Πολλές ερωτήσεις μας κάνετε εσείς οι μελισσοκόμοι την τελευταία περίοδο για τις παραφυάδες σας. Έτσι λοιπόν σήμερα θα απαντήσουμε τυχαίες ερωτήσεις, που είτε μας τις θέσατε εδώ γραπτώς είτε τηλεφωνικώς. Ας αρχίσουμε λοιπόν να απαντάμε τυχαία ερωτήσεις:
1. Έκοψα παραφυάδες και μερικές έγιναν αρρενοτόκες, τι πρέπει να κάνω;
Όσες παραφυάδες απέτυχαν να αποκτήσουν βασίλισσα μπορούμε να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία και να τοποθετήσουμε έτοιμο σφραγισμένο βασιλοκελί. Όσες έγιναν αρρενοτόκες κάνουμε το ίδιο, και τοποθετούμε αλουμινόχαρτο γύρω απο το βασιλοκελί, για να το στηρήξουμε και να πάει στη μέση του πλαισίου. Η μέθοδος με το αλουμινόχαρτο είναι εδώ
Εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι με τα αρρενοτόκα, τα τινάζω και λήγει εκεί η υπόθεση. Αν το τινάξεις αρκετά μέτρα μακριά οι μέλισσες διασκορπίζονται στα υπόλοιπα μελίσσια. Όσες προσπαθήσουν να κάνουν κακό σε βασίλισσα άλλου μελισσιού θανατώνονται από τις εργάτριες!
2. Όταν κόβω παραφυάδες πότε δημιουργούνται τα βασιλοκελιά, χρειάζεται οπωσδήποτε τροφοδοσία;
Απο τη στιγμή που θα πάρουμε τη βασίλισσα απο ένα μελίσσι αυτό είναι σε θέση να καταλάβει την απουσία της μέσα σε 10 λεπτά. Έπειτα απο 15 λεπτά αρχίζουν να την ψάχνουν και μέσα σε λίγες 5-6 ώρες εφόσον το πάρουν απόφαση ότι την έχασαν αρχίζουν και δημιουργούν βασιλικά κελιά διάσωσης η ορφάνιας όπως τα λέμε.
Η τροφοδότηση του μελισσιού όταν κάνει βασιλικά κελιά είναι απολύτως απαραίτητη εκτός αν έρχεται πολύ νέκταρ και γύρη απο έξω. Εκτός απο σιροπάκι 1 λίτρο ανα ημέρα, μπορούμε να βάλουμε και γυρεόπιτα έτσι ώστε τα μελίσσια να αποδώσουν στο μέγιστο σε βασιλικό πολτό και να φτιάξουν δυνατές βασίλισσες. Η τροφοδότηση γίνετε μέχρι και την 4η μέρα μετά την ορφάνια.
3. Γιατί νωρίς την Άνοιξη έχουμε μεγάλη επιτυχία στις παραφυάδες, ενώ το Καλοκαίρι έχουμε αρκετές απώλειες, υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει;
To Καλοκαίρι σε αντίθεση με την Άνοιξη έχουμε περισσότερους εχθρούς στις βασίλισσες. Ο βασικότερος κατά την γνώμη μου εχθρός είναι τα ιπτάμενα εντομοφάγα πουλιά όπως χελιδόνια σταχτάρες κλπ, που το καλοκαίρι διατηρούν φωλιές με ανεπτυγμένα μικρά και για να τα ταίσουν κυνηγούν μεγάλα ιπτάμενα έντομα. Φυσικά οι βασίλισσες αποτελούν ένα εκλεκτό μεζέ, με πολλές πρωτείνες. Δεν είναι λοιπόν παράξενο γιατί έχουμε και περισσότερες αποτυχίες.
4. Η παραφυάδα απέκτησε μια μικροκαμμωμένη βασίλισσα η οποία κάνει σκόρπιο γόνο. Πως πρέπει να το χειριστώ αυτό το μελίσσι;
Μια τέτοια βασίλισσα με την πρώτη ευκαιρία χρειάζεται αντικατάσταση, αν και το πιθανότερο είναι να το αντιμετωπίσουν μόνες τους οι μέλισσες χτίζοντας ένα κελί αντικατάστασης στο κέντρο του γόνου. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν μπορείτε να αγοράσετε μια έτοιμη βασίλισσα απο βασιλοτρόφο, να σκοτώσετε την υπάρχων και κατευθείαν να τοποθετήσετε τη καινούργια σε κλουβάκι, το οποίο ανοίγει σε 2 μέρες.
5. Τι μπορώ να κάνω για μέγιστη ανάπτυξη στις παραφυάδες;
Το σημαντικότερο είναι να δώσουμε τροφές και κεριά. Όση περισσότερη η τροφή τόσο πιο γρήγορη η ανάπτυξη. Η νέα βασίλισσα έχει τρομερή δύναμη στην ανάπτυξη, όμως δημιουργείτε ένα μικρό πρόβλημα. Απο την στιγμή που θα αρχήσει να γεννά χρειάζονται 21 ημέρες για να γεννηθούν νεαρές μέλισσες. Συνεπώς μέσα σε αυτό το διάστημα η βασίλισσα θα μείνει λίγο στάσιμη στη γέννα της εφόσον δεν υπάρχουν αρκετές παραμάνες μέλισσες. Μόλις αρχίζουν να εκκολάπτονται και υπάρχει αρκετή τροφή και κεριά να χτίσουν, η ανάπτυξη θα είναι πολύ γρήγορη.
1 Σχόλια
Δημιούργησα δύο πολύ μικρά κυψελίδια σε αυτοσχέδια κουτάκια. Έπλεξαν δικά τους κεριά. Γονιμοποιήθηκαν και οι δύο βασίλισσες. Πρέπει να τα δώσω χώρο να αναπτυχθούν. Πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν σ' αυτούς τους χώρους! Θέλω τη βοήθειά σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!