Widget Recent Post No.

Μειώθηκαν κατά 61% οι Έλληνες μελισσοκόμοι



Συγκεκριµένα, η εµπειρία δείχνει ότι ο χειµερινός θάνατος των µελισσών αυξήθηκε από το 5-10% στο 25-40%, σύµφωνα µε υπόµνηµα που κατέθεσε η Ουγγαρία κατά το Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 18 Νοεµβρίου, προτείνοντας λύσεις στις δυσκολίες που φαίνεται να αντιµετωπίζει ο κλάδος.


«Το ένα τρίτο των αποικιών στην Πορτογαλία δεν επιβίωσε µέχρι την άνοιξη και η καταστροφή ανήλθε σε 25% και στη Σλοβενία, το Ηνωµένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία», αναφέρουν σχετικά οι Ούγγροι, µε τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι κύριες αιτίες µείωσης των αποικιών να είναι η αστικοποίηση, η µονοκαλλιέργεια, οι ασθένειες των µελισσών, οι µέθοδοι φυτοπροστασίας που δεν είναι φιλικές προς επικονιαστές και άλλοι παράγοντες στρες. Η κερδοφορία επίσης του τοµέα της µελισσοκοµίας πανευρωπαϊκά έχει µειωθεί, µε την Ουγαρρία να σηµειώνει πως εκεί έχει πέσει κατά 50% σε σύγκριση µε το µέσο όρο των τελευταίων 5 ετών και η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Οι παραχωρήσεις στο µέλι που παρέχονται σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο διεθνών συµφωνιών ελεύθερων συναλλαγών µε την ΕΕ αυξάνουν επιπλέον περαιτέρω την πίεση για τους Ευρωπαίους µελισσουργούς.

Σηµειώνεται εδώ, πως οι µελισσοκόµοι στην Ελλάδα, διατηρούν το υψηλότερο ποσοστό κυψελών ανά επαγγελµατία (150) στην Ευρώπη, ενώ, µειώθηκε ο αριθµός τους κατά 62% σε σχέση µε το 2017. Επιπλέον, σε σχέση µε την περίοδο 2014-2016, οι κυψέλες στη χώρα µας βρέθηκαν περίπου 300.000 λιγότερες, και διαµορφώνονται στις 1,36 εκατ. (έκτος µεγαλύτερος πληθυσµός στην ΕΕ).

agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αφού αυξάνεται η Βαρρόα λιγικό είναι να μειώνονται οι μελισσοκόμοι Οι νέοι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν και παρετούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!