Widget Recent Post No.

Ξαφνική πτώση της γέννας της βασίλισσας: Δυνατά μελίσσια που γίνονται αδύναμα



Πως γίνεται ένα μελίσσι να είναι τριόροφο και μετά να κρατάει 5 πλαίσια πλυθησμό με το ζόρι; Είναι δυνατό μια βασίλισσα που ήταν τόσο καλή πριν να γίνει τόσο κακή μετά; Πως μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό το φαινόμενο, και τι πρέπει να κάνω σε μια τέτοια περίπτωση. Αντικατάσταση της βασίλισσας; Ήθελα να μάθω αν το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους μελισσοκόμους.

Ας τα πάρουμε απο την αρχή. Και θα πούμε ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε τον Φεβρουάριο ένα μελίσσι με 5 πλαίσια πλυθησμό, και έχει μια πολύ καλή βασίλισσα. Αφού το τροφοδοτήσουμε καλά, η γέννα αυξάνεται ραγδαία, ο πλυθησμός του μελισσιού ακόμα περισσότερο. Τον Μάρτιο λοιπόν η βασίλισσα φτάνει να γεννά σε 10 πλαίσια ταυτόχρονα. Όσο οι μέλισσες την ταίζουν πλούσιο βασιλικό πολτό τόσο αυτή γεννά τις κηρήθρες. Σε κάποιο σημείο λοιπόν μέσα στον Απρίλιο η ανάπτυξη φτάνει στο έπακρο, και η βασίλισσα έχει ακουμπήσει το μέγιστο της απόδοσης της.

Αν εμείς πάρουμε τότε τη βασίλισσα και τη βάλουμε με 3-5-7 πλαίσια πλυθησμό αντί για 20-30 που είχε πριν θα πάθει σοκ! Το σόκ μετά την αφαίρεση των γόνων η του πλυθησμού θα οδηγήσει σε μια πολύ μειωμένη γέννα η οποία δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Η βασίλισσα έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης της και δεν θα μπορέσει να το ακουμπήσει ποτέ ξανά στη ζωή της. Στον δεύτερο χρόνο μετά το ξεχειμώνιασμα, μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά τη γέννα της, αλλά λίγο χαμηλότερη απο τότε που ήταν νέα. Μιλώντας με ένα έμπειρο βασιλοτρόφο απο τη Βόρειο Ελλάδα, μου λέει ποτέ όταν κόβω παραφυάδες δεν αφήνω στη μάνα λιγότερα απο 6 πλαίσια, για να μην σοκαριστεί η γέννα της.

Πρίν λίγες ημέρες συνομιλούσα με ένα άλλο έμπειρο βασιλοτρόφο απο την Νότια Ελλάδα. Και μου είπε κάποιες κουβέντες που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Συζητάγαμε για τις φυλές, και σε ένα σημείο του έλεγα για μια Ιταλική βασίλισσα που μου έτυχε στο μελισσοκομείο μου. Μου λέει δεν είναι καθόλου καλή φυλή. Ενώ στην αρχή γεννάει με τρελούς ρυθμούς στην συνέχεια κρατάει με το ζόρι ένα 5άρι μελίσσι. Είναι στα γεννετικά χαρακτηριστικά της φυλής αυτή η συμπεριφορά. Επίσης μου είπε ότι οι ντόπιες βασίλισσες δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τις ξένε φυλές. Οι ντόπιες είναι οι πιο προσαρμοστικές, ξέρουν πότε κάνουν γόνο, ξέρουν πότε να σταματήσουν γιατί έρχεται το μέλι, να αντιμετωπίζουν ασθένειες εχθρούς και όλα τα προβλήματα.

Συμπερασματικά λοιπόν θέλω να καταλήξω στα εξής, Όταν έχουμε ένα δυνατό μελίσσι και μέσα στη χρονιά, αφου το κόψουμε σε παραφυάδες διατηρεί μικρή γέννα είναι απολύτως φυσιολογικό. Το λάθος είναι δικό μας. Είναι το σόκ που μπορεί να πάθει η μάνα που γεννούσε με τρελούς ρυθμούς. Ξέρετε όταν η μάνα γεννά σε 8 και 10 πλαίσια ταυτόχρονα. Κουράζεται. Κουράζεται πολύ. Πιέζει τον εαυτό της. Και όταν της κλέψουμε το πλυθησμό, τότε βγαίνει όλη η κούραση.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που μελίσσια πέφτουν και δεν ξανα μεγαλώνουν ποτέ. Μένουν στάσιμα στα 5 πλαίσια. Για να αξιολογήσουμε αυτά τα μελίσσια περιμένουμε την Άνοιξη. Αν δούμε οτι η βασίλισσα δεν παίρνει μπρός την κόβουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και αφήνουμε το μελίσσι να βγάλει καινούργια. Τα μελίσσια που δεν αναπτύσσονται την άνοιξη, μόνο έξοδα μας δημιουργούν και δεν παράγουν. Και εφόσον είναι αντιπαραγωγικά εμάς χρέος μας είναι να τα κάνουμε παραγωγικά!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!