Πρίν λίγες ημέρες ο μελισσοκόμος Σάκης έκανε το φθινοπωρινό ξελάφρωμα για βαρρόα με οξαλικό οξύ. Έχουμε πεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι το οξαλικό οξύ, παρόλο που είναι μια καλή εντελώς βιολογική μέθοδος, πολλές φορές μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ακόμη και να σκοτώσει τον πλυθησμό των μελισσιών. Συγκεκριμένα όπως μου είπαν αρκετοί μελισσοκόμοι, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που τα μελίσσια έχουν γόνους το οξαλικό οξύ πέρα απο το ότι δεν κάνει δουλειά, μπορεί να μειώσει πολύ το πλυθησμό απο τα μελίσσια. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος για παράδειγμα, πρίν λίγα χρόνια που έκανε οξαλικό οξύ τέτοια περίοδο τα μελίσσια απο διόροφα έγιναν όλα μονά, και χάθηκε πολύς πλυθησμός.
Αυτό που έχω καταλάβει όμως είναι, ότι όσοι κάνουν σωστά μια θεραπεία, με τις σωστές συνθήκες, χωρίς τα μελίσσια να έχουν γόνους, με ομοιόμορφο μοίρασμα του σιροπιού, τα αποτελέσματα είναι κατα πολύ καλύτερα. Κανένας μελισσοκόμος δεν λέει ψέματα, προς θεού. Αυτό συμβαίνει με τα βιολογικά σκευάσματα, είναι οτι κάθε φορά λειτουργούν διαφορετικά, και ανάλογα με τις συνθήκες που θα εφαρμοστούν, έχουν και την ανάλογη αποτελεσματικότητα. Δείτε σήμερα τα αποτελέσματα απο το μελισσοκόμο Σάκη, τα οποία είναι εκθαμβωτικά, το οξαλικό οξύ δούλεψε τέλεια...
Γράφει ο μελισσοκόμος Σάκης στο blog του...
(Πηγή melisakis.blogspot.gr)
Τρεις μέρες μετά την εφαρμογή του οξαλικού οξέος
Τρεις μέρες μετά από την εφαρμογή του Ο.Ο. τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.
Δεδομένου ότι η προηγούμενη εφαρμογή έγινε τον Ιανουάριο ,λογικό είναι η προσβολή των ακάρεων ,να είναι βαριά. Βέβαια νωρίτερα αν γινότανε με καλοκαιρινές θερμοκρασίες ,δεν ξέρω τί αποτελέσματα θα είχα . Το σίγουρο είναι ότι αν δεν γινότανε τώρα ,θα έχανα αρκετά μελίσσια.
Συμπέρασμα: εκτός της χειμερινής θεραπείας (χωρίς γόννους) ,απαιτείται και μία ακόμη προς το τέλος του καλοκαιριού ,για "ξαλάφρωμα".
κάντε κλικ στην εικόνα και ξανά κλικ ,για μεγέθυνση
4 Σχόλια
21/8 εβαλα κανονικα στα πλαισια ταινιες Ο.Ο. της Αρκαδικης
ΑπάντησηΔιαγραφή5/9 αντικατεστησα τις ταινιες, αυτη την φορά μονο στον λιγοστο γονο.
13/9 εβαλα σιροπι και γυρεοπιτες και αφαιρεσα τις ταινιες. Δεν ειδα βαρροα επανω σε μελισσα, οι πατοι ειναι ανοικτοι και δεν εκανα ελεγχο με χαρτονι.
Συνεχισα το σιροπι με βιταμινες παντα.
29/9 Ελεγχος εχουν ολες καλους γονους.
εχω χρησιμοποιησει 3 φορες ταινιες οξαλικου, χειμωνα και τις 3. την πρωτη φορα τις αγορασα ετοιμες απο καταστημα με μελισσοκομικα, την δευτερη τις αγορασα απο γνωστο επαγγελματια μελισσοκομο και την τριτη τις εφτιαξα μονος μου. καμια φορα δεν μου δουλεψαν. ευτυχως ειχα βαλει και τις 3 φορες σε λιγα μελισσια για δοκιμη. την πρωτη φορα αναγκαστηκα να τρυγησω τα μελισσια 15 μερες νωριτερα για να τα σωσω. οταν εβγαζα το πρωτο πλαισιο επεφταν τα βαρροα πανω στα πλαισια. τις αλλες 2 ημουν υποψιασμενος και αναγκαστηκα την ανοιξη να κανω συμπληρωματικη θεραπεια. δεν ξερω γιατι δεν μου δουλευουν. απωλειες σε μελισσες δεν ειχα, ουτε αλλα προβληματα. βαρροα ειδα πολλα νεκρα αλλα προφανως εμειναν και πολλα ζωντανα. φετος ελεγα να δοκιμασω για πρωτη φορα καλοκαιρι αλλα λογο φορτου δεν τα καταφερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι έκανες λάθος και τις 3 φορές, εφόσον εγώ προσωπικά δουλεύω τις ταινίες 2 χρόνια τώρα, χωρίς να κάνω θεραπεία με κάποιο άλλο σκεύασμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ που έχω διάτρητους πάτους με τεστ βλέπω όλη τ βαρροα μετά από ταινίες. δεν ξέρω με κλειστούς αν πεθαίνει η ανεβαίνει ξανά πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!