Widget Recent Post No.

Περίεργο φαινόμενο στα μελίσσια. Κάθονται σε τσαμπιά "μούσια" έξω απο τις κυψέλες




Καλημέρα θα ήθελα την βοήθεια σας από την εμπειρία σας.

Πριν μια εβδομάδα έκανα τον τρύγο μου, από τα μελισσακια μου, ανθέων και ευκαλύπτου. Αφού τα τρύγησα τα επέστρεψα να τα γλύψουν, (μιλάω πάντα μόνο για μελιτοθαλαμο πάνω όροφο),τα δουλεύω με βασιλικό διάφραγμα. Στην επόμενη μου επιθεώρηση είδα ότι δεν πατάνε στα πλαίσια πάνω μέλισσες δλδ σε κάθε πλαίσιο ήταν από μια-δυο παρέες μελίσσουλες.οποτε και αποφάσισα να τα αφαιρέσω τα πλαίσια κ να αφαιρέσω τους ορόφους. Το ζήτημα που δημιουργείται είναι το εξής:

α) απόγευμα βλέπω να κάνουν στην είσοδο μούσι αρκετά μεγάλα δλδ ενός με δυο πλαισίων και από τα μικρά μελισακια 5-8πλαισιων μια χουφτιτσα. Επισυνάπτω φωτό.

Έχω δυο ερωτήσεις, 1)πρέπει να επιστρέψω τους ορόφους και κάποια πλαίσια, θα μαζευτούν μέσα ή τα αφήνω έτσι να είναι σφιχτά μια και οι γόνοι έχουν μειώσει στα 2-3 πλαίσια.

2) θέλω να τα ετοιμάσω για μεταφορά στα πεύκα με τόσες που είναι έξω αν τις καπνίσω λίγο θα μαζευτούν μέσα; και αν μπουν μήπως είναι πολλές κ για μεταφορά σκάσουν σηκώσουν θερμοκρασίες στις κυψέλες μέσα κατά την μεταφορά;

Αυτά ήθελα να σας ρωτήσω και να με βοηθήσετε με την γνώση και την εμπειρία σας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Φιλικά Σπύρος

Η απάντηση παρακάτω....











Απάντηση...
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Οφείλετε καθαρά στη ζέστη και το συναντάμε όλο το Καλοκαίρι και κυρίως τον Αύγουστο. Το ότι αφαίρεσες τον όροφο, σημαίνει οτι το μελίσσι δυσκολεύτηκε στο καλό αερισμό της κυψέλης, οπότε οι μέλισσες βγήκαν έξω απο τη κυψέλη ώστε να γλιτώσει το μελίσσι απο την υπερθέρμανση.

Κάποιες περιόδους τον Μάιο το φαινόμενο αυτό ίσως σημαίνει και σμηνουργία, αλλά τώρα το Καλοκαίρι οφείλετε μόνο στη ζέστη. Οι μέλισσες κάνουν το λεγόμενο μούσι έξω απο τη κυψέλη, είναι πολύ ήρεμες, και σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να βάλεια πάλι τα πατώματα. Εφόσον τα μελίσσια έχουν πέσει και σε γόνους, σύντομα θα μειωθεί και ο πλυθησμός τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια