Ορεινές περιοχές με εξαιρετικό κρύο & Βόρεια Ελλάδα
Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα τα μελίσσια πρέπει να έχουν 10 πλαίσια πλυθησμό περίπου. Όσο πιο βαρύς είναι ο χειμώνας, οι μέλισσες τόσο λιγότερο γόνο κρατάνε το χειμώνα, τόσο περισσότερη ενέργεια καίνε, τόσο περισσότερο τρώνε για να παράξουν θερμότητα... Άρα χάνεται και περισσότερος πλυθησμός. Στο τέλος του χειμώνα το μελίσσι θα βγεί αρκετά μικρότερο απο 10 πλαίσια. Ίσως και 4 και 5 πλαίσια. Όπως λένε όμως οι παλιοί μελισσοκόμοι, δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα του πλυθησμόυ αλλά και η "ποιότητα του πλυθησμού. Τι μέλισσες έχουμε μέσα στο μελίσσι.
Οι μέλισσες που γεννιούνται το φθινόπωρο έχουν ενσωματωμένο στη κοιλιά τους ένα στρώμα "λιποσώματος" το οποίο είναι καθαρή ενέργεια! Με αυτό οι μέλισσες χτίζουν κερί, ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις, παράγουν θερμότητα, ταίζουν το γόνο κλπ. Δυνατές μέλισσες με καλό λιπόσωμα ζούν περισσότερο. Πχ μια μέλισσα χωρίς λιπόσωμα ζεί 2 μήνες ενώ με λιπόσωμα το χειμώνα μπορεί να βγάλει και 4 μήνες. Στην ουσία η μέλισσα δίνει την ίδια της ζωή στις καθημερινές λειτουργίες της κυψέλης. Όσο περισσότερο δουλεύει τόσο λιγότερο ζεί.
Για παράδειγμα μελισσοκόμοι απο τον Έβρο, το Διδημότοιχο, τη Φλώρινα δε διανοούνται να ξεχειμωνιάσουν μελίσσι κάτω απο 7 πλαίσια. Δεκάρια και πάνω μελίσσια το καλύτερο για το χειμώνα. Όσα ειναι μικρότερα, συνέννωση για καλύτερο ξεχειμώνιασμα.
Περιοχή με μέτριο κρύο & Κεντρική Ελλάδα
Σε περιοχές που ο χειμώνας δεν είναι τόσο παρατεταμένος, και το κρύο υποχωρεί λίγο νωρίτερα την Άνοιξη, μπορούμε να ξεχειμωνιάσουμε μελίσσια με 7 πλαίσια περίπου. Όσο πιο απόμερη και κρύα είναι η περιοχή τόσο περισσότερο πλυθησμό χρειαζόμαστε. Ενώ όσο πιο ζεστή το αντίθετο. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως ο πλυθησμός που χρειαζόμαστε, πρέπει να είναι γερός και καλοταισμένος! Για να καταλάβουμε αν μια περιοχή έχει κρύο χειμώνα, μένει να θυμηθούμε πόσα χιόνια έχουν πέσει σε προηγούμενες περιοχές, και το σημαντικότερο, πως ξεχειμωνιάσαμε και με τι μελίσσια βγήκαμε άλλες χρονιές.
Περιοχές όπως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι αποτελούν πόλους έλξης ξεχειμωνιάσματος! Σε αυτές τις περιοχές μπορούμε να ξεχειμωνιάσουμε ακόμη και 5άρια μελίσσια χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο το καλύτερο είναι να έχουμε λίγο παραπάνω πλυθησμό...
Περιοχές με ήπιο χειμώνα - Νότια Ελλάδα και Κρήτη
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Σε περιοχές που ο χειμώνας είναι ήπιος τα μελίσσια κρατάνε γόνους σχεδόν για όλο το χειμώνα. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι και με 4 πλαίσια ο χειμώνας βγαίνει με ασφάλεια. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως συμφέρει περισσότερο να διατηρούνται μικρά μελίσσια με 4 πλαίσια το χειμώνα, μιας και καταναλώνουν λιγότερη τροφή.
Το ξεχειμώνιασμα όπως καταλαβαίνετε αλλάζει απο περιοχή σε περιοχή. Το καλύτερο βέβαια που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε μελισσοκόμους απο τη περιοχή σας, πως ξεχειμωνιάζουν στη περιοχή σας, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν πολύ εύκολα. Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής είναι διαφορετικό. Αυτά είχαμε να πούμε για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών της κάθε περιοχής. Ελπίζουμε οι πληροφορίες να φανούν χρήσιμες σε όλους.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!