Είναι ευνόητο πως μεγαλύτερη παραγωγή μελιού από μια κυψέλη, πετυχαίνεται όταν συμβούν ταυτόχρονα δυο πράγματα: Πρώτον όταν το μελίσσι καταφέρει να συλλέξει την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα μελιού, και δεύτερον όταν το μελίσσι καταφέρει να κάνει τον ετήσιο κύκλο του καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα μελιού.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει το ισοζύγιο συλλογής και κατανάλωσης μελιού από το μελίσσι να είναι θετικό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλεόνασμα! Αν για παράδειγμα, και θεωρητικά πάντα, ένα μελίσσι συλλέξει όλο το έτος 70 κιλά μέλι και καταναλώσει τα 50 κιλά, αυτό που περισσεύει για τον μελισσοκόμο σαν καθαρή παραγωγή είναι η διαφορά των 20 κιλών!
Πως όμως ένα μελίσσι μπορεί να πετύχει αυτούς τους δυο, αντιφατικούς σε πρώτη άποψη, στόχους;
Η συλλογή της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας μελιού, απαιτεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συλλεκτριών, αλλά και την πιο εντατική εργασία αυτών. Για το πρώτο, θα πρέπει ο μελισσοκόμος να φροντίσει από νωρίς την άνοιξη να εκθρέψει μικρά σχετικώς μελίσσια αφού αυτά πετυχαίνουν πολύ μεγαλύτερη δημιουργία πληθυσμών - ένα μελίσσι με 10,000 μέλισσες εκτρέφει περίπου 35,000 προνύμφες, ενώ ένα με 20,000 μέλισσες μόνο 25,000!!! Για το δεύτερο, θα πρέπει το πηλίκο συλλεκτριών / γόνου να είναι όσό το δυνατόν μεγαλύτερο, με άλλα λόγια δηλαδή, την εποχή της ανθοφορίας να υπάρχουν πολλές συλλέκτριες και λίγος γόνος.
Πως τελικά όμως τα πετυχαίνουμε όλα αυτά! Την άνοιξη κόβουμε τα μελίσσια, δημιουργούμε παραφυάδες, τις μεγαλώνουμε, και λίγο πριν από την ανθοφορία-στόχο, ξαναενώνουμε το αρχικό μελίσσι με τις παραφυάδες του. Στο τέλος της/των ανθοφορίας/ων έχουμε μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πληθυσμού σε μέλι, και έχουμε συμπτύξει το μελίσσι για να διαχειμάσει καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες τροφές!
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής τακτικής, και ο κάθε μελισσοκόμος δεν έχει, παρά να επιλέξει αυτή που του «πηγαίνει» καλύτερα.
Και για να τα δέσουνε όλα αυτά, σας αποκαλύπτουμε τον χρυσό κανόνα της μελισσοκομίας!
«Αν ένα μελίσσι με 20,000 μέλισσες συλλέξει, σε κάποια ανθοφορία, 10 κιλά μέλι, στην ίδια ανθοφορία το ίδιο μελίσσι με 60,000 μέλισσες δεν θα συλλέξει 30 κιλά, όπως θα πίστευε κάποιος, αλλά πολύ περισσότερο, δηλαδή τουλάχιστον 50 κιλά μέλι!!!»
Περισσότερα όμως και αναλυτικότερα για τους επί μέρους χειρισμούς...σε επόμενες αναρτήσεις!
Μανόλης Δερμάτης
Μανόλης Δερμάτης
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!