"Ένα μελίσσι που μείνει χωρίς καμία θεραπεία κατά της βαρρόα, μπορεί να επιβιώσει λιγότερο από 2 χρόνια. Η βαρρόα χτυπά στο αναπαραγωγικό σύστημα των μελισσών, στον ΓΟΝΟ και ο θάνατος είναι αργός και επώδυνος."
Ένα τόσο μικρό ακάρι , που στο πέρασμα του τις τελευταίες δεκαετίες έσπειρε την καταστροφή σε ολόκληρες ηπείρους. Χιλιάδες μελισσοκομεία εξαφανίστηκαν , οι αυτόχθονες φυλές μελισσών ξεκληρίστηκαν και τα μελίσσια των τότε μελισσοκόμων καταστράφηκαν. Η μελισσοκομία έζησε αδιαμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακή κατάρρευση , η οποία έμεινε ως μια κακή ανάμνηση για όλους όσους την έζησαν. Για την ιστορία η Ελλάδα έζησε αυτόν τον εφιάλτη την δεκαετία του ογδόντα και όλοι οι μελισσοκόμοι (τότε) ήταν εντελώς άοπλοι απέναντι στον νέο εχθρό. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ!
Πλέον η Ελλάδα , η Ευρώπη η Αμερική και άλλες χώρες έμαθαν να αντιμετωπίζουν αυτόν τον εχθρό με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Υπάρχουν βιολογικά , χημικά σκευάσματα που μπορούν να σκοτώσουν το ακάρι με συντριπτικά ποσοστά θνησιμότητας. Επιπροσθέτως αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιοτεχνικές μέθοδοι καταπολέμησης βαρρόα (άχνη ζάχαρη, ειδικοί χειρισμοί πχ κόψιμο παραφυάδων) , όπου ο μελισσοκόμος ακολουθώντας μια ακολουθία μελισσοκομικών χειρισμών μπορεί με φυσικά μέσα να απαλλαχθεί από τα παράσιτα αρκετά αποτελεσματικά.
Ο εχθρός μας, για να τον μάθουμε καλύτερα , ονομάζεται Βαρρόα (Varroa destructor) και πρόκειται για ένα ακάρι το οποίο απομυζεί στο σώμα της μέλισσας από τον θώρακα , αιμολέμφο βυθίζοντας στο εσωτερικό του την προβοσκίδα της. Δείτε τι μέγεθος έχει η βαρρόα στις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. Φανταστείτε να είχατε ένα τέτοιο πράγμα να σας ρουφάει το αίμα συνέχεια...
Η βαρρόα στις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. |
Τα τραύματα ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού ο οποίος γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτος σε ασθένειες. Τα βαρρόα εκτός των άλλως είναι φορείς πολλών ιώσεων , μικροβίων τα οποία μεταδίδονται στο σμήνος μας. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί ο ιός των παραμορφωμένων φτερών ο οποίος έχει ως σύμπτωμα , αδύναμες μέλισσες με "ξεφτισμένα" , παραμορφωμένα φτερά.
Ο ιός των παραμορφωμένων φτερών λόγω βαρρόα. |
Οι μέλισσες απομακρύνουν όλες τις μέλισσες που έχουν πρόβλημα και όταν μια μέλισσα έχει παραμορφωμένα τα φτερά της διώκεται έξω απο την κυψέλη. Γι αυτό εμείς οι μελισσοκόμοι βλέπουμε πολλές φορές να στέκονται στις εισόδους αυτές οι μέλισες. Ο ιός αυτός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε βαριά προσβολή απο βαρρόα, όμως τις περισσότερες φορές συνδέεται άμεσα. Για την καταπολέμηση αυτού του "παράπλευρού" ιού κάνουμε θεραπεία για τη βαρρόα και ξεμπερδεύουμε.
Η βαρρόα κατάγεται από τις ανατολικές χώρες , οπου έμαθε να παρασιτεί απο την μέλισσα της ανατολής apis cerana. Αυτή η μέλισσα σε αντίθεση με τις δικές μας , έμαθε να συμβιώνει και να αντιμετοπίζει την βαρρόα με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.
Βαρρόα πάνω στη βασίλισσα |
Επίσης ιδιαίτερα αυξημένη αντίστασης στη βαρρόα παρουσιάζει και η αφρικανοποιημένη μέλισσα που απαντάται κυρίως στην Νότια Αμερική και την Βραζιλία. Πυρήνες ανθεκτικών μελισσών έχουν εμφανιστεί και σε άλλες φυλές όπως πχ η φυλή buckfast.
Πως καταπολεμούν αυτές οι "ξένες" οι μέλισσες την βαρρόα; Εμποδίζουν την ολοκλήρωση του βιολογικού της κύκλου , ξεσφραγίζοντας τις προσβεβλημένες από βαρρόα προνύμφες. Ουσιαστικά τα βαρρόα δεν πολλαπλασιάζονται και το πρόβλημα σταματάει να υπάρχει μέχρι να ψωφήσει και το τελευταίο ακάρι.
Δηλαδή όταν η βαρρόα εισέλθει μέσα στο κελί με την νεαρή προνύμφη , και αρχίσει την αναπαραγωγή της, οι μέλισσες θα διακόψουν την διαδικασία ξεσφραγίζοντας το κελί. Οπως γνωρίζουμε από ένα εργατικό κελί προκύπτουν περίπου 3-4 βαρρόα , αν όμως διακοπεί η αναπαραγωγή δεν θα προκύψει τίποτα...
Επίσης έχει παρατηρηθεί μεμονωμένα , μέλισσες να σκοτώνουν απευθείας τα βαρρόα. Δείτε μια μέλισσα τι έχει στο στόμα της...
Αναλύοντας όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θέλω να καταλήξω στο εξής. Η φύση προσπαθεί να βρεί την δική της ισορροπία την οποία ισως εμείς εμποδίζουμε να "αναπτυχθεί". Σίγουρα μέσα στις επόμενες δεκαετίες - χιλιετίες θα αναπτυχθούν νέοι πυρήνες φυλών που θα είναι ανίκιτοι μπροστά σε οποιαδήποτε βαρρόα εισβάλλει στη κυψέλη!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!