Widget Recent Post No.

Νέα μέθοδος για κόψιμο παραφυάδων το Καλοκαίρι χωρίς μετακινήσεις και εγγυημένη 100% επιτυχία!



Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε μια μέθοδο για  να κόβετε παραφυάδες το Καλοκαίρι, με τεράστια επιτυχία και δίχως να χρειάζεται να κάνετε μετακινήσεις η κάποιο δύσκολο χειρισμό. Η μέθοδος βασίζεται σε μεγάλη εμπειρία και είναι δοκιμασμένη από έμπειρους μελισσοκόμους, και είναι ιδανική θα έλεγα για όσους θέλουν να κάνουν πολλά μελίσσια όποτε θέλουν, χωρίς όχημα, μετακινήσεις, η κάποιο πρόβλημα.

Όλοι έχουμε ακούσει τους παλιούς μελισσοκόμους να λένε ότι για να γίνουν σωστές παραφυάδες πρέπει να τις μετακινήσουμε 3 χιλιόμετρα τουλάχιστον, έτσι ώστε να μην χαθούν οι συλλέκτριες και να έχουν επιτυχία. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου μας προειδοποίησαν ότι αν κόψουμε παραφυάδες επι τόπου, πολλές θα αποτύχουν, γιατί είτε μπορεί να προκύψει λεηλασία η κάποιο άλλο πρόβλημα. Εφόσον χάνονται οι συλλέκτριες χάνεται η προστασία που έχει η κυψέλη.

Σήμερα όμως θα αναλύσουμε μια μέθοδο που κάνει παρελθόν αυτά τα προβλήματα, και οι παραφυάδες πετυχαίνουν στο 100%. Ακούστε λοιπόν πως έχει η μέθοδος.

Πρώτο βήμα
Τώρα το Καλοκαίρι όσο προχωράνε οι μέρες τα μελίσσια αρχίζουν να μπαίνουν σε μια φάση, που δεν πρέπει να τα μικραίνουμε πολύ. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε τα μελίσσια μας κάτω απο 3 πλαίσια πλυθησμό. Προσπαθούμε αυτή τη περίοδο όλα τα μελίσσια να ξεπερνούν τα 5 πλαίσια, και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι παραφυάδες που θα κόψουμε. Ο μελισσοκόμος μετά τον Ιούλιο δεν πρέπει να ριψοκινδυνεύει να μικρίνει τόσο πολύ τα μελίσσια με 1-2-3 πλαίσια πλυθησμό διότι αργότερα με μια έντονη κακοκαιρία όλα αυτά τα μελίσσια θα χαιρετήσουν! Με ένα κρύο δεν θα καταφέρουν να ξεχειμωνιάσουν. Και είναι πολύ σοβαρό να το προσέξουμε αυτό. Συνεπώς το πρώτο βήμα είναι να επιλέξουμε ποιά μελίσσια θα γίνουν παραφυάδες. Προτιμούμε τα 10άρια +, δηλαδή όσα είναι 10 η παραπάνω πλαίσια με πλυθησμό, και έχουν πάνω απο 4 γόνους.

Δεύτερο βήμα
Το δεύτερο βήμα είναι να βρούμε τη βασίλισσα. Στα μελίσσια που επιλέξαμε να κόψουμε παραφυάδες πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε την βασίλισσα. Ο εντοπισμός της γίνεται παρατηρώντας την γλώσσα των μελισσών. Συνήθως το πλαίσιο που βρίσκεται η βασίλισσα οι μέλισσες είναι πιο νευρικές, και υπάρχουν αυγά ημέρας. Εφόσον βρούμε τη βασίλισσα, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ εύκολα. Όλοι οι μελισσοκόμοι ακόμα και οι πιο έμπειροι έχουν δυσκολίες στην εύρεση μερικών βασιλισσών, οπότε αν δεν την βρείτε μέσα σε λίγα λεπτά, κλειστε το καπάκι και ξανα επιθεωρήστε σε λίγη ώρα, γιατί πιθανόν η βασίλισσα να φοβήθηκηκε και γι αυτό να μην τη βρίσκετε.

Τρίτο βήμα
Εφόσον βρέθηκε το πλαίσιο με τη βασίλισσα, το αφήνουμε 2 μέτρα πιο πέρα (για λίγα λεπτά), και πλέον μπορούμε να πάρουμε πλαίσια γόνου και πλυθησμό απο το μητρικό μας μελίσσι. Την βασίλισσα την αφαιρέσαμε για να γνωρίζουμε ότι η νέα μας παραφυάδα είναι ορφανή και δεν έχει βασίλισσα. Για να κάνουμε την παραφυάδα, επιλέγουμε 2 πλαίσια γόνου μαζί με τον πλυθησμό, και ένα πλαίσιο με γύρη η μέλι. Επίσης προσθέτουμε και 1-2 άκριστα στις δύο άκρες της κυψέλης.

Τέταρτο βήμα
Αλλάζουμε θέση στη μητρική κυψέλη και τη βάζουμε σε μια νέα άκυρη θέση δίπλα στα μελίσσια, και στην θέση της βάζουμε την παραφυάδα έτσι ώστε η παραφυάδα να κερδίσει τις συλλέκτριες. Όσον αφορά τους γόνους και τον πλυθησμό που παίρνουμε για την παραφυάδα, παίρνουμε περίπου το 1/3 του πλυθησμού, διότι η μητρική κυψέλη θα χάσει ένα μέρος απο συλλέκτριες. Εμείς θέλουμε στο περίπου να κάνουμε δύο ίσα μελίσσια. Η μητρική κυψέλη μέσα σε 2-3 ημέρες θα έχει αποκτήσει νέες συλλέκτριες, ενώ η παραφυάδα θα έχει ένα μεγάλο μέρος απο τις παλιές.

Πέμπτο βήμα
Είναι να βγάλει βασίλισσα η παραφυάδα μας. Πρώτος και καλύτερος τρόπος είναι να πάρουμε έτοιμες βασίλισσες απο κάποιο γνωστό βασιλοτρόφο, πχ τον Στέργιο Στεργάτο (6937217654) ή τον Γιάννη Λεπίδα (6977249090) κλπ που είναι δύο απο τους καλύτερους βασιλοτρόφους στην Ελλάδα. Η μάνα θα γεννά κανονικά μέσα σε 5 μέρες. Άλλος τρόπος είναι να βάλουμε έτοιμο βασιλοκελί αλλά αυτός ο τρόπος προυποθέτει δυνατά μελίσσια πχ αν κόψουμε μελίσσι σφιχτό δεκάρι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια