Το Φθινόπωρο είναι μια κρίσιμη περίοδος για τα μελίσσια. Τότε είναι που χρειάζεται ο μελισσοκόμος να πάρει με τη σειρά ένα ένα τα μελίσσια και να δει τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα ένα μπορεί να μην έχει βασίλισσα και να χρειάζεται πλαίσιο με ανοιχτό γόνο, άλλο μπορεί να έχει ανάγκη σε τροφή λόγω της ξερικής - άνυδρης περιόδου, και γενικά πάρα πολλοί χειρισμοί που τους βλέπουμε την ώρα της επιθεώρησης. Για εμένα το βασικότερο είναι ο πλυθησμός και η υγεία του γόνου. Δίνω μεγάλη σημασία απο την αρχή του φθινοπώρου, τα μελίσσια να πάρουν τα πάνω τους, να ανανεώσουν πλυθησμούς, και με μερικά κολπάκια η επιτυχία το Χειμώνα να αγγίξει το 100%.
Αν κατα την επιθεώρηση βρούμε αρρενοτόκο μελίσσι, δεν μπορούμε να το σώσουμε! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε το Φθινόπωρο, είναι να πάρουμε μακριά τη κυψέλη και να τινάξουμε τον πλυθησμό! Τις κηρήθρες τις βάζουμε σε άλλα μελίσσια, και όσες είναι άδειες στην αποθήκη. Στη περίπτωση ορφάνιας, ειδικά σε πολύ μικρά μελίσσια, δεν ασχολούμαστε, συνεννώνουμε με τα μεγαλύτερα μελίσσια, η αυτά που κρίνουμε ότι έχουν ανάγκη απο πλυθησμό. Η μέθοδος που ενδείκνυται είναι αυτή με την εφημερίδα (Βάζουμε το ορφανό μελίσσι επάνω απο ένα άλλο, και ανάμεσα ένα φύλο εφημερίδας με μερικές μικρές τρυπούλες που κάναμε με μια πρόκα!
Γενικά λοιπόν όπως καταλαβαίνουμε απο το τέλος Καλοκαιριού και μετά αρχίζουμε να χάνουμε μερικά μελίσσια, και παύουμε να έχουμε ανάπτυξη όπως την Άνοιξη! Είναι μεγάλο λάθος να προσπαθούμε να κόβουμε παραφυάδες μέσα στο φθινόπωρο, όποτε δοκίμασα κάτι τέτοιο το μετάνιωσα αργότερα, επειδή χάθηκαν περισσότερα μελίσσια το Χειμώνα. Η συμβουλή μου ξέρετε ποιά είναι; Απο το Φθινόπωρο και μετά αποφεύγετε να χαλάτε τον προγραμματισμό του μελισσιού. Μην πέρνετε γόνους, μην αλλάζετε θέση πλαισίων, μόνο εξασφαλίστε τροφές για να πάρουν μπρός οι βασίλισσες.
Μερικοί έμπειροι και επαγγελματίες μελισσοκόμοι κάνουν το εξής μυστικό για να εξασφαλήσουν καλό ξεχειμώνιασμα. Μεταφέρουν τα μελίσσια στη κουμαριά και στο ρείκι, απο τον Σεπτέμβριο για να πάρουν μεγάλες δυνάμεις τα σμήνη, ειδάλλως ταίζουν με σιροπάκι, η βάζουν ζυμαράκι σε κάθε μελίσσι ξεχωριστά. Σκοπός να αυξηθεί ο γόνος, να γεννηθεί νέος πλυθησμός, και αυτός είναι που θα μας αποφέρει δυνατά μελίσσια το επόμενο έτος! Το δεύτερο που κάνουν οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι η θεραπεία για βαρρόα πριν πέσουν οι γόνοι. Σκοπός είναι οι μέλισσες που θα γεννιούνται να μην έχουν βαρρόα, άρα θα ζούν περισσότερο και θα βγάλουν καλά το Χειμώνα. Είναι γνωστό άλλωστε τι συνέπειες προκαλλεί η βαρρόα στα μελίσσια.
Για να εξασφαλίσουμε μια καλή θεραπεία βαρρόα στα μελίσσια, πρέπει να την εφαρμόσουμε τότε που δεν υπάρχει πολύς γόνος, τότε που δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε άλλο τρύγο, και να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Μια καλή λύση είναι να βάλουμε ταινίες, στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές. Βάζουμε αυτές που έχουν δραστική ουσία που κρατάει για μέρες. Το φθινόπωρο χρειαζόμαστε ξελάφρωμα ίσα να αναπτυχθούν τα μελίσσια. και το χειμώνα θα κάνουμε την κύρια και μόνιμη θεραπεία. Αυτοί ήταν μερικοί σύντομοι χειρισμοί, έχουμε να πούμε πολλά ακόμα για αυτά τα σημαντικά θέματα.
1 Σχόλια
Καλημερα.Σε μελισσι με 9 πλαισια πληθυσμό,το οποιο ειμαι οργανο,αλλα οχι αρρενοτοκο ακομη,αξιζει να ριξω ανοιχτό γονο?Θα προλαβει να εκκολαφθει βασιλλισα?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!