Widget Recent Post No.

Στην κυψέλη εμφανίζονται μαύρες γυαλιστερές μέλισσες. Τι φταίει;




Μαύρες και γυαλιστερές είναι οι μέλισσες που για κάποια αιτία έχασαν το τρίχωμά τους.  Οι μέλισσες αυτές εμφανίζονται στις εξής περιπτώσεις:

α) Ταλαιπωρία των μελισσών σε συγκεκριμένες καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος, τα βαμβάκια, η παρατεταμένη νεκταροέκκριση της καστανιάς  κ.ά.




β) Δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα. Οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν, δεν σέρνονται ούτε κουβαριάζονται στα χόρτα.

γ) Τροφοδηλητηριάσεις. Παρατηρείται αυξημένος αριθμός νεκρών μελισσών μπροστά στην κυψέλη. Η διάγνωση γίνεται με αναγνώριση του είδους των γυρεόκοκκων που βρίσκονται στο στομάχι των μελισσών

δ) Γενετική μετάλλαξη (mutation). Παρατηρείται σε ένα ή δύο μελίσσια και όχι στο σύνολο των μελισσιών του μελισσοκομείου.

ε) Προσβολή από τον ιό της παράλυσης. Οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν αλλά δέχονται επιθέσεις από άλλες μέλισσες οι οποίες τις σύρουν έξω από την κυψέλη. Στην ίδια κυψέλη πιθανό να παρατηρηθούν και άλλες μέλισσες να μην  μπορούν να πετάξουν αλλά να σέρνονται μπροστά στην κυψέλη, να κουβαριάζονται στα χόρτα, στο εσωτερικό καπάκι ή κάτω από τα πλαίσια και να έχουν τρεμούλιασμα των φτερών και παράλυση των πίσω ποδιών.

Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν οι λεηλάτριες μέλισσες του μελισσοκομείου. Είναι μαύρες και χωρίς χνούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν προλάβει το μελίσσι να ανανεώσει τους πληθυσμούς (δηλαδή αν κάποιος το παρατήσει) το φθινόπωρο και έχει προσβολή απ την καταραμένη αρρώστια τότε οι μέλισσες θα αποκτήσουν αυτό το μαύρο χρώμα και είναι καταδικασμένες να χαθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!