Η κουμαριά είναι μια από τις σημαντικότερες ανθοφορίες του φθινοπώρου. Το μέλι της ρέει αύθονο απο τον Οκτώβριο έως και το Νοέμβριο, με μερικές φορές να κρατά δυναμικά μέχρι και το Δεκέμβριο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανθεκτική ανθοφορία, δηλαδή ακόμα και αν βρέξει συνεχίζει να δίνει νέκταρ. Αντίθετα με το ρείκι, που μετά απο δυνατή βροχή σταματά να δίνει και "καίγεται". Αν και η κουμαριά αποτελεί μια τόσο καλή επιλογή για τα μελίσσια μας, κρύβει κινδύνους που αν δεν τους προσέξει κάποιος μπορεί να χάσει μελίσσια.
Θυμάμαι μια χρονιά, που πήγαινα στα μελίσσια στη κουμαριά, και δίπλα ακριβώς απο τα μελίσσια ήταν μια άλλη μελισσοκόμος. Μόλις πλησιάσαμε για να τη ρωτήσουμε, αυτή ήταν ιδιαίτερα αγχωμένη. Είχε ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται διαθλασίμετρο, και μετρούσε το μέλι αν έχει υγρασία. Ξέρετε αυτό το μικρό ειδικό εργαλείο που ακουμπώντας λίγο το μέλι μπορούσε να μας δείξει αν το μέλι είναι ώριμο ή όχι, και την υπάρχουσα υγρασία, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 17-19% σε καμία περίπτωση. Το πρόβλημα της μελισσοκόμου ήταν ότι το μέλι ήταν ανώριμο, και εκείνη η χρονιά πήγε να συμβεί ότι χειρότερο στα μελίσσια. Πρόκειται για το φαινόμενο όπου οι μέλισσες δεν προλαβαίνουν να συμπυκνώσουν το μέλι, λόγω των πολλών βροχών και του κρύου εξωτερικά. Άν ξινίσει αυτό το μέλι, και καταναλωθεί απο τις μέλισσες δημιουργεί δυσεντερίες, υγρασία νοζεμίαση και άλλες ασθένειες. Οι μέλισσες ζούν λιγότερο, και χάνονται μελίσσια.
Φωτογραφία από τη Μελισσοκομία Βαχλιώτη |
Η κουμαριά μπορεί να γίνει μια ριψοκίνδυνη ανθοφορία. Λόγω ότι η ανθοφορία της συμπίπτει με μια μεγάλη αλλαγή του καιρού, τότε που πιάνουν τα κρύα, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, που τα μελίσσια περνάνε σε κατάσταση διαχείμασης, κάνουν μελισσόσφαιρα, και μπορεί ξαφνικά απο ήλιο ζέστη να έχουμε καταιγίδες κρύο ακόμη και χιόνι. Συνεπώς καθώς συλλέγουν το μέλι τους, μια απότομη αλλαγή μπορεί να διακόψει τις εργασίες των μελισσών και το μέλι να μείνει ανώριμο, ασφράγιστο και να χαλάσει επάνω στα πλαίσια. Να ξινίσει.
Κουμαριά ανθισμένη. Φωτογραφίες απο την Μελισσοκομία Καλαβρύτων Καραγκούνη |
Ο μελισσοκόμος όταν δεί μελι κουμαριάς το οποίο βρίσκεται ασφράγιστο, και μπροστά ο καιρός έχει καταιγίδες βροχές και κρύα, καλό είναι να τα αφαιρέσει απο τα μελίσσια, και όσα μέλια μείνουν να είναι αυτά που πατάνε καλά οι μέλισσες. Πρέπει να τηρείτε αυστηρά το σφίξιμο της κυψέλης και να μην μένουν περιττά πλαίσια, ακόμη και αν αυτά έχουν μέλι. Όσα μέλια δούμε ότι είναι ανώριμα, τινάζουμε με το χέρι και αν πέσουν σταγόνες, τα παίρνουμε, και τα βάζουμε στη κατάψυξη για να τα δώσουμε πίσω την Άνοιξη που θα έχουν μεγάλη αξία. Αν τινάξουμε και δεν πέσει τίποτα μπορούμε να τρυγήσουμε, αρκεί μέσα στα πλαίσια αυτά να είναι και μερικά σφραγισμένα πλαίσια με μέλι. Δεν υπάρχει άλλωστε μελισσοκόμος που να τρυγά μόνο σφραγισμένα πλαίσια.
Τέλος να ξέρετε, αν κάνει ζέστη, και τα μελίσσια δουλεύουν κουμαριές, μην ανησυχείτε θα το σφραγίσουν το μέλι, αν δουλέψει καλά η ανθοφορία και δεν κόψει απότομα. Συνήθως ο λόγος που μένουν ασφράγιστα μέλια είναι όταν κόβει απότομα η ανθοφορία, και οι μέλισσες αδυνατούν να παράξουν κερί το οποίο χρειάζεται για τη σφράγιση. Τα μέλια αυτά είναι πολύ σημαντικά για να κρατήσουν γόνους τα μελίσσια και να ανανεώσουν πλυθησμούς, όπως επίσης και για το ξεχειμώνιασμα.
Όταν οι μέλισσες δουλεύουν την κουμαριά, αρχίζουμε να βλέπουμε ασπρίσματα στις κυψέλες μας, και αν δοκιμάσουμε λίγο μέλι, αυτό είναι πολύ πικρό σαν δηλητήριο. Η ανθοφορία της κουμαριάς όπως και όλες οι ανθοφορίες είναι αναντικατάστατη για τα μελίσσια, τα δυναμώνει πάρα πολύ, και οι μέλισσες ζούν περισσότερο καιρό. Απλώς χρειάζεται και λίγο προσοχή σε αυτά που είπαμε...
1 Σχόλια
βγαλε αυτο το φοντο που μας κουραζει.. κοιτα ποσο πιο ωραιο site εχεις ετσι. http://prntscr.com/pmg5uz
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν ξερεις πως να το βγαζεις στειλε μου μαιλ
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!