Widget Recent Post No.

Βαρρόα μυστικά καταπολέμησης, εξάπλωση, έλεγχος στο πάτο της κυψέλης...Από τη 1 βαρρόα που θα επιβιώσει το Χειμώνα μέχρι τέλος καλοκαιριού θα έχουμε φτάσει 400 βαρρόα. Σε κάθε εκκόλαψη πολλαπλασιάζεται, και ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου γίνετε πολύ πιο γρήγορα απο όσο νομίζουμε στο μελίσσι. Προσβολή μέχρι και 1.100 περίπου βαρρόα είναι ανεκτά από το μελίσσι, όταν όμως ο αριθμός ξεπεράσει τα 2.800 τότε το μελίσσι καταρρέει. (Bienen &natur 5/18).


Η βαρρόα κρύβεται στη κοιλιά της μέλισσας, και σπάνια στη πλάτη που φαίνεται πιο εύκολα. Συνήθως ένα πολύ μικρό ποσοστό βρίσκετε εξω από το γόνο και εξαρτάται απο την εποχή. πχ την Άνοιξη πάνω απο το 90% κρύβεται στο γόνο. Γι αυτό με ύπαρξη γόνου όταν δούμε βαρρόα, ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα....Τα βαρρόα εγκαθίσταται κυρίως στο κάτω μέρος της κοιλιάς της ακμαίας μέλισσας κάτω από τον 3ο στερνίτη. Όπως φαίνεται και στη φωτό παρακάτω...Τα βαρρόα προτιμούν πάντα νεαρές μέλισσες με πλούσιο λιπόσωμα. Στις προνύμφες τα βαρρόα δεν έχουν προτιμήσεις στο σημείο παρασιτισμού, καθώς ο λιπώδης ιστός καλύπτει ομοιόμορφα το σώμα τους...Έλεγχος βαρρόα...
Αν ξεφύγει η προσβολή στα μελίσσια χανουμε παραγωγή, αλλά και μελίσσια. Όλοι μας τους προηγούμενους δύο μήνες κάναμε κάποια θεραπεία, με στόχο να εξολοθρευσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη βαρροα. Μετά την θεραπεία, βλέπαμε στη βάση πολλά ή πάρα πολλά νεκρά βαρροα. Πέτυχε η θεραπεία;Την απάντηση δεν θα μας την δώσουν τα νεκρά βαρροα αλλά αυτά που έχουν επιζήσει. Και πως θα τα ανακαλύψουμε, αφού κρύβονται; Πως θα δούμε αν είμαστε σε καλό επίπεδο, όσον αφορά την καταπολέμησή τους;
Εδώ θα σας πω ένα έξυπνο για βαρροα τσεκ.
Τρόπος Μέτρησης φυσικής πτώσης.
Παίρνουμε ένα λεπτό αλλά σκληρό χαρτί και το αλείφουμε χρησιμοποιώντας πινέλο με λίγη βαζελίνη. Πηγαίνουμε σε ένα μελίσσι 8-10 πλαισίων και το τοποθετούμε από την είσοδο πάνω στη βάση. Δεν καπνίζουμε το μελίσσι και δεν το ενοχλούμε καθόλου. Μετά απο 24 ώρες βγάζουμε το χαρτί και μετράμε βαρροα. Μέχρι 3-5 είναι καλά. Από κει και πάνω, πράττουμε αναλόγως. 1-2 μπορεί να πέφτουν όταν έχουμε κάνει καλή καταπολέμηση.
Αν γίνει έλεγχος στο 10% των κυψελών μας, έχουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο γνώση της κατάστασης όσον αφορά τα επίπεδα της βαρροα στο κοπάδι μας.
Με την απόκτηση εμπειρίας, θα μπορείτε και μόνοι σας να καταλάβετε ποσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Επίσης σε μελίσσια που βλέπουμε βαρρόα με το μάτι, εφαρμόζουμε θεραπεία, εφόσον πάντα στο μελισσοκομείο μερικά μελίσσια έχουν παραπάνω προσβολή....

ΠΏΣ ΘΑ ΚΡΑΤΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΉ ΒΑΡΡΌΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΆ ΕΠΊΠΕΔΑ :
Ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι πάντα σε επαγρύπνηση. 2 φορές το χρόνο, πρέπει να φτάνουμε τη βαρρόα σε πολύ χαμηλά ποσοστά προσβολής. Το χειμώνα θα πρέπει να κάνουμε σωστή θεραπεία, έτσι ώστε να μην μας απασχολήσει η βαρρόα την Άνοιξη, τότε που τα μελίσσια είναι μεγάλα, και η καταπολέμηση πολύ δύσκολη ανάμεσα από τα μέλια.

Μερικές συμβουλές απο τον Καθηγητή Βασίλη Λιάκο:
1).Να κόβουμε παραφυάδες την περίοδο της σμηνουργίας. Έχουμε μικρότερα Μελίσσια, οι παραφυάδες πολλαπλασιάζουν γρηγορότερα τον αριθμό των εργατριών,και με την συνένωση αργότερα παίρνουμε περισσότερα μέλια.
2).Χρησιμοποιούμε κυψέλη με κινητό πυθμένα.
3).Σωστή χρήση των φαρμάκων. Θεραπεία όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο. Κανένα φάρμακο δε σκοτώνει το βαρρόα μέσα στο γόνο.
4).Περιορισμός του κηφηνογόνου. Όλα τα Μελίσσια θρέφουν κηφηνογόνο ακόμα και σε κανονικές συνθήκες. Όμως όταν η βασίλισσα είναι νέα κ οι κηρήθρες καινούργιες , οι κηφήνες είναι περιορισμένοι.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΆΚΟΣ

ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΒΑΡΡΟΑ ΣΤΟ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Τα νεκρά βαρρόα αρέσουν ιδιαίτερα στα μυρμήγκια τα οποία τα απομακρύνουν πολύ γρήγορα. Το άκαρι βαρρόα πεθαίνει από φυσικά αίτια, πέφτει στη βάση της Κυψέλης κ οι μέλισσες το πετάνε έξω. Οι μέλισσες επίσης έχουν τη δυνατότητα να τραυματίσουν κάποια βαρρόα κ να τα θανατώσουν. Στο εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ ,σε σχετικά πειράματα μετρήθηκαν μέχρι και 250 βαρρόα νεκρά σε μια μέρα σε μελίσσι χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ο αριθμός των βαρρόα στη βάση της Κυψέλης χωρίς φαρμακευτική αγωγή είναι ένα μέτρο διαπίστωσης του βαθμού προσβολής του μελισσιού από το άκαρι.
[ ΑΝΔΡΈΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΎΛΟΥ.
Τωρα το φθινόπωρο βρίσκουμε μερικά μικρά μελίσσια. Συνήθως ο λόγος είναι βαρρόα νοζεμίαση. Το ανησυχητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι οι νεκρές μέλισσες. Αν βλέπουμε νεκρές μέλισσες έξω απο τη κυψέλη είναι πρόβλημα. Μελισσοκόμος χθές μας έστειλε ότι βρίσκει έτσι συνεχώς το μελίσσι του, και βρίσκει 10 νεκρές κάθε μέρα... Του προτείναμε να κάνει άμεσα θεραπεία με νοζεβίτ, διότι δεν είναι κατα τη γνώμη μου γέρικες μέλισσες, αλλά η ύπουλη αυτή ασθένεια...Γενικά όμως δεν είναι στανταρ, ότι ένα μικρό μελίσσι έχει βαρρόα και νοζεμίαση, και κατέληξε έτσι.
Για παράδειγμα έχουμε ένα καθαρό απο βαρρόα νοζεμίαση μελίσσι, και Μελισσοκόμος τροφοδοτεί αυτό το μελίσσι για να ανακάμψει και αυτό δεν αντιδρά, δεν αυξάνει το γόνο.Γιατί;
Μπορεί να συμβαίνει το εξής:
🐝 η βασίλισσα είναι προβληματική.
🐝 έχει μειωθεί τόσο ο πληθυσμός ώστε δεν υπάρχουν μέλισσες για να επεξεργαστούν την τροφή.
🐝 δεν υπάρχουν Επίσης μέλισσες για να ταΐσουν το γόνο και έτσι η προσπάθεια του μελισσοκόμου δεν αποδίδει ,η βασίλισσα δεν επεκτείνει τη γέννα ,το μελίσσι δεν ανακάμπτει.
Πιθανές αιτίες οι οποίες μπορούν να υπάρχουν ή και όλες μαζί .Πώς θα μπορούσε να ξεπεράσει Ο Μελισσοκόμος αυτή την κατάσταση ;Όχι μόνο τροφοδοτώντας αλλά συνενώνοντας και Μελίσσια, ή ενισχύοντας τα αδύνατα με πλαίσια με εκκολαπτόμενο γόνο και ταυτόχρονα περιορίζοντας ιδιαίτερα το χώρο του μελισσιού. Άρα Καταρχήν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η τροφοδότηση δεν είναι πανάκεια. Επίσης ένα μεγάλο κενό υπάρχει όσον αφορά στις ιώσεις και τα βακτήρια που μεταφέρει το Βαρρόα και που πολλές φορές μπορεί να μπερδευτούν με προσβολές από σηψηγονίες ,ευρωπαϊκή και αμερικανική.
[ Απόσπασμα από άρθρο της Σοφίας Γούναρη ]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δεν μας εξηγείτε πως πολλαπλασιάζεται η βαρρόα. Έτσι θα βρούμε αποτελεσματική εξαλειψη της

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!