Όπως λένε ένας μεγάλος και παλιός μελισσοκόμος "τα άσπρα πλαίσια, είναι κρύα πλαίσια, δεν τα πιάνει να τα γεννήσει η βασίλισσα". Ένας από τους βασικούς χειρισμούς ανάπτυξης λοιπόν τώρα το φθινόπωρο, είναι να αντικαταστήσουμε όσες άσπρες κηρήθρες υπάρχουν, και να βάλουμε στη θέση τους μαύρες, εφόσον μόνο αυτές μπορεί να γεννήσει η βασίλισσα αυτή τη περίοδο. Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι, τώρα που τα μελίσσια φέρνουν αύθονη γύρη, στο πλαί του γόνου, και εφόσον υπάρχει ήδη μπόλικος πλυθησμός αλλά και γόνος, τοποθετούν άλλη μια μαύρη άδεια κηρήθρα. Όπως λέει ένας παλιός μελισσοκόμος "Αν η βασίλισσα είναι καλή, θα το γεννήσει και θα επεκτείνει τη γέννα της".
Αν και τώρα το Φθινόπωρο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε τεράστια τα μελίσσια, ο καθένας προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να φτιάξει καλά και σφιχτά μελισσμήνη. Σε επίσκεψη μου σε ένα μεγάλο μελισσοκόμο, αλλά νέο σε ηλικία, μου είχε πεί την εξής συμβουλή "Εδώ στο Αγρίνιο δεν μας συμφέρει να κρατάμε μεγάλα μελίσσια το χειμώνα. Εγώ προσπαθώ να ξεχειμωνιάζω 4άρια 5άρια μιας και αυτά είναι που καταναλώνουν την λιγότερη τροφή. Τα μεγάλα μελίσσια εχουν πολλά εξοδα, και θέλουν πολύ φαί".
Έτσι λοιπόν ο πιο σημαντικός χειρισμός είναι να απομακρύνουμε τα άσπρα πλαίσια. Το πρώτο ερώτημα όμως ενός νέου μελισσοκόμου είναι το εξής: "Και τι γίνεται αν μια άσπρη κηρήθρα έχει λίγο σφραγισμένο μέλι. Πως μπορούμε να τη βγάλουμε απο το μελίσσι;". Η απάντηση είναι απλή. Υπάρχει ένας πολύ αποδοτικός τρόπος. Παίρνουμε την άσπρη κηρήθρα στα χέρια μας, και εκεί που υπάρχει το σφραγισμένο μέλι, πιέζουμε με το ξέστρο έτσι ώστε να ξεσφραγισουμε το κερί σε ορισμένα σημεία. Μετά το βάζουμε πάλι στη κυψέλη, αλλά σε απομακρυσμένη θέση απο τον γόνο.
Με αυτό το χειρισμό οι μέλισσες κατευθείαν θα μετακινήσουν το μέλι απο αυτή τη κηρήθρα εκεί που το χρειάζονται. Θα το μεταφέρουν δίπλα στον γόνο και θα το καταναλώσουν. Οι μέλισσες το φθινόπωρο δύσκολα ξεσφραγίζουν σφραγισμένα μέλια. Ο λόγος είναι ότι έρχεται χειμώνας και χρειάζονται προμήθειες. Με αυτό το τρόπο λοιπόν μπορούμε να πάρουμε την άσπρη κηρήθρα ακόμα και αν έχει μέλι και να βάλουμε στη θέση της μια μαύρη.
Θα πω και ένα παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα το χειρισμό αυτό. Έχουμε ένα μελίσσι με 4 πλαίσια πλυθησμό. Και το 3ο πλαίσιο είναι άσπρο. Η βασίλισσα δεν μπορεί να γεννήσει μια τέτοια κηρήθρα αυτή την εποχή. άρα αμέσως αμέσως η βασίλισσα θα έχει το πολύ δύο πλαίσια γόνο. Πρέπει άμεσα λοιπόν να πάρουμε αυτό το πλαίσιο και να το βάλουμε στην άκρη. Να πάει στη μαύρη κηρήθρα και να τη γεννήσει. Όσα μελίσσια έχουν άσπρες κηρήθρες, είναι το μόνο σίγουρο ότι τα πάει πίσω σε θέμα ανάπτυξης. Το θέμα αλλάζει αν δεν έχουμε επιλογή. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι θα έχουμε μικρότερη ανάπτυξη
Αυτή είναι μια καλή ζεστή και μαύρη κηρήθρα, την οποία πρέπει να προτιμούμε αυτή την εποχή για να βάζουμε δίπλα στον γόνο. Τέτοιες κηρήθρες τρελαίνετε να γεννά η βασίλισσα |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!