Widget Recent Post No.

Αφαίρεση αφεσμού από ελιά: Μετάγγιση με επιτυχία χωρίς να κόψουμε το δέντρο!



Δείτε τη διαδικασία αφαίρεσης σμήνους από κορμό ελιάς! Πως μπορεί να γίνει μετάγγιση του πληθυσμού χωρίς να κόψουμε το δέντρο; Μάθετε τα μυστικά της μελισσοκομίας! Ας δούμε μια αναλυτική παρουσίαση που αναρτήθηκε στο MELISSOCOSMO πριν 2 χρόνια. Είναι λίγο μπελαλίδηκη η μέθοδος αλλά και η μοναδική δυστυχώς! Μάθετε λοιπόν τον τρόπο βήμα βήμα με φωτογραφίες!
Όταν έφτασα καθάρισα από τα κλαδιά το σημείο της εισόδου που θα τοποθετούσα την κυψέλη. Αφού έκοψα τα κλαδιά έστρωσα το σεντόνι και το εφάρμοσα να εφάπτεται στην είσοδο της κυψέλης μου, με τέτοιο τρόπο ώστε κατά την έξοδο τους οι μέλισσες να κατευθύνονται υποχρεωτικά στην είσοδο της κυψέλης μου, και να μην έχουν την δυνατότητα να χωθούν κάτω από την κυψέλη.






Επίσης για να είναι στο επιθυμητό ύψος η κυψέλη έμπηξα ένα ξύλο στο έδαφος και το στερέωσα στα κλειδιά της κυψέλης να την κρατάει όπως εγώ ήθελα!







Μετά προσάρμοσα το λάστιχο στο στόμιο του καπνιστηριού και έκανα το πρώτο δοκιμαστικό κάπνισμα του σμήνους.

Αυτό έγινε για να δω αν βγαίνει ο καπνός από κάποιο άλλο σημείο του κορμού.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σμήνη συνηθίζουν να πιάνουν μέρη που έχουν μια κύρια είσοδο αλλά και κάποιο άλλο δευτερεύον άνοιγμα.

Αυτό υποθέτω ότι το κάνουν πρώτα για να έχουν κάποια δεύτερη έξοδο κινδύνου και δεύτερον ώστε να δημιουργούνται ρεύματα αέρα και να μην συγκρατεί υγρασία η φωλιά τους...

Όντως διαπίστωσα μια δεύτερη μικρή τρύπα στην ρίζα της ελιάς που όμως οι μέλισσες δεν μπαινόβγαιναν από εκεί.





Το σχέδιο μου τώρα ήταν αφού έβαλα το λάστιχο βαθιά μέσα στον κορμό να ρίξω άφθονο καπνό από την δεύτερη τρύπα για να αναγκάσω το σμήνος να βγει από την κύρια είσοδο.


Στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε δεύτερη τρύπα τότε φυσικά το λάστιχο με τον καπνό θα πήγαινε στην κύρια είσοδο, και το σμήνος θα έβγαινε και αυτό από εκείνο το σημείο.

Πάντα άλλωστε το σμήνος βγαίνει από το σημείο που εξέρχεται και ο καπνός!!!





Μετά βούτηξα ένα φύλο ελιάς μέσα στο λάδι του μελισσόχορτου και το τοποθέτησα μέσα στην κυψέλη μου ώστε η μυρωδιά να προσελκύσει το σμήνος που θα βγει προς τα εκεί...

Αφού ετοιμάστηκαν όλα λοιπόν ξεκινάει το κάπνισμα!!!

Και...



Το πολύ μετά από 5 λεπτά καπνίσματος το σμήνος αρχίζει να βγαίνει...





Στην αρχή λίγες μέλισσες!





Και μετά περισσότερες...

Και ευτυχώς όλα λειτουργούσαν σύμφωνα με το σχέδιο...



Το σεντόνι κάλυψε όλα τα κενά προς το έδαφος και έτσι όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην κυψέλη μου!!!

Επιπλέον η μυρωδιά του μελισσόχορτου τραβούσε σαν μαγνήτης της μελισσούλες γι αυτό πολύ σύντομα...




Οι μελισσούλες συντεταγμένα άρχισαν να τρέχουν προς την είσοδο της κυψέλης.

Το σύνθημα είχε δοθεί λοιπόν και όλο το σμήνος με στρατιωτική πειθαρχία έβγαινε από την ρίζα της ελιάς και πήγαινε προς την νέα του κατοικία.




Φυσικά και το κάπνισμα συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση καθώς δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση το σμήνος να οπισθοχωρήσει!




Μερικές φορές για να μην παρεκκλίνει το σμήνος το σπρώχναμε με το βουρτσάκι με ήρεμες κινήσεις να πάει προς την κυψέλη.




Διαβάστε περισσότερα στον MELISSOCOSMO

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Την τεχνική με το λάστιχο στο στώμιο του καπνιστηριού την εφήρμωσα πριν πολλά χρόνια για να πάρω μελίσσι μέσα από βράχο. Ήταν σε μηδέν ύψος η φωλιά και είχε μεγάλο άνοιγμα ο βράχος. Όλο το άνοιγμα το είχε καλύψει το μελίσσι με πρόπολη για προστασία του. Τον γόνο τον έβαλα σε πλαίσια. Όταν δεν μπορούμε να πάρουμε τον γόνο από την φωλιά η επέμβαση πρέπει να γίνεται σε περίοδο που δεν υπάρχει γόνος ή να υπάρχει πολύ λίγος. Με την ίδια τεχνική πήρα μελίσσι και από ντουβάρι εκκλησίας πολύ εύκολα, παίρνοντας και τον γόνο του μελισιού. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!