Η μέθοδος που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι η πιο επαναστατική και δυσκολοεφάρμοστη μέθοδος της παγκόσμιας μελισσοκομίας. Είναι επαναστατική, αλλά όμως δεν απαιτεί κάποιον έξτρα εξοπλισμό και δυσκολοεφάρμοστη, χωρίς να προτείνει κανέναν δύσκολο χειρισμό.
Παρ όλα αυτά, η απόδοσή της (κατά τους θιασώτες της) είναι εγγυημένη και όποιος καταφέρει τελικά να υπερβεί τις «δυσκολίες» που παρουσιάζει... θα τρελαθεί στα μέλια. Θα πρέπει ακόμα να σας πούμε, σχετικά με αυτή τη μέθοδο, ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος εμπνευστής της, αλλά μια ολόκληρη γενεά μελισσοκόμων που την εφάρμοσαν και την εξέλιξαν, σε σημείο που να αποτελέσει μια ξεχωριστή σχολή στον κόσμο της μελισσοκομίας.
Ίσως σκεφτείτε πως σήμερα σας τα λέμε λίγο μυστήρια με πολλούς γρίφους και περίεργα υπονοούμενα... Πράγματι, σαν πρώτη εντύπωση, έτσι φαίνονται, αλλά στη συνέχεια που θα σας παραθέσουμε όλο το ιστορικό της μεθόδου αυτής, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα είναι απλά!
Όλα ξεκίνησαν το σωτήριο έτος 1851, όταν ο πατέρας της σύγχρονης μελισσοκομίας, Λ Λάνγκστροθ ανακάλυψε τα κινητά πλαίσια κηρήθρων και τυποποίησε τις διαστάσεις της κυψέλης του, της γνωστής σε εμάς κυψέλης στάνταρ. Κατά τα επόμενα χρόνια, οι μελισσοκόμοι της εποχής βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν οργανωμένες και πλούσιες συλλογές μελιών, εκμεταλλευόμενοι τις ευκολίες που τους έδινε η νέα εφεύρεση.
Η απληστία όμως που συχνά χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, οδήγησε πολλούς από αυτούς στην ληστρική συλλογή μελιού, ακόμα και μέσα από τον εμβρυοθάλαμο των μελισσιών τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εξασθένηση των σμηνών που, μη έχοντας επάρκεια τροφών, δεν ήταν σε θέση να αναπτυχθούν σωστά, την άνοιξη, για να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για μια καινούργια σοδιά.
Την κατάσταση αυτή ήρθαν να ανατρέψουν μια σειρά από νέες μεθόδους και εφαρμογές που έβαλαν τις βάσεις της σύγχρονης εντατικής εκμετάλλευσης των σμηνών, με κορυφαία αυτή του Ντεμαρί, που πρότεινε την λύση του διπλού εμβρυοθαλάμου με τις δυο βασίλισσες.
Η μέθοδος της τροφαποθήκης, λοιπόν είναι μια πιο ριζοσπαστική εκδοχή του διπλού εμβρυοθαλάμου, με την διαφορά πως το πάνω μόνιμο πάτωμα, αντί για δεύτερη βασίλισσα, είναι γεμάτο μέλι!!!
Κάποιοι, με το δίκιο τους, θα αναρωτηθούν: Και που θα βρεθεί τόσο μέλι? Η απάντηση είναι εύκολο να γραφτεί, μα πολύ δύσκολο να γίνει αποδεχτή!!
Θα το αφήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι, μέσα στα μελίσσια μας! Θα το «θυσιάσουμε» την μια χρονιά, για να έχουμε, για πολλές επόμενες χρονιές, δυνατά και πολυπληθή μελίσσια, με μεγάλες σοδιές, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και με ελάχιστο χρόνο απασχόλησης.
Πόσοι όμως από εμάς διαθέτουμε την αυτοσυγκράτηση και το σθένος να αφήσουμε σήμερα ένα ολόκληρο πάτωμα γεμάτο μέλια στα μελίσσια μας, με την προσδοκία να πάρουμε στο μέλλον πολλαπλή ποσότητα? Στα πέτρινα χρόνια που περνά η μελισσοκομία, μάλλον ελάχιστοι. Όσοι όμως το αποτολμήσουν να γνωρίζουν πως ο τόκος που θα τους αποδώσει αυτή τους η επένδυση θα είναι πολύ μεγάλος και πως «την στιγμή που κάποιος αποφασίζει να κρατήσει, όλο το χρόνο, ένα πάτωμα γεμάτο μέλι, σε κάθε του μελίσσι, τότε ένας πραγματικός μελισσοκόμος γεννιέται!», όπως έχει πει παλαιότερα ένας από τους υποστηριχτές αυτής της μεθόδου.
Δεν είναι όμως αυτό το μόνο πλεονέκτημα, της μεθόδου που εξετάζουμε. Σας παραθέτουμε και τα υπόλοιπα τα οποία σίγουρα θα προβληματίσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους από εμάς.
• Μελίσσια μεγάλης δύναμης από νωρίς την άνοιξη, που θα μπορούν να συλλέξουν από οποιαδήποτε πρώιμη ανθοφορία.
• Δυνατότητα έγκαιρου διπλασιασμού των σμηνών.
• Δημιουργία μελισσιών τρομερής δύναμης, για την εκμετάλλευση της κύριας καλοκαιρινής ανθοφορίας.
• Πρόληψη σμηνουργίας.
• Αυτόματη ανανέωση βασιλισσών.
• Ασφαλής διαχείμαση των μελισσιών.
• Ελαχιστοποίηση του χρόνου επίβλεψης, με αποτέλεσμα να μπορεί ένας άνθρωπος να επιβλέπει μεγάλο αριθμό κυψελών.
Το πως όμως γίνονται όλα αυτά και πως ακριβώς εφαρμόζεται η μέθοδος της τροφαποθήκης, αφήνουμε να τα αναπτύξουμε στο αυριανό μας άρθρο, έτσι ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος σε όλους μας να καλοσκεφτούμε το ενδεχόμενο να αποφασίσουμε, κάποια στιγμή, την υλοποίηση αυτής της γενναίας απόφασης!!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"
Ορεινή Μέλισσα
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!