόλια
Σήμερα το μεσημέρι, 22.11.2019, επιθεώρησα δύο από τα 12 μελίσσια ενός συμπολίτη μου. Βρίσκονται σε κατάρευση εξαιτίας της Βαρρόα. Έχει μέσα από δύο ταινίες οξαλικού οξέος που αγόρασε από το εμπόριο αλλά δυστυχώς τα μελίσσια κατέρευσαν. Δεν προηγήθηκαν θεραπείες κατά της Βαρρόα τους προγούμενους μήνες. Είδα πολλές μέλισσες χωρίς φτερά με Βαρρόα επάνω τους. Και ταχείες θεραπείες να κάνω με τακ τικ κρίνω ότι δεν θα μπορέσω να τα σώσω τα μελίσσια. Έχουν από λίγο γόνο σε δύο πλαίσια αλλά είναι άρρωστος. Ο πληθυσμός μάλλον δεν συμπληρώνει δύο πλαίσια. Η γονοφωλιά έχει από δέκα πλαίσια με ελάχιστες μέλισσες το κάθε πλαίσιο. Υπάρχουν κάποια αποθέματα μελιού διάσπαρτα, όχι σε συμπαγή κατάσταση. Η γυρεόπιτα κομένη στα τέσσερα και σχεδόν στεγνή και το ζαχαροζύμαρο τσιμεντωμένο με μεγάλο άνοιγμα στο επάνω μέρος. Θα κάνω μια προσπάθεια αλλά μελίσσια σε τέτοια άθλια κατάστση 22 του Νοέμβρη δεν σώνονται. Είναι μελισσοκόμος δέκα περίππου ετών, αλλά θα χρειαστεί πολλά ακόμα για να μάθει τα βασικά της μελισσοκομίας. Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!