Θα αναπτύξουμε τον βασικότερο παράγοντα, εκείνον που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην απόδοση μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης. Αναφερόμαστε φυσικά στον ίδιο τον μελισσοκόμο.
Πόσοι, αλήθεια, από εμάς έχουμε αναρωτηθεί, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού μελισσοκόμου? Όσοι το έχουμε ήδη κάνει αυτό, τότε, ίσως έχουμε κάνει το σημαντικότερο βήμα... αν φυσικά προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε και καταφέραμε να πλησιάσουμε αυτό το πρότυπο, Για τους υπόλοιπους από εμάς, που δεν έτυχε να μπούμε στον κόπο και να ασχοληθούμε με τέτοιες... λεπτομέρειες, ας το κάνουμε τώρα και ας προσπαθήσουμε παρέα να ζωγραφίσουμε το ιδανικό αυτό πρόσωπο.
Όλοι θα συμφωνήσουμε πως ο ιδανικός μελισσοκόμος, θα πρέπει, πρώτα από όλα, να αγαπάει αυτό που κάνει! Να αγαπάει και να θαυμάζει τις μέλισσες και την κοινωνία τους, να αγαπάει και να εκτιμά τα προϊόντα της μέλισσας., να αγαπάει και να σέβεται την ίδια τη φύση. Μια άλλη αρετή που πρέπει να έχει αυτό το ιδεατό άτομο, είναι η πειθαρχία.
Η μελισσοκομία απαιτεί σχεδιασμό μεγάλης ακρίβειας. Δεν συγχωρεί τη χαλαρότητα και τον χαβαλέ. Ιδιαίτερα την άνοιξη οι χειρισμοί απαιτούν χειρουργική ακρίβεια. Το... «άστο για αύριο», δεν έχει καμία θέση σε αυτό το επάγγελμα.
Κάτι ακόμα που σίγουρα θα βρούμε στον άνθρωπο μας, είναι ο σωστός προγραμματισμός. Θα έχει βάλει από πολύ νωρίς κάποιον στόχο και θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποια ανθοφορία θα κυνηγήσει, σε ποιες περιοχές θα το κάνει αυτό και πότε.
Ποια δύναμη θα πρέπει να έχουν τα μελίσσια του για να πετύχει τον στόχο του και ποια μέθοδο θα εφαρμόσει για να γίνει αυτό. Θα φροντίζει για την συστηματική και έγκαιρη ανανέωση όλων των βασιλισσών που έχουν τα μελίσσια του, αν όχι σε ετήσια βάση, οπωσδήποτε κάθε δυο χρόνια. Θα έχει συντηρήσει από πριν όλο τον απαιτούμενο, κύριο και βοηθητικό, μελισσοκομικό εξοπλισμό του.
Θα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα «απαιτούμενα χέρια βοηθείας», για να φέρει σε πέρας το έργο του. Θα έχει αριθμήσει τις κυψέλες του και θα καταγράφει σε ειδικό σημειωματάριο το ιστορικό των επιθεωρήσεων και των χειρισμών που κάνει σε κάθε μελίσσι ξεχωριστά.
Το επόμενο χαρακτηριστικό του ιδανικού μελισσοκόμου, είναι η εγκράτεια. Θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει πότε, ποια και πόσα μέλια θα τρυγήσει από τα μελίσσια του. Ληστρικές συμπεριφορές, άκυρη αφαίρεση τελάρων με μέλι από τον εμβρυοθάλαμο και καταχρηστικές μεταφορές των σμηνών του, σε καμιά περίπτωση δεν θα τα συναντήσουμε σε αυτόν.
Οι πολλές γνώσεις είναι ακόμα μια αρετή του ιδανικού μελισσοκόμου. Γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για την τέχνη του, αλλά αυτό δεν τον εφησυχάζει! Φροντίζει να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις της μελισσοκομίας, παρακολουθεί ενημερωτικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαβάζει κάθε νέο αξιόλογο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει με θέμα που θα σχετίζετε με την δουλειά του.
Ανήκει σε κάποιο σύλλογο και ανταλλάσσει γνώμες και απόψεις με τους συναδέλφους του, και είναι συνδρομητής σε κάποια μελισσοκομικά περιοδικά, τα οποία, φυσικά, ξεκοκαλίζει! Αλλά και η αυτογνωσία, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του.
Είναι σε θέση να κρίνει μέχρι που μπορεί να φτάσει με τις γνώσεις και τα μέσα που διαθέτει. Δεν κάνει ποτέ υπερβάσεις και επιχειρηματικά ανοίγματα, αν δεν είναι σχεδόν βέβαιος πως οι πιθανότητες να τα καταφέρει είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Έχει φαντασία και ευρηματικότητα. Είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση λύσεων και είναι σε θέση να αυτοσχεδιάσει, αν του τύχει κάποια αναποδιά στη δουλειά του. Τέλος ο ιδανικός μελισσοκόμος είναι σίγουρα και ένας εξαιρετικός συνάδελφος.
Όχι μόνο δεν θα σκεφτεί ποτέ να βλάψει, ακόμα και από αμέλεια του, κάποιον άλλο μελισσοκόμο, αλλά αντίθετα είναι πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις γνώσεις του, την εμπειρία του και την βοήθεια του, σε οποιονδήποτε συνοδοιπόρο του, του το ζητήσει.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, ας αναλογιστούμε όλοι μας, ποια βήματα έχουμε να κάνουμε ακόμα για να πλησιάσουμε, όσο το δυνατόν, αυτό το ιδεατό πρότυπο ενός μελισσοκόμου και ποια θα είναι τα προσωπικά μας οφέλη, αλλά και τα οφέλη των άλλων, αν αυτή η προσπάθεια μας πετύχει, έστω και εν μέρη!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!