Βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη περίοδο του Καλοκαιριού. Η ζέστη έχει φτάσει στο κατακόρυφο, και πλέον αντί να βοηθάει τα μελίσσια τα ταλαιπορεί. Όσο και να φαίνετε παράξενο όμως ένα μελίσσι μπορεί να κουμαντάρει πολύ εύκολα την ζέστη, η μήπως δεν είναι και τόσο εύκολο; Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα μελίσσι βρίσκεται σε υπερβολική ζέστη, καταναλώνει πολύ ενέργεια στη ψύξη της κυψέλης και δεν δίνει την δέουσα σημασία στη συλλογή μελιού και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Δεν ξεχνάμε άλλωστε πόσα λίτρα νερού μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μελίσσι σε μια καυτή ημέρα του καλοκαιριού.
Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι τώρα το Καλοκαίρι επιλέγουν να τοποθετούν τα μελίσσια σε σκιερά μέρη, η έστω σε μεριές που ο ήλιος δεν χτυπά πολλές ώρες την ημέρα. Αντιθέτως λοιπόν με το χειμώνα που κυνηγάμε τον ήλιο και τη ζέστη για την ανάπτυξη των μελισσιών, το Καλοκαίρι κάνουμε ακριβώς το αντίθερο.
Ένα απο τα σοβαρότερα προβλήματα το Καλοκαίρι είναι η υπερθέρμανση της κυψέλης, το λιώσιμο των κηρηθρών. Αν λιώσει το κερί και το μελίσσι δε καταφέρει να κρατήσει δροσερή τη κυωέλη, τα μέλια χύνονται σα χύμμαρος επάνω στο πλυθησμό, πνίγονται χιλιάδες μέλισσες, και στη συνέχεια αρχίζουν ακόμη χειρότερα προβλήματα! Λεηλασία! Τα μελίσσια το Καλοκαίρι έχουν τεράστια τάση για λεηλασία και βανδαλισμό των γύρω κυψελών. Μόλις χυθεί κάπου μέλι γίνετε πραγματικά πανικός!
Μελίσσια που κινδυνεύουν απο λιώσιμο κηρηθρών, είναι τα διόροφα και τριόροφα μελίσσια που έχει λιγοστέψει σημαντικά ο πλυθησμός τους, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες κηρήθρες χωρίς μέλισσες. Όσες λιγότερες μέλισσες έχει ένα μελίσσι αναλογικά με τις κηρήθρες του τόσο πιο επικίνδυνο είναι να λιώσει το κερί. Για παράδειγμα έχουμε ένα τριόροφο μελίσσι το οποίο αδυνατεί να υποστηρίξει με πλυθησμό το τρίτο πάτωμα. Εφόσον δεν υπάρχουν μέλισσες επάνω η κυψέλη ζεσταίνεται πολύ εκει πάνω και μπορεί να υπάρξουν ολέθριες συνέπειες.
Αμα ξεχάσετε την είσοδο του μελισσιού κλειστή για οποιαδήποτε λόγο έστω και για λίγη ώρα, οι κηρήθρες μπορούν να λιώσουν πολύ πιο γρήγορα απο όσο νομίζετε. Αμα ξεχάσετε μια κηρήθρα στον ήλιο για λίγη ώρα μπορεί να λιώσει και μετά να προκύψει λεηλασία. Χρειάζεται τεράστια προσοχή λοιπόν. Δεν αφήνουμε εκτεθημένα στον ήλιο ούτε τα πλαίσια ούτε τα πατώματα, και για κανένα λόγο δεν κλείνουμε την είσοδο του μελισσιού μέρα μεσημέρι. Για τη μεταφορά των μελισσιών μόνο βράδυ και ποτέ πρωί τέτοια περίοδο. Στις μεταφορές φαίνεται να λιώνουν οι κηρήθρες απο το έντονο στρές που βιώνουν οι μέλισσες.
Μια φορά που έκανα μεταφορά μελισσιών, ξεκινήσαμε πολύ νωρίς το πρωί όμως για κακή μας τύχη προέκυψε πρόβλημα στο αμάξι και έτσι μας έπιασε ο ήλιος. Ξεφορτώσαμε τα μελίσσια όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Σε μια στιγμή βλέπουμε απο μια τετραόροφη κυψέλη να ξεχύνεται μέλι απο την είσοδο. Ήταν το μεγαλύτερο μελίσσι εκείνης της χρονιάς. Μόλις ανοίξαμε το καπάκι βιώσαμε την απόλυτη λύπη. Είχε πεθάνει ολόκληρο το μελίσσι, με τη χούφτες βγάζαμε τις νεκρές μέλισσες. Ψάξαμε μήπως επιβίωσε η βασίλισσα, αλλά ηταν και αυτή νεκρή. Οι κηρήθρες επάνω έλιωσαν χύθηκαν τα μέλια και έπνιξαν τις μέλισσες.
Συνεπώς το λιώσιμο της κηρήθρας είναι κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι κατα νού. Το κερί λιώνει στους 60βαθμούς κελσίου, και αποκρά πολύ μαλακή υφή όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 45 βαθμούς. Συνεπώς πρέπει να φροντίζουμε οι κηρήθρες μας να μην μένουν στον ήλιο ούτε για λίγα λεπτά. Ακόμα και τα άχτιστα πλαίσια αυτή τη περίοδο, καλό είναι να μην τα έχουμε μέσα στα μελίσσια, αλλά κάπου δροσερά, γιατί μέσα στη κυψέλη παραμορφώνονται απο τη ζέστη.
Αυτά είχαμε να πούμε για σήμερα, και πολύ προσοχή πάνω στο συγκεκριμένο θέμα!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!