Δεν υπάρχει μελισσοκομείο που να μην έχει αδύναμα - μικρά μελίσσια. Ειδικά σε περιόδους μακριά της Άνοιξης, όπως πχ το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουμε τεράστιες απώλειες σε πλυθησμούς. Βέβαια το φθινόπωρο έχουμε μια μικρή ανάσα ανάπτυξης, αλλά και πάλι φτάνουμε στην επιθεώρηση με μικρά μελισσάκια τα οποία χρήζουν βοήθειας η μήπως όχι; Όταν ένας νέος μελισσοκόμος ερωτάται αν θέλει να σώσει ένα αδύναμο μελίσσι, η ψυχή του απαντάει ομόφωνα με τη λέξη ΝΑΙ. Ωστόσο ένας παλιός που βλέπει λίγο πιο μπροστά, πιστεύει πως η διάσωση αυτών των προβληματικών μικρών μελισσιών δεν αξίζει να γίνεται. Όπως μάλιστα λένε "Λίγα και καλά μελίσσια. Όχι πολλά για να λέμε ότι είμαστε μελισσοκόμοι".
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σκεπτικό. Γιατί αυτά τα αδύναμα μελισσάκια, να τα συνενώνουμε και να μην τους δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία να επιβιώσουν, εφόσον ο λόγος που μπορεί να έγιναν έτσι αδύναμα να είναι άλλος. Οι ερευνητές φωνάζουν στη μελισσοκομία ότι ο λόγος που βρίσκουμε έτσι τα μελίσσια δεν είναι οι βασίλισσες όπως γινόταν τα παλιά χρόνια. Τωρα υπάρχουν νέοι εχθροι όπως βαρρόα και νοζεμίαση που αποδεκατίζουν τον πλυθησμό του μελισσιού. Είναι τα φυτοφάρμακα, οι λάθος χειρισμοί και πολλά άλλα που οδηγούν το σμήνος στην εξαφάνιση.
Φωτό Γαλιφιανή Μέλισσα |
Ας μπούμε λοιπόν στο σκεπτικό ενός νέου μελισσοκόμου, που παίρνει τις μετρητοίς ακόμα και το 1 μελίσσι. Λέει λοιπόν "Γιατί να συνεννώσω ένα αδύναμο μελισσάκι, και να χάσω μια βασίλισσα; Ποιός ο σκοπός αυτού του χειρισμού. Να πάρει ένα πλαίσιο παραπάνω το άλλο μελίσσι; Δηλαδή γιατί να χαλάσουμε ένα μελίσσι, για να κερδίσει πλυθησμό ένα άλλο, ενώ μπορούμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, με εντατικούς χειρισμούς. Τι έχουμε να χάσουμε σώζωντας με κόπο ένα αδύναμο μελισσάκι; Μόνο να κεδίσουμε μια επιπλέον βασίλισσα για την επόμενη χρονιά. Και ξέρετε τι αξία έχει η περσινή βασίλισσα την Άνοιξη".
Όπως καταλαβαίνουμε οι απόψεις διίστανται. Εμένα προσωπικά η γνώμη μου είναι ότι, αν υποπτευτείτε κάποια κακή βασίλισσα που πηγαίνει πίσω το μελίσσι, θανατώστε την! Συνεννώστε αυτό το μελίσσι με την μέθοδο της εφημερίδας και έτσι θα έχετε ένα δυνατότερο καλό μελίσσι. Διότι το χειμώνα ένα πλαίσιο πλυθησμός είναι σημαντικός. Δεν είναι λίγα τα μελίσσια που στο τέλος του χειμώνα ξεμένουν απο πλυθησμό, και προσπαθούμε με τα χίλια ζόρια να τα ανακάμψουμε.
Όσον αφορά την μέθοδο που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να δυναμώσουμε ένα αδύνατο μελίσσι. Είναι οι εξής:
1ος Τρόπος
Σφίγγουμε το μελίσσι μόνο σε δύο πλαίσια, να είναι μαζεμένος πολύ ο πλυθησμός και βάζουμε μόνωση τόσο στα πλάγια όσο και στο πάνω μέρος των πλαισίων. Το κόλπο είναι να μικρίνουμε πολύ το χώρο και το μελισσάκι να μπορεί να ζεστάνει τον γόνο του. Η μεριά του πρέπει να έχει πολύ ήλιο. Στριμώχνουμε το μελίσσι απο τη πλευρά που χτυπά ο ήλιος. Το δεύτερο βασικό δίνουμε τροφούλα, 1 κιλού και το αφήνουμε στην ησυχία του. Αυτός ο χειρισμός είναι αποδοτικός σε μελίσσια 2 πλαισίων και σε περιοχή Νότια
2ος Τρόπος
Αλλαγή θέσης δυνατού με αδύνατου. Παίρνουμε την αδύναμη κυψέλη, σφίγγουμε το πλυθησμό, και αλλάζουμε θέση με μια δυνατή. Έτσι θα κερδίσει συλλέκτριες και θα πάρει αμέσως δύναμη.
3ος Τρόπος
Διαλέγουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό ασφράγηστο γόνο, κοιτάμε και σιγουρευόμαστε ότι ΔΕΝ υπαρχει βασίλισσα, και στη συνέχεια τινάζουμε το πλυθησμό στην κυψέλη που θέλουμε να δυναμώσουμε. Οι συλλέκτριες θα φύγουν και οι παραμάνες θα δυναμώσουν το μελισσάκι.
4ος Τρόπος
Δίνουμε ψημένο γόνο ΣΚΕΤΟ χωρίς μέλισσες, μόνο με την προυπόθεση ότι το μελίσσι μπορεί να τον καλύψει και δεν θα κρυώσει το βράδυ.
Αυτοί είναι μερικοί απο τους τρόπους με τους οποίους σώζουμε τα αδύνατα μελίσσια. Καλή σας επιτυχία όποιον και να δοκιμάσετε!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!