Widget Recent Post No.

Έκοψα παραφυάδες πριν ένα μήνα και συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο...



Eχω κοψει παραφυαδεσ πριν ένα μηνα και ενώ όλα πηγαιναν περιφημα και αναπτύσσοταν, ξαφνικα σημερα η μια με 5 πλαισια εξαφανιστηκε μεσα απο την κυψελη... δεν βρηκα πληθυσμο καθολου!! ουτε καν ψοφιεσ...την ειχα επιθεωρησει πριν 10 μερεσ και ηταν μια χαρα!!που πηγαν κατα τη γνωμη σου ;ευχαρστω εκ των προτερων!

Αυτή τη περίοδο, δηλαδή στο τέλος του Καλοκαιριού και το Φθινόπωρο οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν ένα πολύ περίεργο φαινόμενο! Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν αναφέρει εδώ παρόμοια περιστατικά, όπου μελίσσια αναπτυσσόταν μια χαρά, και μια ξαφνική στιγμή απλώς δεν υπήρχαν. Τι μπορεί λοιπόν να συμβαίνει; Πως γίνεται όλος ο πλυθησμός του μελισσιού να χαθεί έτσι ξαφνικά;

Η λιποταξία των μελισσιών είναι ένα πράγμα που παρατηρείτε όταν οι μέλισσες νιώθουν ότι κάτι τους διαταράσει πολύ έντονα την ηρεμία. Η λιποταξία είναι κάτι σαν σμηνουργία, δηλαδη το μελίσσι φεύγει ολοκληρωτικά απο την κυψέλη, ομως η διαφορά είναι ότι δεν αφήνει καμία μέλισσα πίσω, και η κυψέλη εγκαταλείπετε ολοκληρωτικά. Τέτοιο πράγμα μπορεί να πάθει ένα μελίσσι όταν δέχεται συνεχόμενη επίθεση απο Αχερόντιες νυχτοπεταλούδες, μεγάλη προσβολή απο βαρρόα, ακόμη και σφήκες σκούρκους. Οι μέλισσες αμύνονται, μέχρι που μια στιγμή τα παρατούν και εγκαταλείπουν το σπίτι τους, με σκοπό να βρούν ένα καινούργιο με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης χωρίς εχθρούς.

Συνεπώς όσοι μελισσοκόμοι αφήνουν τις κυψέλες χωρίς τα ειδικά πορτάκια, και δέχονται μεγάλη επίθεση απο διάφορα ζωήφια, πεταλούδες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να παρατήσουν την κυψέλη και να φύγουν. Είναι λοιπόν πιθανό η παραφυάδα που έχασες να χάθηκε μετά απο έντονη επίθεση απο αχερόντιες, που είναι ένας φθινοπωρινός εχθρός της μέλισσας και μάλιστα πολύ πιο σοβαρός απο όσο νομίζουν μερικοί.
Στην φωτογραφία βλέπουμε μια αχερόντια νυχτοπεταλούδα η οποία μπήκε για να κλέψει μέλι, αλλά οι μέλισσες τη σκότωσαν. Επειδή είναι μεγάλες σε μέγεθος δεν μπορούν να τις μεταφέρουν έξω απο τη κυψέλη, οπότε τις βαλσαμώνουν γεμίζοντας τες πρόπολη για να μην μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια. Αυτή είναι η εικόνα που ο μελισσοκόμος βλέπει στα μελίσσια όταν δέχεται επιθέσεις απο αχερόντιες...

Για μένα συμπερασματικά, πρέπει να ελέγξεις δύο πράγματα στα μελίσσια σου, για να μην έχεις άλλες απώλειες. Κάνε μια θεραπεία για βαρρόα αν έχεις προσβεβλημένα μελίσσια, και χρησιμοποίησε ταινίες καλύτερα, που είναι αποτελεσματικές και δεν στρεσσάρουν τόσο το σμήνος. Και το δεύτερο βάλε τις πόρτες σε όλα τα μελίσσια. Ήδη έχει περάσει η περίοδος που οι μελισσοκόμοι επιστρέφουν σε όλα τα μελίσσια τις πόρτες τους, τις οποίες είχαμε αφαιρέσει στις προηγούμενες ανθοφορίες και μελιτοεκκρίσεις.

Και κάτι τελευταίο. Αν υπάρχουν αχερόντιες στα μελίσσια σου πέρα απο την λιποταξία που μπορεί να έχεις, τα μελίσσια αγχώνονται πάρα πολύ, χάνουν το μέλι τους, και γενικά δεν δουλεύουν σωστά. Οπότε οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ περισσότερες, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αγνοούν αυτές τις τεράστιες πεταλούδες οι οποίες όμως μπορούν να έχουν σημαντική επιρροή στην υγεία αλλά και τη παραγωγικότητα των μελισσιών μας.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια