Widget Recent Post No.

Αποθήκευση πλαισίων με μέλι και γύρη



Έχουμε πει πολλούς τρόπους για την αποθήκευση των κενών πλαισίων για προστασία από κηροσκόρο. Ωστόσο σε όλες μα όλες τις αναρτήσεις λέμε ότι πρέπει να είναι άδεια τα πλαίσια και να μην έχουν γύρη ούτε και μέλι. Σήμερα θα πούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τα πλαίσια με την γύρη αλλά και τα πλαίσια με το μέλι. Συγκεκριμένα το ασφράγιστο μέλι, που έχει και κάποιο βαθμό επικινδυνότητας αν μείνει εκτεθειμένο.


Το φθινόπωρο όλοι μα όλοι οι μελισσοκόμοι σφίγγουμε τα μελίσσια. Δηλαδή παίρνουμε όλες τις περιττές κηρήθρες και κατεβάζουμε τα πατώματα που προσθέταμε την Άνοιξη. Για τα κενά πλαίσια, είναι εύκολο να τα διαχειριστούμε. Με τα μέλια όμως τί γίνεται; Αν δεν μπορούμε να τα τρυγήσουμε είτε επειδή ταίσαμε, είτε επειδή εφαρμόσαμε κάποια θεραπεία για τη βαρρόα τι γίνετε; Υπάρχουν πλαίσια που μάλιστα έχουν πολύ λίγα ασφράγιστα μέλια, και μπορεί να μην είναι ώριμα!

Όσον αφορά τα ασφράγιστα μέλια, που δεν προορίζονται για τρύγο, και θέλουμε οπωσδήποτε να τα καθαρίσουμε. Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος. Μπορούμε να πάρουμε τις κηρήθρες με το μέλι, έτσι όπως είναι, και μια ηλιόλουστη μέρα να τις αφήσουμε δίπλα απο τα μελίσσια στα 5 μέτρα απόσταση. Σε 1-2 ώρες θα ξεκινήσει λεηλασία, και αν έχουμε πάνω απο 20 μελίσσια, σε 4-5 ώρες δεν θα υπάρχει ίχνος απο μέλια. Πηγαίνουμε την επόμενη μέρα μόλις δούμε ότι καθάρισαν τα πλαίσια και δεν υπάρχουν μέλισσες τα παίρνουμε και τα αποθηκεύουμε με τον γνωστό τρόπο.

Επίσης ένας καλός τρόπος να εκμεταλλευτούμε τα πλαίσια με το μέλι, είναι να τα ανταλλάξουμε με κενά πλαίσια, σε διάφορα μελίσσια. Όπου δούμε ότι υπάρχει έλλειψη σε μέλι, παίρνουμε το άδειο πλαίσιο και βάζουμε αυτό με το μέλι. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ αποδοτική για αύξηση του γόνου και καλύτερο ξεχειμώνιασμα.

Άλλη λύση να αποθηκεύσουμε κηρήθρες με μέλι είναι η εξής. Να τα αποθηκεύσουμε κανονικά στην αποθήκη, όμως πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα, και να μην έχει πρόσβαση ούτε σφήκα ούτε μέλια ούτε μυρμύγκια ούτε τίποτα. Το μέλι μην ξεχνάμε έχει πάρα πολλούς εχθρούς. Επίσης να μην είναι εκτεθημένο σε υγρασία γιατί την απορροφά και μπορεί να αλλιωθεί σημαντικά. Μια τεχνική για να ξεχωρίσουμε το ώριμο απο το μη ώριμο μέλι είναι καθώς το βγάζουμε απο τη κυψέλη. Αν τινάξουμε κάθετα τη κηρήθρα προς τα κάτω, και πέσουν σταγόνες το μέλι είναι ανώριμο. Αν όμως δεν πέσει τίποτα τότε το μέλι είναι ώριμο. Αν το μέλι είναι ασφράγιστο θέλει παραπάνω προστασία.

Όσον αφορά το σφραγισμένο - ασφράγιστο μέλι εφαρμόζω το εξής στα μελίσσια μου. Βάζω όλα τα πλαίσια στη κατάψυξη για 1 μέρα, και στη συνέχεια τα σφραγίζω αεροστεγώς σε κυψέλη με κλειστές τις θήρες αλλά και την πόρτα. Τα πλαίσια αυτά την Άνοιξη είναι σαν καινούργια και μπορώ να τροφοδοτήσω τα μελισσάκια μου κατευθείαν με μέλι.

Όσον αφορά τα πλαίσια με τη γύρη, επειδή η γύρη είναι αρκετά ευαίσθητη, αποφεύγω να παίρνω τέτοια πλαίσια. Τα αφήνω πάντα μέσα στα μελίσσια. Με τον ένα η με τον άλλο τρόπο αντικαθιστώ άλλα πλαίσια και τους δίνω τη γύρη να την φάνε. Η γύρη μουχλιάζει εύκολα και πρέπει να διατηρείτε σε ψυγείο. Εκτός αν γυαλίζει και έχει καλυφτεί με μέλι επάνω. Τότε διατηρείτε μια χαρά.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια