Widget Recent Post No.

Νέα από τα μελίσσια, πότε κάνουμε θεραπεία βαρρόα, και χειρισμούς 7 Νοέμβρη 2019


Άστατος ο καιρός σήμερα, αλλού είχε ήλιο και αλλού έβρεχε! Τα σημερινά νέα είναι -140 γραμμάρια απο το Αγρίνιο, και -450 γραμμάρια απο τη Πρέβεζα. Πλέον τα μελίσσια βλέπουμε να πηγαίνουν με μείων, αλλά σήμερα έχω πολλά χρήσιμα πράγματα να σας πω. Καταρχήν στον Έβρο ήδη άρχησαν να ξεγονιάζουν τα πρώτα μελίσσια, και φέτος έχει παρατηρηθεί ότι καθυστέρησαν αρκετά. Άλλες χρονιές τωρα ειναι ξεγονιασμένα. Επίσης στα δικά μας μελίσσια το βράδυ το μελίσσι μας στέλνει 29 βαθμούς, που σημαίνει ότι τα μελίσσια παίρνουν το δρόμο για τη διαχείμαση, και το βράδυ μαζεύονται. Ο γόνος λιγοστεύει πλέον.


Απο το μέτωπο της κουμαριάς, επικρατεί σιωπή. Λίγοι μελισσοκόμοι σκοπεύουν το μέλι, ενώ οι περισσότεροι το μόνο που θέλουν είναι προμήθειες για το χειμώνα. Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι το πρόγραμμα για τις θεραπείες κατά της βαρρόα. Φέτος ήταν χρονιά με έξαρση.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι επέλεξαν αμιτράζ φέτος. Παρακολουθώντας το μεγάλο βασιλοτρόφο Στέργιο Στεργάτο, έκανε θεραπεία με ταίνιες εμποτισμένες με αμιτράζ πρίν λίγες ημέρες, έτσι ώστε τα μελίσσια να μην ταλαιπορούνται μέσα στο κρύο απο τα βαρρόα. Επίσης όπως ανέφερε ο ίδιος θα επαναλάβει πάλι θεραπεία το Δεκέμβριο, και αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει όλους, πως ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος δεν επαναπαύεται ποτέ απο τη βαρρόα. Παρακολουθώντας και τον μεγάλο μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια, γνωρίζω ότι υποστηρίζει την ίδια τεχνική, δηλαδή τα μελίσσια να απαλλαχθούν απο το Νοέμβριο απο τη Βαρρόα.

Εγώ προσωπικά για τη βαρρόα θα κάνω μια θεραπεία μέσα στο Νοέμβριο, όταν λιγοστέψει ο γόνος, και μετά θα επαναλάβω πάλι, μέχρις ότου να μην υπάρχει βαρρόα.

Πολύ σημαντικό για την εποχή να εξασφαλίσουμε ηλιόλουστη θεση στα μελίσσια, και βάσεις για να μην έχουν υγρασία οι κυψέλες. Ο μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος Αλέξανδρος Νταλαμπέκας που έχει τα μελίσσια του στην Εύβοια, θα τα μετακινήσει επίσης για το χειμαδιό, και πάντα εξασφαλίζει ένα ωραίο ξεχειμώνιασμα σε Νότιες Ζεστές περιοχές.

Δείτε ένα μικρό μελισσοκομείο πολύ καλό για ξεχειμώνιασμα...





ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Είναι σίγουρο πως φέτος ήταν ενα εξαιρετικό φθινόπωρο. Έδωσε μέλια! Ωστόσο το μυστικό είναι να μπούν τα μελίσσια γεμάτα προμήθειες για το χειμώνα. 5 πλαισια μελίσσι γεμάτο γύρη μέλι και γόνο, έχει τις τέλεις προοπτικές για το χειμώνα... Και φυσικά θεραπευμένο απο τη βαρρόα και τη νοζεμίαση. Για τη βαρρόα κάνουμε μια θεραπεία όπως ξέρουμε, και για τη νοζεμίαση το νοζεβίτ δουλεύει αρκετά καλά. Ωστόσο τα γερά μελίσσια με τη μόνωση τους, με το μέρος γεμάτο ήλιο, και την προληπτική τους θεραπεία θα πάνε σίγουρα σφαίρα....

ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ
Εξασφαλίζουμε μόνωση στα μελίσσια μας. Μόλις ανοίξει ο καιρός πρέπει να τσεκάρουμε εκ νέου πόσα απο τα μελίσσια μας χρειάζονται και άλλο σφίξιμο. Άσπρα πλαίσια, και πλάισια με μέλι γύρη που είναι εγκαταλελειμένα τα παίρνουμε στην αποθήκη... Δώστε τροφές στα μελίσσια για να δημιουργήσουν προμήθειες και σφίξτε όσο περισσότερο μπορείτε. Οι δύο καλύτερες επιλογές μελισσοτροφής, που σας προτείνουμε με κλειστά μάτια είναι οι παρακάτω:
1. Μελοζύμ με Nozevit απο την Αρκαδική Μελισσοκομία
2. Μελοζύμ extra απο την Αρκαδική Μελισσοκομία





ΝΕΑ ΖΥΓΑΡΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ - ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ





Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. καλημερα χαρη. ηθελα να σε ρωτησω την αποψη σου για τις ταινιες που υπαρχουν στην αγορα αν θυμαμαι καλα λεγονται βαροστοπ . εχω μικρο αριθμο μελισσιων και ελεγα να παρω τετοιες ταινιες με αμιδραζη και μην βαλω οξαλικο οπως εκανα το καλοκαιρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε τωρα γράφω μια ανάρτηση για το βαροστόπ.... μέχρι το βράδυ θα έχει δημοσιευτεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!