Widget Recent Post No.

Τρύγος πλαισίων με γόνο


Πολύ ενδιαφέρον θέμα πιάνουμε σήμερα για το τρύγο του μελιού και την επιλογή των κατάλληλων πλαισίων. Κάποιοι με ρωτάνε, αν ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος συμπεριλαμβάνει και τα πλαίσια με τον γόνο στον τρύγο του, και με ποιά κριτήρια τα επιλέγει, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα, δηλαδή ψύξη γόνου αλλίωση μελιού κλπ.

Ένας μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος με τεράστια πείρα, κάθε φορά που έκανε τρύγο μελιού, και τα πλαίσια είχαν μικρή σφαίρα με σφραγησμένο γόνο - όταν λέω μικρή εννοώ όσο ένα κινητό περίπου, και μικρότερη - τα τρυγούσε κανονικά! Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν μου είπε ότι σε μερικούς πλούσιους τρύγους τύχαινε να υπάρχει τόσος γόνος που έφτιαχνε μια η δύο παραφυάδες! Φυσικά όταν παίρνουμε ένα πλαίσιο με μέλι και λίγο γόνο ψημένο, αυτός ίσως αρχήσει να σκάει κατα τη διαδικασία μεταφοράς τρύγου, και το πλαίσιο να αποκτήσει μερικές μέλισσες. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος τίναζε αυτές τις μέλισσες, τις μάζευε κατα τη διαδικασία του τρύγου και έκανε τις παραφυάδες του.
Μερικοί νέοι μελισσοκόμοι νομίζουν οτι ο κλειστός γόνος παθαίνει εύκολα ψύξη. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι πολύ περισσότερο ανθεκτικός, πόσο μάλλον αν οι θερμοκρασίες έξω είναι πολύ ανεβασμένες, πράγμα που τον κάνει ακόμα περισσότερο ανθεκτικό. Για παράδειγμα αν αφήσουμε ένα πλαίσιο με κλειστό γόνο τον Μάιο για 3-4 ημέρες, είναι πολύ πιθανό να σωθεί το 70% του γόνου, αν τον επαναφέρουμε στη θερμοκρασία του μελισσιού. Αν ο γόνος είναι έκκολαπτόμενος, έξω έχει καύσωνα, είναι φυσικό και επόμενο ότι όλες οι μέλισσες θα βγούν κανονικά. 

Σαν κριτήριο λοιπόν για τρύγο πλαισίων που έχουν και γόνο, είναι να είναι σφραγισμένος και λίγος! Αν είναι ανοιχτός με τις στροφές στον μελιτοεξαγωγέα τα σκουληκάκια αποκολλούνται απο την κηρήθρα, όμως θα τα κρατήσει το φίλτρο και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλιωθεί το μέλι. Όσον αφορά τα αυγά που έχει γεννήσει η βασίλισσα, αυτά δεν ξεκολλάνε σε καμία περίπτωση. Είναι λες και τα κόλλησες με κόλλα! Φυσικά όμως είναι πολύ ευαίσθητα και αν τα πάρουμε μαζί για τρύγο δεν θα εκκολαφθούν το πιθανότερο. Το ίδιο και οι προνύμφες οι οποίες χρειάζονται και ταίσμα. 

Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι μπαίνουν στον πειρασμό να τρυγήσουν και ανοιχτούς γόνους αλλά αυτό μπρούμε να το κάνουμε μόνο αν έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε άμεσα το πλαίσιο, και να προσέξουμε δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι να μην υπάρχει η βασίλισσα επάνω, και το δεύτερο να μην φέρουμε μεγάλες στροφές στον μελιτοεξαγωα. 

Με τους κλειστούς γόνους πάντως ακόμη και το 1/3 να έχει γόνο, μπορούμε να τρυγήσουμε αλλά πρέπει αν να το επιστρέψουμε άμεσα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, πχ μεσα σε μια ημέρα. Τώρα για τις μικρούλες σφαίρες με 50-100 κελιά με κλειστό γόνο πάνω στο πλαίσιο. κανένας δεν τα λογαριάζει.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. οτι μελι ειναι σε πλαισιο με γονο, ανοικει στο μελισσι εκτος και εαν ο γονος ειναι μικροτερος σε εκταση απο ενα πακετο τσιγαρα(το κινητο δεν λεει πια τιποτα γιατι τωρα κυκλοφορουν κινητα με επιφανεια παντοφλας 46 νουμερο). μην ειμαστε απληστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!