Κάθε χρόνο υπάρχουν κρούσματα με μελισσοκόμους και φωτιές. Μιλώντας με πολλούς μελισσοκόμους, έχω ακούσει πολλές εμπειρίες τις οποίες για να σας τις απαριθμήσω θα χρειαζόμουν ώρες. Το μόνο σίγουρο είναι οτι η δουλειά του μελισσοκόμου είναι πολύ επικίνδυνη και ειδικά το καλοκαίρι με τα ξερά χόρτα, και τη φωτιά που βάζουμε το καπνηστήρι.
Δυστυχώς μερικοί μελισσοκόμοι δεν σέβονται το περιβάλλον. Με τα σκουπίδια και τα σακουλάκια μια απο τις πιο τρανταχτές αποδείξεις. Όμως δεν είναι αυτό το σημαντικότερο θέμα. Σκεφτείτε τις τεράστιες συνέπειες αν κατά λάθος προκαλέσετε πυρκαγιά στο δάδος. Όχι μονο τα μελίσσια και το δάσος θα καούν αλλά πολύ πιθανό να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές. Φυσικά μετά υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.
Ακόμα και και το που αφήνουμε το καπνηστήρι κατά τις επιθεωρήσεις είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Ποτέ μα ποτέ δεν το αφήνουμε κάτω, και ποτέ μα ποτέ δίπλα σε εύλεκτα υλικά, ξερά χόρτα. Ο σωστός τρόπος είναι να το κρεμάσουμε στη κυψέλη, με το ειδικό πιαστεράκι που έχει στο φισερό, η εναλλακτικά να το τοποθετούμε μέσα στο καπάκι της κυψέλης αν είναι ξύλινη.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι στο σβήσιμο! Πολλοί μελισσοκόμοι απο άγνοια, βαρεμάρα να το πω αδειάζουν τον κάδο με τις φωτιές απο το καπνηστήρι στο έδαφος. Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Μελισσοκόμοι αναφέρουν περιστατικά με φωτιές, όπου άναψαν από μια σπίθα, και εσείς αδειάζετε το καπνηστήρι στο έδαφος; Είναι έγκλημα!
Στην αρχή σας είπα ότι θα γράψω την πατέντα ενός επαγγελματία και αυτό θα κάνω. Η ιδανική λύση για να σβήσουμε το καπνηστήρι είναι να εμποδίσουμε να περάσει το οξυγόνο. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος που σας έλεγα λοιπόν, μου είπε ότι έχει ενα τενεκέ και τοποθετεί εκεί μέσα το καπνηστήρι. Κλείνει απο επάνω, και το καπνηστήρι σβήνει ακαριαία. Λίγα δευτερόλεπτα χωρίς οξυγόνο και η φωτιά τερματίζεται. Τις στάχτες τις αδειάζουμε στην επόμενη επιθεώρηση.
Άλλος μελισσοκόμος κάνει την εξής πατέντα. Καθώς τελειώνει την επιθεώρηση των μελισσιών του, έχει πάντα έτοιμη χαρτοταινία, κόβει ένα κομμάτι και κλείνει την οπή μπροστά αεροστεγώς. Η φωτιά σβήνει γρήγορα. Αντίστοιχα κόλπα γίνονται βουλώνοντας με ένα φελό, η ακόμη και με ξερά χόρτα. Αλλά για να σβήσει γρηγορότερα η φωτιά πρέπει να κλείσει και η κάτω είσοδος αέρα. Ξέρετε εκεί που φυσάει το φυσερό.
Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να αποβάλλεται την συνήθεια να αδειάζεται το καπνιστήρι στο έδαφος, τότε μην ανάβετε καν καπνηστήρι. Ειδικά όσον αφορά τις παραφυάδες ο καπνός είναι προεραιτικός. Δώστε πολύ προσοχή και εφαρμόστε τα παραπάνω προληπτικά μέτρα. Επίσης πάντα να έχετε διαθέσιμη μια μικρή δεξαμενή με νερό δίπλα στο μελισσοκομείο, προκειμένου αν απο κάποιο λάθος γίνει το μοιραίο να μην προλάβει να πάρει διαστάσεις. Ελπίζω να δώσετε τη δέουσα σημασία στα παραπάνω διότι είναι πολύ σημαντικά!
1 Σχόλια
σε εμενα ετυχε να πεσουν καφτρες απο το κατω μερος του καπνιστηριου εκει που μπαινει ο αερας. ευτυχως ειδα εγκαιρα τον καπνο ενω ημουν 7-8 μελισσια πιο μακρια και προλαβα τα χειροτερα γιατι δεν ημουν πανω απο 100 μετρα απο πυκνο πευκοδασος. απο τοτε κανω αποψιλωση με θαμνοκοπτικο πριν ακουμπησω τα μελισσια στο σημειο, εχω εναν μικρο πυροσβεστηρα αφρου απο αυτους που πουλανε στα χρωματοπωλεια και τους καλοκαιρινους μηνες αυτη την τρυπουλα για το αερα την κλεινω ειτε βαζοντας λιγο ατσαλομαλο χοντρο(εαν το καπνιστηρι εχει σωληνακι) ή βαζω μια σιτα συρματινη την οποια συγκρατω με 2 σειρες ψιλο συρμα. ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!