Widget Recent Post No.

Δημιουργία παραφυάδων τέτοια εποχή; Είναι δυνατό;



Μπαίνοντας σιγά σιγά στη Καρδιά του Φθινοπώρου, πολλοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται αν μπορούν να κόψουν τις τελευταίες τους παραφυάδες. Ξέρουμε ότι η καταλληλότερη περίοδος για παραφυάδες είναι τότε που υπάρχει ανθοφορία κηφήνες, και καλές θερμοκρασίες. Τέτοιες συνθήκες υπάρχουν την Άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο για λίγο καιρό, όπως για παράδειγμα στο ρείκι. Άρα δηλαδή μπορούμε να κόψουμε παραφυάδες το φθινόπωρο αν έχουμε ανθοφορία; Πολλοί μελισσοκόμοι με ρωτούν με μεγάλη αγωνιά, αν τα 15άρια-20άρια μελίσσια μπορούν να κοπούν σε παραφυάδες, και να υπάρξει επιτυχία.


Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος που γνωρίζω, κόβει τις παραφυάδες του από τον Αύγουστο έως και τέλη του Σεπτεμβρίου. Και όπως μου είχε εκμυστηρευτεί, κόβει μόνο τα δυνατά του μελίσσια, όσα έχουν πολλούς γόνους - είναι σφιχτά στο πλυθησμό, και φυσικά πατάνε και τα δύο πατώματα. Πήγαινει ανάμεσα στα μελίσσια και διάλεγει τα καλύτερα για τις παραφυάδες του. Φυσικά το κόψιμο παραφυάδων γίνεται σε σχετικά ζεστη περιοχή, με έτοιμες γόνιμοποιημένες βασίλισσες, με πάνω απο 5 πλαίσια η κάθε παραφυάδα, και μεταφορά 3km μακριά.

Από προσωπική εμπειρία τώρα έχω να σας πω κάποια άλλα πράγματα. Βρίσκομαι σε μια ημιορεινή περιοχή στην Κεντρική Δυτική Ελλάδα, και έχω κόψει αρκετές φορές παραφυάδες τέτοια περίοδο, αλλά και νωρίτερα. Ξέρετε τι παρατήρησα, και τι συμπεράσματα έβγαλα μήνες μετά; Ότι τσάμπα όλος ο κόπος και τα έξοδα για να κάνω παραφυάδες, διότι με λίγη βαρυχειμωνιά, οι απώλειες που είχα σε μελίσσια με έφερναν στα ίδια. Αυτό που κατέληξα είναι να μην ξανα κόψω παραφυάδες, ούτε Καλοκαίρι αλλά ούτε και Φθινόπωρο. Η καλύτερη περίοδος είναι Μάρτιος -Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος - Ιούλιος. Τότε ανάλογα με την υπάρχουσα ανθοφορία φτιάχνουμε τα καλύτερα μελίσσια.

Ξέρετε τα μελίσσια γίνονται πολύ εύκολα. Μπορεί ένας μελισσοκόμος να κάνει απο 20 μελίσσια 200 μέσα σε μια χρονιά. Το δύσκολο είναι να πληρώσουμε όλον αυτόν τον εξοπλισμό, την συντήρηση με τροφές όλων αυτών των μελισσιών, αλλά το πιο δύσκολο είναι να τα κρατήσουμε ζωντανά. Ένας νέος μελισσοκόμος, αν πάρει στα χέρια του απότομα τόσα μελίσσια, το μόνο σίγουρο είναι οτι θα τα χάσει τα περισσότερα. Και αυτό γιατί όσο εύκολα φτιάχνονται τόσο εύκολα και χάνονται.

Μην επιδιώκετε να κάνετε πολλά μελίσσια, χωρίς να έχετε πρόγραμμα. Την Άνοιξη αν ξεχειμωνιάσετε 13 μελίσσια, μπορείτε άνετα να τα κάνετε 40 χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Κυψέλες και χρήματα να υπάρχουν, και τα μελίσσια φτιάχνονται.

Η συμβουλή μου είναι λοιπόν, να κρατήσετε όλοι σφιχτά τα μελίσσια. Τα μεγάλα μελίσσια αφήστε τα να μείνουν δυνατά και μην τα σπάτε. Γιατί μπορεί να έρθει βαρύς χειμώνας με χιόνια και τα μελίσσια να δυσκολευτούν πολύ. Τα σφιχτά δυνατά μελίσσια πάντα ξεχειμωνιάζουν με επιτυχία, και όσο πιο πολύ τα κόβουμε τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες να την βγάλουν καθαρή το χειμώνα. Οπότε μην κάνετε απερίσκεπτες κινήσεις. Θα βρεθεί η περίοδος την Άνοιξη που θα μπορείτε να κόψετε όσα μελίσσια θέλετε. Μια χούφτα μέλισσες τότε γίνετε μελίσσι.. Υπομονή λοιπόν! 

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Μια χούφτα μέλισσες τις ενύσχισα δύο φορές με μέλισσες και δύο με τρεις γόνους και σήμερα είναι μελίσσι εφτά πλαισίων. Αυτό έγινε αρχές Ιουνίου. Τέτοια εποχή είναι μεγάλη απερισκεψία να κάνει κανείς παραφυάδες. Σε λίγο μπαίνουμε στον χειμώνα. Πουλιά που είχαμε τον Μάη μήνα τα ενώσαμε. Ποιός ο λόγος να κάνουμε Φθινοπωριάτικα παραφυάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω να παρατηρήσω με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο σας οτι οι παρατηρήσεις σας βασίζονται σε προσωπικές απόψεις και συμπεράσματα που απορρέουν από την εμπειρία και γνώση σας για την μελισσοκομία στην περιοχή σας. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως η μελισσοκομία ασκείται στην Ελλάδα απο τον Έβρο ως την Κρήτη. Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε κάθε περιοχή. Επί του θέματος τώρα. Κάθε Οκτώβριο αναπληρωνω τις απώλειες της χρονιάς ως εξής. Φτιάχνω παραφυαδες με τρία πλαίσια γόνο μαζί με το πληθυσμό τους. Τα πλαίσια μπορεί να είναι και από τρία διαφορετικά μελισσια. Ως συνήθως παίρνω ένα με δύο πλαίσια από μελισσια που μπορούν να δώσουν. Οι μάνες έχουν παραγγελθεί τέλος καλοκαιριού σε βασιλοτροφο. Τα μελισσια αναχωρούν για τον χειμώνα για την νοτια Πελοπόννησο και επιστρέφουν στην Θήβα τέλος Φλεβάρη σχεδόν δεκαρισμενα. Η αποτυχία είναι μεταξύ 10% και 15%. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!