Widget Recent Post No.

Η καλύτερη ράτσα βασίλισσας, και η λύση στην επιθετικότητα των μελισσιών...



Σήμερα θα μιλήσουμε για τη καλύτερη φυλή μέλισσας και την επιθετικότητα των μελισσιών αλλά και πως αυτά τα δύο συνδέονται. Έχοντας και σήμερα εμπειρίες απο πολλούς μελισσοκόμους, αλλά και λόγια καθηγητών απο μεγάλα πανεπιστήμια, εμείς στην Ορεινή Μέλισσα είμαστε έτοιμη να σας αποκαλύψουμε μερικά απο τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, που μπορούν να αλλάξουν πολλά στο τρόπο που ασκούμε τη μελισσοκομία!

Η καλύτερη φυλή μέλισσας!
Η καλύτερη φυλή μέλισσας αδιαμφισβήτητα είναι αυτή που παράγει το περισσότερο μέλι, αναπτύσσετε πολύ γρήγορα τη κατάλληλη στιγμή, καταπολεμάει μόνη της τις ασθένειες, και το μελίσσι παρουσιάζει μέγιστη απόδοση σε όλα τα σημεία! Όλοι οι μελισσοκόμοι όταν ρωτάνε "ποιά είναι η καλύτερη φυλή μέλισσας" κατα βάθος έχουν στο μυαλό τους μια έτοιμη απάντηση "πχ η μπακφαστ". Είδαμε τις τελευταίες δεκαετίες, τι αποτέλεσμα είχαν οι εισαγωγές ξένες φυλών στην Ελλάδα. Οι ντόπιες μας φυλές νωθεύτηκαν, μπασταρδεύτηκαν και πολλές χάθηκαν. Η παραγωγή μειώθηκε, νέες ασθένειες εμφανίστηκαν, και η μελισσοκομία ως ένα βαθμό καταστράφηκε.

Όπως γράφει μεγάλος Καθηγητής Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης...
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η καλύτερη φυλή μέλισσας για κάθε τόπο είναι αυτή που έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί μέσα από το πέρασμα του χρόνου στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, δηλαδή η ντόπια φυλή.
Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου
Η ντόπια φυλή είναι η καλύτερη φυλή!
Παρακολουθώντας ένα ακόμη σεμινάριο με ομιλίτρια, την ερευνήτρια Δρ Φανή Χατζίνα, απο το Ινστιτούτο μελισσοκομίας, επικράτησε έντονα η ίδια άποψη! Η ντόπια φυλή όπως υποστήριξε δεν είναι μόνο η καλύτερη, αλλά έχει παρατηρηθεί ανθεκτικότητα στη βαρρόα και τις ασθένειες, αλλά και στα φυτοφάρμακα. Μάλιστα σε ένα ερευνητικό μελισσοκομείο που έγινε πείραμα, άφησαν όλα τα μελίσσια χωρίς θεραπεία κατά της βαρρόα, έτσι ώστε να δούν ποιά μελίσσια θα επιβιώσουν. Στο μελισσοκομείο υπήρχαν ντόπιες και ξένες φυλές. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οι ντόπιες φυλές έδειξαν σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικότητα, στη βαρρόα! Η ντόπια φυλή επιβίωσε μέχρι τέλους στο μελισσοκομείο που έγινε το πείραμα. Τα όσα σας λέω τα άκουσα ο ίδιος σε ομιλία που παρακολούθησα πρόσφατα, και μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση...

Επαγγελματίας μελισσοκόμος με 2000 μελίσσια αποκαλύπτει...
"Δεν παίζει ρόλο μόνο η φυλή να είναι Ελληνική, αλλά και το μέρος που έχει προσαρμοστεί. Είναι λάθος μελισσοκόμοι που ζούν στη Νότια Ελλάδα, να αγοράζουν βασίλισσες απο την Βόρειο Ελλάδα και το αντίστροφο. Είναι πολύ σημαντικό να αγοράζουμε βασίλισσες απο το τόπο μας, που έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο μικροκλίμα της περιοχής.

Πρόβλημα με επιθετικότητα στα μελίσσια...
Στα νησιά όπως η Ρόδος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιθετικότητα των ντόπιων φυλών! Ένας μελισσοκόμος λέει χαρακτηριστικά "Είμαι μελισσοκόμος και ζώ στη Ρόδο. Εδώ είναι πολύ επιθετικά τα μελίσσια. Φίλοι μου σκέφτονται να αλλάξουν όλες τις μάνες, δεν υπάρχει χειρότερο να μη μπορείς να χειριστείς τα μελίσσια σου. Όπως και να ντυθείς, αυτές θα βρούνε τρόπο να περάσουν μέσα και να σε τσιμπήσουν. Ντύθηκα με ρούχα ΤΡΙΠΛΆ και πάλι κατάφεραν, να με τσιμπήσουν πολλές μέλισσες".

Η εμπειρία όμως είναι μεγάλο πράγμα...
Όπως έχει αποδειχθεί η επιθετικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τη φυλή. Παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Γράφει ένας μελισσοκόμος την εμπειρία του: "Φίλοι μου ξεκίνησα τη μελισσοκομία πρίν αρκετά χρόνια. Τα μελίσσια ήταν πολύ επιθετικά, γύριζα κάθε φορά πρισμένος απο την επιθεώρηση. Δεν υπήρχε περιπτωση μετά απο επιθεώρηση να μη με σακατέψουν. Ήμουν πεπεισμένος ότι έφταιγε η ράτσα.... σημερα μπορει να περασουν εβδομαδες διχως κεντρισμα, και πλέον έχω καταλάβει ότι το μεγάλο μυστικό οι χειρισμοί! Οι ενέργειες του μελισσοκόμου παίζουν τον πιο σπουδαίο ρόλο στην επιθετικοτητα...

Άρα η λύση στην επιθετικότητα των μελισσιών κρύβεται στους δικούς μας χειρισμούς, και φυσικά στην επιλογή των πιο ήρεμων μελισσιών μας για αναπαραγωγή!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η επιθετικότητα είναι στο χαρακτήρα του μελισσιού. Τους χειρισμούς που κάνουμε σε όλα τα μελίσσια κάνουμε και στο επιθετικό. Δεν επιτρέπει ούτε το άνοιγμα του καπακιού. Άρα δεν φτένε οι χειρισμοί μας αλλά το μελίσσι που έχει γονίδια επιθετικά. Αλλάζουμε τη μάνα του και τελειώνουμε. 'Οταν όμως όλα τα μελίσσια είναι επιθετικά εκεί υπάρχει πρόβλημα. Αυτά τα μελίσσια δεν δουλεύονται όσο παραγωγικά και να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!