Widget Recent Post No.

Τι χειρισμούς κάνουμε αυτό το μήνα στα μελίσσια; Νοέμβριος 2019




Όπως σας έχουμε υποσχεθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, θα ξεκινήσουμε να κάνουμε παρουσιάσεις με τους μελισσοκομικούς χειρισμούς που απαιτούνται για κάθε μήνα ξεχωριστά.

Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε το Νοέμβρη, ακολουθώντας την κατάταξη των μελισσοκομικών χειρισμών με τον τρόπο που περιγράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας με θέμα: «Μελισσοκομικοί Χειρισμοί. από το Α  έως το Ω».
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα μελίσσια μας. Οι χειρισμοί που έχουμε να κάνουμε αυτό το μήνα πάνω στα μελίσσια μας είναι ελάχιστοι έως και ανύπαρκτοι, αν τα έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα για μια ασφαλή διαχείμαση. (Δες: «Η σωστή διαχείμαση των Μελισσιών μας»). 

Αν δηλαδή έχουμε φροντίσει τα μελίσσια μας να έχουν μια νέα μάνα – φετινή ή του προηγούμενου χρόνου, στη χειρότερη περίπτωση. Θα πρέπει ακόμα να έχουν αποκτήσει ανανεωμένο πληθυσμό, που θα έχει προκύψει από γέννες των δυο προηγούμενων μηνών, μα και θα συμπληρωθεί με τον γόνο που ακόμα υπάρχει. 

Τέλος θα πρέπει να έχουμε ήδη προχωρήσει στη διευθέτηση των πλαισίων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γι αυτή την περίοδο, όπως το περιγράφουμε σε προηγούμενο άρθρο μας με θέμα: «Ιδανική διάταξη πλαισίων για ασφαλή διαχείμαση» 
Ο μόνος χειρισμός, επομένως, σχετικά με τα μελίσσια μας αυτή την εποχή, είναι ότι έχει να κάνει με την επάρκεια των τροφών τους.

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε πως πρέπει να υπάρχει επάρκεια τροφής μέσα στην κυψέλη και μάλιστα αυτή να είναι τοποθετημένη σε σημείο που να μπορούν να την προσεγγίζουν εύκολα οι μέλισσες. Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνονται μελίσσια από λιμοκτονία, γιατί τα πλαίσια με τις τροφές είναι τοποθετημένα στα ακριανά σημεία της κυψέλης! 

Η τροφή που θα έχουν τα μελίσσια μας για τη διαχείμασή τους θα πρέπει να είναι κατάλληλη για αυτό, είτε είναι φυσική τροφή – μέλι δηλαδή- είτε τεχνητή τροφή. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ με δυο λόγια για το ποιες τροφές δεν είναι κατάλληλες για διαχείμαση: Δεν είναι κατάλληλα, τα μέλια από μελιτώματα πεύκου και όλα τα σιρόπια ζάχαρης ανεξαρτήτως πυκνότητας! Άρα προτιμάμε μόνο μέλια ανθοφορίας ή στερεά τροφή! 

Κατά τα άλλα, αφήνουμε τα μελίσσια τους στην ησυχία τους και φροντίζουμε να μην τα ενοχλούμε χωρίς λόγο από εδώ και πέρα, αφού σιγά-σιγά θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται γύρω από τον λίγο γόνο που τυχόν θα εξακολουθεί να υπάρχει και τη μάνα-βασίλισσά τους, σχηματίζοντας τη γνωστή σε όλους μας μελισσόσφερα.

Συνεχίζοντας, ας πάμε στους χειρισμούς της βασίλισσας. Ότι αναφέρουμε για τα μελίσσια ισχύει ασφαλώς και για τη βασίλισσες. Αρχίζουν να μπαίνουν και αυτές σταδιακά σε φάση μερικής χειμέριας νάρκης, σταματούν τις γέννες στα βόρια, αλλά και στις περιοχές που έχουν πιο μαλακό κλίμα και συνεχίζουν, οι γέννες που κάνουν είναι περιορισμένες.  

Και ενώ για τα μελίσσια και τις βασίλισσες δεν έχουμε να κάνουμε και πολλά πράγματα αυτό το μήνα, αντίθετα έχουμε να κάνουμε αρκετά με τους χειρισμούς στο μελισσοκομείο μας.

Κατ αρχάς, κάνουμε ένα τελευταίο τσεκάρισμα για το αν έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για ένα ασφαλές ξεχειμώνιασμα των μελισσιών μας. Αναφερόμαστε στο σύνολο των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου τα μελίσσια μας να περάσουν με επιτυχία την φάση τους αυτή και να παραμείνουν «ετοιμοπόλεμα», για την επόμενη μελισσοκομική περίοδο. 

