Ένα μικρό ρεζουμέ, με στοιχεία απο τον μεγάλο επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια ο οποίος έχει μια τεράστια πείρα 40 χρόνων. Παρακολουθώντας τις γνώσεις που μετέδωσε, θέλουμε σήμερα να κάνουμε ένα μικρό άρθρο, με το ρεζουμέ για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, σε μικρά αλλά και μεγάλα μελισσοκομεία! Πάμε να τα πάρουμε απο την αρχή!!!
Οι πληροφορίες στην συγκεκριμένη ανάρτηση βασίζονται στο σεμινάριο που έκανε ο Μόσχος Ντιώνιας μοιράζοντας απλόχερα την εμπειρία του...
Μέρος με πλούσιο ήλιο, απο την Ανατολή έως τη Δύση, και χωρίς υγρασία! Οι βοριάδες που λένε μερικοί μελισσοκόμοι, δε παίζει σημαντικό ρόλο. Φυσικά μιλώντας πάντα για μελίσσια τα οποία είναι σφιγμένα, με τη μόνωση τους, και ο πλυθησμός να καλύπτει καλά όλα τα πλαίσια. Αλλά το πιο σημαντικό που μου έκατσε από τις συμβουλές του Μόσχου, είναι η εμπειρία στις τοποθεσίες που ξεχειμωνιάζουμε....
Για παράδειγμα όταν δούμε ότι σε ένα μέρος βγαίνουμε στο χειμώνα με μηδενικές απώλειες, ή τα μελίσσια μαζεύουν γύρη, έχουν μεγαλύτερο πλυθησμό κλπ, αυτό το μέρος το κρατάμε. Ενώ αν για χρόνια βλέπουμε κακά μελίσσια ασθένειες, μικρότερα μελίσσια, απώλειες, το μέρος απορρίπτεται.
Έρευνα έδειξε τη περίοδο που τα μελίσσια Φερνάν γύρη και κατανάλωναν 80 γρ τη μέρα Χρειαζόταν 3 ώρες να την απορροφήσουν και μετά έτρωγαν και άλλη και άλλη. Αυτό συνεπάγεται ότι μέλισσες που έχουν πρόσβαση σε πολύχρωμη πλούσια φθινοπωρινή γύρη, μπαίνουν στο ξεχειμώνιασμα, με προδιαγραφές που καλύτερες δεν υπάρχουν. Η πλούσια γύρη, με πολλά χρώματα, έχει πλήρες προφίλ αμινοξέων (πρωτείνη) και όταν η μέλισσα την καταναλώνει, είναι ικανεί να συνθέσει νέους ιστούς, να αποθηκεύσει λιπόσωμα και να μπεί δυναμικά στο χειμώνα...
ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
Ο Μόσχος έδωσε τεράστια σημασία στις τροφές που δίνονται το χειμώνα, και ότι αυτός ο χειρισμός πρέπει να απαγορευθεί. Εξήγησε λεπτομερώς το γιατί... Όταν περνάει το Καλοκαίρι, οι μέλισσες ανατρέφουν γόνο δίνοντας όλη τους τη δύναμη. Απο εκεί προκύπτουν οι χειμερινές μέλισσες, δηλαδή αυτές που θα ζήσουν το χειμώνα και θα αναθρέψουν τον ανοιξιάτικο γόνο της ΝΈΑΣ χρονιάς. Οι χειμερινές μέλισσες είναι εξοπλισμένες με λιπόσωμα (καλοταισμένες για μακρά διάρκεια) και υπάροχουν μέλια, σαν να τους λένε οι παλιές μέλισσες πλέον έχετε έτοιμη τροφή, και είστε έτοιμες να αναλάβετε το χειμώνα. Όταν εμείς ταίζουμε διακόπτουμε την ομαλότητα αυτή, εφόσον η τροφή που βάζουμε αναγνωρίζεται σαν ξένο σώμα, και οι μέλισσες αναγκάζονται να το πάρουν. (οτιδήποτε βρίσκεται εκτός κηρήθρας είναι ξένο για τις μέλισσες)
Το να διασπάσουν την τροφή την δυσκολότερη εποχή του έτους, δυσκολεύει πολύ τις μέλισσες και έχει συνέπειες που ο Μόσχος θεωρεί πάρα πολύ βασικές.
Δείτε βαρρόα σε ένα μελίσσι.... 2 μέλισσες απο 1 βαρρόα η κάθε μια...
Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑ
Τα μελίσσια πρέπει να παράγουν γόνους καθαρά απο βαρρόα, και να μπαίνουν στο χειμώνα με μηδενική προσβολή. Ο μόσχος σαν επαγγελματίας μελισσοκόμος υποστηρίζει ότι η αμιτράζ είναι μια ουσία που μπορεί αν χρησιμοποιηθεί σωστά και να γίνει ένα απο τα πιο δυνατά όπλα του μελισσοκόμου. Επίσης υποστηρίζει ότι η θεραπεία δεν θα πρέπει να γίνετε τότε που οι συνθήκες είναι εντελώς αντίξοες, αλλά στις αρχές του ξεχειμωνιάσματος. Τυχών υπερδοσολογίες, συνέργειες φαρμάκων με συνεχόμενες θεραπείες, έχουν άμεση επίδραση στη γονιμότητα της βασίλισσας.
Λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι να πας τα μελίσσια να γονεψουν σε βρεγμένες γυρες...
Η πλούσια γύρη που έρχεται κατά τις πρωινές ώρες, είναι η καλύτερη θεραπεία για όλες τις ασθένειες ιώσεις. Όταν έρχεται σε ποσότητες, και είναι πολύχρωμη με μελίσσια απαλλαγμένα απο βαρρόα, έχουμε τις βέλτιστες συνθήκες, να φτιάξουμε τα καλύτερα χειμερινά μελίσσια.
Θα υπάρξει συνέχεια στο άρθρο αυτό...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!