Widget Recent Post No.

Τι πρέπει να γράφει η ετικέτα στο μέλι μας; Όλα όσα ορίζει ο νόμος



Τι πρέπει να γράφει το βαζάκι με το μέλι προκειμένου να μην παραπλανάτε ο καταναλωτής; Ποιά είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται; Διαβάστε σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα.

Η επισήμανση του μελιού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 67Α & 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και την υπ’ αριθμ. 183/2011 (ΦΕΚ 19/Β/2012) Απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με αυτές στη συσκευασία του μελιού υποχρεωτικά αναγράφονται σε ορατό σημείο της συσκευασίας, με ευδιάκριτα, ευανάγνωστα, ανεξίτηλα και στην ελληνική γλώσσα γράμματα οι παρακάτω ενδείξεις:


1. Η ονομασία: «μέλι»
Η ονομασία του προϊόντος, εκτός αν πρόκειται για διηθηµένο μέλι και μέλι ζαχαροπλαστικής, μπορεί να συμπληρώνεται µε πληροφορίες που αφορούν:
- τη φυτική προέλευση εάν το προϊόν προέρχεται εξολοκλήρου ή κυρίως από την αναφερόµενη πηγή προέλευσης και αν διαθέτει τα οργανοληπτικά, φυσικοχηµικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά της πηγής,
- την προέλευση από µια συγκεκριμένη περιοχή, έδαφος ή τοποθεσία, αν το προϊόν προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αναφερόµενη πηγή προέλευσης,
- ειδικά ποιοτικά κριτήρια·

Η αναγραφή της φυτικής προέλευσης των αμιγών τύπων ελληνικών μελιών «Πεύκου, Ελάτης, Καστανιάς, Ερείκης, Θυμαριού, Πορτοκαλιάς, Βαμβακιού, Ηλίανθου μπορεί να γίνει μόνο εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στις φυσικοχημικές παραμέτρους που ορίζονται από την ΚΥΑ αριθμ.127/2004 (ΦΕΚ 239/Β/23-2-2005)
Οι ονοµασίες «μέλι κηρήθρας», «μέλι µε τεµάχια κηρήθρας», ή «τεµάχια κηρήθρας µε μέλι», «διηθηµένο μέλι», και «μέλι ζαχαροπλαστικής», υποχρεωτικά αναφέρονται αυτούσιες και απαγορεύεται να αντικαθίστανται από την απλή ονομασία «μέλι». Στην περίπτωση του μελιού ζαχαροπλαστικής, αναγράφονται στην ετικέτα, πολύ κοντά στην ονοµασία του προϊόντος, οι λέξεις «µόνο για μαγειρική».

2. Το ονοματεπώνυμο ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Ε.

3. Το καθαρό βάρος σε gr

4. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας είτε με την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από ….» όταν αναφέρεται η ακριβής ημερομηνία είτε «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος…» στις περιπτώσεις που αναφέρεται ο μήνας και το έτος ή μόνο το έτος.

5. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης του μελιού

6. Η αναγραφή της παρτίδας του μελιού σε περίπτωση που η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας δεν περιλαμβάνει την ημέρα και το μήνα.

7. Η χώρα ή οι χώρες προέλευσης που έγινε η συγκομιδή του μελιού. Με τη χρήση της φράσης «ΧΩΡΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ……». Προκειμένου για 100% εγχώριας προέλευσης μέλι, μπορεί να αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ».

8. Σε περίπτωση που είναι εισαγώμενο το ονοματεπώνυμο, η έδρα και η διεύθυνση του εισαγωγέα

Η ένδειξη «ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» εφόσον το μέλι έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από το εξωτερικό σε συσκευασίες μεγαλύτερες του ενός κιλού και ανασυσκευάσθηκε σε συσκευασίες μέχρι 1 κιλό από επιχειρήσεις που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

 agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια