Η βασικότερη εποχή του φθινοπώρου, και όμως πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν λάθη! Και δυστυχώς τα λάθη κοστίζουν... Κοστίζουν ζωές μελισσιών που θα χαθούν το χειμώνα! Όσα μελίσσια είναι τώρα αδύναμα, δεν έχουν ακόμα κάνει γόνο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα βγάλουν χειμώνα. Οι περισσότεροι τώρα φροντίζουν με κάθε τρόπο, να κρατήσουν λίγα και καλά μελίσσια και όχι ένα "σκορποχώρι" με μικρά μελισσάκια που δε πρόκειται να βγάλουν χειμώνα. Πάμε να πούμε 5 βασικά μυστικά για την εποχή, και λάθη που γίνονται..
1ος χειρισμός, η μόνωση δε χρειάζεται πάντα
Η μόνωση στα μελίσσια δεν είναι απαραίτητη. Όσες περιοχές έχουν θερμό χειμώνα, δεν έχουν χιόνια και κρύα, και γενικά τα μελίσσια κρατιούνται πιο ζεστά, δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε νταού φελιζόλ για τα πλάγια της κυψέλης. Το κηρόπανο όμως είναι απαραίτητο παντού πιστεύω. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα μελίσσια για να ζεσταίνονται. Επειδή ο θερμός αέρας πάει προς τα πάνω το κηρόπανο κάνει καλή δουλεια. Ακόμα και σε νότιες περιοχές το κηρόπανο βοηθάει να κρατιούνται γόνοι παραπάνω. Η μόνωση με φελιζόλ στις ΒΟΡΕΙΕΣ περιοχές είναι σχεδόν αναγκαίο, και αν όχι με φελιζόλ, οποιαδήποτε άλλη πατέντα προσφέρει μόνωση είναι ότι καλύτερο.
Φθινοπωρινοί γόνοι σε διώροφο μελίσσι στο Ρείκι. μετά απο σωστούς χειρισμούς. Περιοχή Κεντρική Ελλάδα |
2ος χειρισμός το σφίξιμο των μελισσιών βοηθάει πάντα
Ακόμα και σε Νότιες περιοχές, το σφίξιμο των μελισσιών είναι ένας χειρισμός ανάπτυξης και όχι μόνο! Σφίγγοντας το μελίσσι νιώθει πιο ζεστό, πολεμάει καλύτερα εχθρούς, αλλά και αυτοθεραπεύει ασθένειες. Πχ ένα σφιχτό μελίσσι ζεσταίνει καλύτερα το γόνο, πράγμα που σημαίνει πρόληψη για ασκοσφαίρωση, βαρρόα και άλλες ασθένειες που μαστίζουν όταν επικρατεί υποθερμία στο γόνο. Γενικότερα αρκετοί επαγγελματίες στη Νότια Ελλάδα αφήνουν τα μελίσσια με πατώματα και κενές κηρήθρες χωρίς να τα σφίξουν, χωρίς συνέπειες. Ωστόσο αν σφίξουμε τα μελίσσια, μόνο καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να δούμε.
Φθινοπωρινοί γόνοι σε διώροφο μελίσσι στο Ρείκι. μετά απο σωστούς χειρισμούς. Περιοχή Κεντρική Ελλάδα |
3ος χειρισμός, δε σώζουμε μελίσσια που δε σώζονται
Δεν σπαταλάμε άσκοπα χρόνο για να σώσουμε μελίσσια που δεν σώζονται! Αν δούμε ορφανό μελίσσι με 2-4 πλαίσια δεν αξίζει καν το κοπο αυτή την εποχή. Καλύτερα δώστε αυτή τη δυναμικότητα σε ένα άλλο αδύναμο μελίσσι. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τεχνική είναι η πιο αποδοτική, ακόμη και για τους αρχάριους μελισσοκόμους που προσπαθούν με πολύ ιδρώτα να διατηρήσουν σταθερό τον αριθμό των μελισσιών του. Οπότε ορφανά μελίσσια, αρρενοτόκα τα ενώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πολλοί μελισσοκόμοι στη Βόρεια Ελλάδα κολλάνε τα μελίσσια μεταξύ τους για καλύτερη μόνωση και να μην τα χτυπούν οι αέριδες |
4ος χειρισμός, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις βασίλισσες
Σκοπός μας αυτή την εποχή να ωθήσουμε την ωοτοκία της βασίλισσας στο μέγιστο δυνατό. Οι βασίλισσες αυτή την εποχή, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να ρίξουν 3 έως και 5 γόνους, σε όλο το μήκος του πλαισίου. ανάλογα με τη δυναμικότητα, την ανθοφορία του μελισσιού αλλά και των χειρισμών μας θα εξαρτηθεί η ανάπτυξη! πχ άμα δώσουμε δύο κιλά τροφή, υπάρχει λίγη ανθοφορία, το μελίσσι έχει καλό πλυθησμό και βασίλισσα και υπάρχει χώρος με μαύρες κηρήθρες, πετυχαίνουμε τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
5ος χειρισμός, μη βάζετε φάρμακα για τη βαρρόα, δεν έχουν αποτέλεσμα τώρα
Όταν υπάρχει πολύς γόνος, οι θεραπείες με ταινίες, με οξαλικό οξύ, με θυμόλη, και με οποιαδήποτε άλλο σκεύασμα δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Το ξελάφρωμα είναι πολύ μικρό και ξοδεύουμε τσάμπα χρήματα. Τέλος Σεπτεμβρίου, μέχρι και τον Οκτώμβριο, είναι η πιο ακατάλληλη εποχή να θεραπεύσουμε τα μελίσσια. Τώρα περιμένουμε τον Δεκέμβριο για την ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ θεραπεία!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!