Εκτός από την επάρκεια των τροφών που μιλήσαμε πιο πάνω, ελέγχουμε την επάρκεια των μέτρων που έχουμε πάρει για την προστασία των κυψελών μας από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, από την υγρασία (ανύψωση των κυψελών πάνω σε βάσεις), από τους εισβολείς (μίκρεμα των εισόδων) και από τους κακόβουλους «άγνωστους» (περίφραξη, τοποθέτηση αντικλεπτικών κλπ).

Και αφήσαμε για το τέλος τους χειρισμούς που έχουμε να κάνουμε αυτό το μήνα σε επίπεδο αποθήκης-εργαστηρίου. Αν και κάποιοι ονομάζουν αυτή τη περίοδο (από αρχές Νοέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη), νεκρή περίοδο, εν τούτοις εμείς θα λέγαμε πως αυτό ίσως να ισχύει για τα μελίσσια μας, μα όχι για εμάς τους ίδιους. 

Μάλιστα, συμβαίνει το αντίθετο, αφού ο μήνας αυτός είναι ο πρώτος της «ήπιας περιόδου» από πλευράς εργασιών πάνω στα μελίσσια. Επομένως είναι ο πιο κατάλληλος για να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε και τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε στο εργαστήριό μας, όπως μικροκατασκευές, συντηρήσεις, απολυμάνσεις και βαφές κυψελών.

Έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές, πως τον καλό μελισσοκόμο τον διακρίνει, εκτός των άλλων, η πειθαρχία και η οργάνωση. Με βάση αυτή τη προϋπόθεση, θα πρέπει να πάρουμε χαρτί και μολύβι και να καταγράψουμε όλες τις πιο πάνω εργασίες που έχουμε να κάνουμε και κυρίως αυτές που αφορούν τις κυψέλες. Για παράδειγμα γράφουμε: Θα χρειαστεί φέτος να απολυμάνω 50 κυψέλες, να επισκευάσω 10, και να βάψω 20! Υπολογίζω πως από τώρα μέχρι τις αρχές του Μάρτη, είναι τέσσερις μήνες, ή 80 εργάσιμες ημέρες, αν αφαιρέσουμε τις γιορτές. 

Στη συνέχεια πρέπει να πάρω μια απόφαση, αφού λάβω στα υπ όψη μου και τις άλλες δουλειές που πρέπει να τελειώσω μέχρι τότε, όπως απολύμανση εξοπλισμού, συντήρηση μηχανημάτων και τυχόν κατασκευές που θα χρειαστούν (συρματώσεις κλπ)! Όμως πως και με πιο τρόπο θα κατανείμω αυτές τις εργασίες, μέσα σε αυτές τις 80 μέρες? 

Το πρόγραμμα που θα κάνω θα το γράψω και θα το αναρτήσω κάπου να το βλέπω συνεχώς, για να μου υπενθυμίζει κάθε μέρα ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου. Μόνο τότε θα είμαι βέβαιος πως η αρχή της επόμενης μελισσοκομικής περιόδου θα με βρει πανέτοιμο, και όχι να τρέχω λαχανιασμένος την τελευταία στιγμή για να καλύψω τρύπες που έχω αφήσει ανοιχτές, από αμέλεια και κακό προγραμματισμό!

Σχετικά ακόμα με τους χειρισμούς, να αναφέρουμε πως αυτός είναι ο ποιο κατάλληλος μήνας για να σχεδιάσουμε και το πρόγραμμα εκμετάλλευσης που θα ακολουθήσουμε την επόμενη σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Θα κάνω αύξηση στη δύναμη του μελισσοκομείου μου και αν ναι πόσο μεγάλη και  πως θα την κάνω? Θα κόψω μελίσσια, θα μαζέψω σμάρια ή θα αγοράσω μελίσσια? 

 Ποιες βασίλισσες θα πρέπει να ανανεώσω και  πως θα το κάνω αυτό? Θα ακολουθήσω τον φυσικό τρόπο, θα κάνω βασιλοτροφία ή θα αγοράσω? Ποια μέθοδο θα ακολουθήσω και ποιες ανθοφορίες θα κυνηγήσω?  

Αυτά όλα τα ερωτήματα, μα και πολλά άλλα που ο καθένας από εμάς θα σκεφτεί, πρέπει να απαντηθούν τώρα, γιατί μόνο αν γνωρίζουμε αυτές τις απαντήσεις μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τις εργασίες που αναφέρουμε πάρα πάνω.

Κλείνοντας θα θέλαμε να κάνουμε μια παρατήρηση:

Αυτά όλα μπορεί να φαίνονται λίγο υπερβολικά σε κάποιους, παιδαριώδη σε κάποιους άλλους και άχρηστα σε  κάποιους τρίτους. Όμως εμείς επιμένουμε έντονα σε αυτό το σημείο! 
Μελισσοκόμος «χύμα», χωρίς πρόγραμμα και πειθαρχία... δεν είναι μελισσοκόμος! 
Καλό σας βράδυ

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια