Έχω διαβάσει πολλές συμβουλές για τις κατάλληλες συνθήκες ξεχειμωνιάσματος των μελισσιών. Μου δημιουργήθηκε όμως ένα μεγάλο ερώτημα. Πως γίνεται ένα μέρος που έχει στη βορεινή μεριά πολλά δέντρα - για να κόβουν τους ανέμους - και να μην έχει υγρασία; Τα δέντρα και η βλάστηση παράγουν υγρασία, και δε καταλαβαίνω πως γίνετε. Οπότε τι επιλέγουμε;
Έχω ξεχειμωνιάσει σε μέρος όπου τα μελίσσια είχαν απο πίσω τους ψηλά βάτα και χόρτα, με αποτέλεσμα να μην έχουν βορεινούς ανέμους. Ωστόσο υπήρχε υγρασία και διαπίστωσα μεγάλο πρόβλημα στα μελίσσια. Γίνετε να τα βλέπει ήλιος και να μην είναι έρμαιο των ανέμων; Και πως αποφεύγουμε τη ριμάδα την υγρασία; Τελικά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τι κάνουμε λοιπόν;
1η συμβουλή μελισσοκόμου
Η ζημιά στα μελίσσια γίνετε απο την υγρασία. Τα σταγονίδια μέσα στη κυψέλη είναι πηγή ασθενειών, και καταστροφής στο μελισσοκομείο. Μελισσοκόμοι που επιλέγουν λανθασμένα θέση με υψηλή υγρασία, χάνουν τα μελίσσια απο νοζεμίαση.
Ο αέρος είναι επίσης εξίσου σημαντικό κομμάτι, αλλά όχι τόσο σοβαρό όπως η υγρασία. Κατά την αποψή μου μη φοβάσαι τον αέρα. Αν φροντίσεις να τα παίρνει ο αέρας πολλές ώρες κάθε μέρα, να μην πιάνει πολύ παγωνιά το πρωί, θα ξεχειμωνιάσουν μια χαρά. Έτσι το κάνω και εγώ και πάνε μια χαρά όλα. Εννοείτε βέβαια ότι τα μελίσσια θα είναι περιποιημένα και θα έχουν το κηρόπανο τους.
2η συμβουλή μελισσοκόμου
Ένας λοφίσκος στο βοριά, ούτε τον ήλιο κόβει αλλά ούτε φέρνει υγρασία. Φανταστείτε στη βόρεια πλευρά του μελισσοκομείου να υπάρχει ένας λόφος, ο οποίος λειτουργεί σαν φυσικό εμπόδιο για τον άνεμο. Το να βρείς τη θέση για το μελισσοκομείο δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται παρατηρητικότητα, και εμπειρία. Όσον αφορά τον αέρα δεν κάνει πάντα κακό. Πολλές φορές λίγο αεράκι, είναι καλό για να σπάει η υγρασία στο μελισσοκομείο. Στο κάμπο είναι εύκολο διότι χρησιμοποιώντας δίχτυ σκίασης, μπορούμε να φτιάξουμε ένα τεχνητό ανεμοφράκτη
3η συμβουλή μελισσοκόμου
Είναι πολύ σημαντικό ο ήλιος να χτυπά την είσοδο του μελισσιού απο πολύ νωρίς κάθε πρωί, και να κρατιέται μέχρι το απόγευμα. Για την υγρασία πέρα απο το μέρος, οι κυψέλες πρέπει να έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός. Αυτό το κάνουμε βάζοντας μια πετρούλα στο πίσω μέρος της κυψέλης για να τις δίνει λίγο κλίση. Αυτό το κάνουμε για να φεύγουν τα νερά, που μπαίνουν απο τη βροχή. Για τον βορεινό άνεμο, μπορείς να προστατέψεις τα μελίσσια με φράχτη, δέντρα, θάμνους και φυσικά να κρατάς σφιχτά τα μελίσσια.
4η συμβουλή μελισσοκόμου
Εξώ ξεχειμωνιάζω σε ηλίλουστο μέρος με κατεύθυνση νοτιοανατολική, να βλέπουν ήλιο απο νωρίς. Απο το πωρί που ξημερώνει οι μέλισσες έχουν μπόλικο ήλιο και στο μελισσοκομείο μου είναι πεδινό σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Πιστεύω ότι σε χαμηλό υψόμετρο έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα λόγω χαμηλότερης υγρασίας. Το σημαντικότερο βέβαια για εμένα είναι η ανθοφορία που έχω το χειμώνα στο μελισσοκομείο μου. Απο το φθινόπωρο μέχρι και το τελειωμό του χειμώνα τα μελίσσια δεν σταματάνε να δουλεύουν ανθοφορία. Μόλις βγαίνει ήλιος πετάγονται έξω και φέρνουν γύρες. Η εκτροφή του γόνου πολλές χρονιές δεν σταματάει καν, για ολόκληρο το χειμώνα.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!