Widget Recent Post No.

Παραγωγή και συλλογή πρόπολης: Πως θα αυξήσουμε την απόδοση από κάθε μελίσσι!!!



Η παραγωγή της πρόπολης είναι εύκολη, γρήγορη και με ένα καλό extra εισόδημα. Πωλείται πολύ εύκολα στην αγορά και κοστίζει περίπου 80 ευρώ το κιλό. Όταν λέω ότι είναι εύκολη η διάθεση της, ακόμα και στη Λαική την αγοράζουν, ενώ αν ο μελισσοκόμος την χρησιμοποιήσει για παρασκευή βάμματος μπορεί να κερδίσει πολλά παραπάνω, εφόσον ένα μπουκαλάκι των 10 ml κοστίζει περίπου 7 ευρώ. Ο κόσμος μόλις ακούει πρόπολη, είναι ενημερωμένος, και αγοράζει εύκολα. Η πρόπολη είναι απο τα λίγα προιόντα της μέλισσα που ο κόσμος γνωρίζει για τις ιδιότητες της! Αυτό ίσως οφείλεται και στη μεγάλη προώθηση απο τις εταιρίες καλλυντικών, που χρησιμοποιούν πρόπολη στα σκευάσματα τους.

Να μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας όμως! Πως μπορούμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή απο τα μελίσσια μας; Το μεγάλο μυστικό στην συλλογή πρόπολης είναι να βάλουμε τις ειδικές σίτες, όταν τα μελίσσια βρίσκονται σε συλλογή μελιού. Η πρόπολη είναι αύθονη όταν τα μελίσσια φέρνουν γύρη και νέκταρ. Η πρόπολη ουσιαστικά είναι κάποιες ριτίνες που εκκρίνουν τα φυτά και τα δέντρα. Όταν τα δέντρα αναπτύσσονται πετάνε άνθη βλαστούς κλπ, εκκρίνουν και ριτίνες που οι μέλισσες συλλέγουν και κάνουν πρόπολη. Συνεπώς όταν θέλουμε να βγάλουμε πολύ πρόπολη πρέπει να τοποθετήσουμε τις σίτες όταν μπαίνουν μέλια η γύρες! Αυτό μας βολεύει γιατί εκείνη τη περίοδο δεν έχουμε ούτε ζυμάρια ούτε τίποτα μέσα στο μελίσσι, για να μας εμποδίσει να βάλουμε σίτες.

Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι αν βάλουμε σίτες πρόπολης απασχολούμε εργάτριες, και έτσι μπαίνει λιγότερο μέλι στη κυψέλη. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Είναι σαν να λέμε ότι δεν θα βάλουμε τις μέλισσες να χτίσουν κερί, για να μην καταναλώσουν μέλι. Όμως η παραγωγή κεριού είναι μια φυσική εκτόνωση της μέλισσας, και αν τους το "απαγορέψουμε" τότε το κερί θα πέφτει σαν νυφάδες κάτω στον πάτο της κυψέλης. Οι μέλισσες έχουν μια τάξη μέσα στη κυψέλη, μια ιεραρχιμένη κοινωνία, και αν βάλουμε σίτες πρόπολης μόνο να κερδίσουμε έχουμε!

Μεριές που έχουν μεγάλη βλάστηση, όπου έχει ποτάμια και λίμνες, με ιτιές και άλλα δέντρα έχουν και υψηλή παραγωγικότητα στη πρόπολη. Τα μελίσσια όπου υπάρχει νερό έχουν μεγάλη απόδοση, και γεμίζουν τις σίτες πιο γρήγορα. Ωστόσο για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή πρέπει ο πλυθησμός της κυψέλης να είναι μπόλικος δηλαδή δεν βάζουμε τις σίτες σε μικρές παραφυάδες,

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η φυλή της μέλισσας! Δηλαδή τα γονίδια που έχει η βασίλισσα! Υπάρχουν μερικές φυλές μελισσών που έχουν έντονη τάση για συλλογή πρόπολης και αυτές είναι κυρίως οι ντόπιες. Για παράδειγμα η Χαλκιδικής είναι φημισμένες για την πρόπολη που μαζεύουν.

Τις σίτες τις γεμίζουν με πρόπολη οι μέλισσες σε 1 μήνα περίπου. Σε μερικά μελίσσια ίσως χρειαστεί και πολύ λιγότερο. Να ξέρετε πάντως οτι τα πολύ παραγωγικά σε πρόπολη μελίσσια γεμίζουν την σίτα και σε λίγες ημέρες!

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν έτοιμες πλαστικές σίτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και όλα τα μελισσοκομικά καταστήματα...



Σίτα τοποθετημένη σε μελίσσι 7 ημέρες! Αυτό είναι ένα παραγωγικό σε πρόπολη μελίσσι. Η φωτογραφία είναι της Ευελίνας Μελιστάλακτο που μας την έστειλε...


Μερικές φωτογραφίες απο την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ....







Δείτε πως βουλώνουν τις τρυπούλες, και η πρόπολη προεξέχει. Αυτές οι φωτογραφίες είναι απο το Έλατο...







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια