Widget Recent Post No.

Αγοράστε μέλι από μελισσοκόμους και όχι από τα σούπερ μάρκετ!



Η δημοσίευση αυτή έχει σκοπό να κατακεραυνώσει τα εισαγώμενα μέλια που ελληνοποιούνται και κυκλοφορούν παρανόμως στην αγορά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θίξουμε τα Ελληνικά Μέλια, τους Έλληνες μελισσοκόμους και τις Ελληνικές εταιρίες που βοηθούν με οποιαδήποτε τρόπο στην ανάδειξη της αξίας και της ποιότητας του ΓΝΗΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ!

Μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση έχουμε σήμερα για όλους. Ο εφέτ το τελευταίο καιρό έχει ανακηρύξει ως επικίνδυνα μέλια που κυκλοφορούσαν σε σούπερ μάρκετ, τα οποία εκτός ότι ήταν νοθευμένα, περιείχαν και επικίνδυνες ουσίες άκρως ακατάλληλες για τη δημόσια υγεία.

Η απάτη των σούπερ μάρκετ, με τις χαμηλές τιμές και τα επεξεργασμένα - πολλές φορές και νοθευμένα - μέλια είναι πλέον γνωστή σε όλο το κόσμο. Έρευνες τον τελευταίο καιρό έχουν αποδείξει και με το παραπάνω την αξία του ελληνικού ανεπεξέργαστου μελιού και τον τρόπο που επιδρά στην ίαση ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, η υπερκόπωση κλπ.

Το μέλι έχει μια φοβερή ικανότητα να δημιουργεί ένα θαύμα στον οργανισμό, αλλά νομίζω πως αυτα τα έχουμε πει και τα καταλάβατε. Σήμερα θα αλλάξουμε θέμα και θα μιλήσουμε για κάποια μεγάλα μυστικά που συμβαίνουν από τις μεγάλες εταιρίες, και δυστυχώς μένουν κρυφά στο ευρύ κοινό.

Αρχικά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το μέλι από τα σούπερ μάρκετ δεν κρυσταλλώνει. Φυσικά έχει υποστεί επεξεργασία, αλλά τι επεξεργασία; Πάμε να δούμε μερικές εκδοχές της...

1. Θέρμανση
Μια μορφή αλλοίωσης και επεξεργασίας στο μέλι είναι η θέρμανση. Διαδικασία κατά την οποία χάνει μεγάλο μέρος από τη θρεπτική του αξία. Ξέρετε μέσα στο μέλι υπάρχουν κάποια ένζυμα που βάζει επίτηδες η μέλισσα για να γίνει πιο πλούσια τροφή, Αν το μέλι θερμανθεί όλα αυτά τα ένζυμα καταστρέφονται, μαζί με τις πολύτιμες βιταμίνες  και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Η μέλισσα όταν συλλέγει από τα λουλούδια παίρνει "νεράκι" (μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα) και το συμπυκνώνει για να γίνει μέλι. Η όλη διαδικασία γίνεται στη κοιλιά της μέλισσας, αλλά και με τα φτερά και όλα αυτά καταστρέφονται όταν το μέλι ανεβάσει θερμοκρασία κατά την επεξεργασία.

Η θέρμανση παίζει σημαντικό ρόλο στη κρυστάλλωση του μελιού. Αν το μέλι θερμανθεί δεν κρυσταλλώνει. Στα εργοστάσια που επεξεργάζονται το μέλι έχουν ειδικές μηχανές με τις οποίες περνάνε από "σοκ" το μέλι,  χωρίς όμως να μπορεί να εντοπιστεί από το χημείο εφόσον είναι μικρός ο χρόνος επεξεργασίας και η HMF (η τοξική ουσία αυτή αναπτύσσεται με τη θέρμανση) δεν προλαβαίνει να ανέβει.

2. Φιλτράρισμα
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μελιού, στα εργοστάσια τους διαθέτουν υπερσύγχρονα φίλτρα τα οποία συγκρατούν μικροκόκκους γύρης, τους πυρήνες κρυστάλλωσης και άλλα φυσικά πρόσθετα στο μέλι. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν την κρυστάλλωση, και το μέλι πάβει να έχει τις αρχικές του ιδιότητες, εφόσον οι γυρεόκοκκοι είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικοί. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τις ιδιότητες που έχει μια κουταλιά γύρης, που περιέχει από μέταλλα και ιχνοστοιχεία μέχρι βιταμίνες και ένζυμα.

3. Νοθεία 
Ξέρουμε ότι κατά καιρούς αρκετές εταιρίες βρέθηκαν με μέλι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Η χειρότερη μορφή νοθείας είναι αυτή που γίνεται μέσα στα εργαστήρια, όπου προσθέτουν ισογλυκόζη, μελάσα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, και το ανακατέβουν με χρώμα καραμέλας, άρωμα μελιού κλπ. Φυσικά η τιμή αυτού του μελιού θα είναι εξευτελιστική, και εκεί είναι που χτυπάνε τον κοσμάκη, αφού δεν έχει χρήματα να πάρει κάτι καλύτερο. Όμως δεν ξέρει ότι είναι προτιμότερο να μη πάρει τίποτα διότι καταστρέφει την υγεία του.

4. Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις
Εισαγωγές μελιών από κίνα βουλγαρία κλπ. Τα μέλια που έρχονται από εξωτερικό εκτός από νοθευμένα μπορεί να περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες. Για παράδειγμα η Κίνα όπως έχουμε εμείς καιρό για βροχή, θερμοκρασία κλπ, έχει πρόγνωση για ραδιενέργεια. Το χειρότερο όμως είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται εκεί στις μέλισσες και η μεταφορά που κάνουν στο μέλι ακόμη και σε σκουριασμένα βαρέλια. Ποιος έχει το θάρρος να βάλει στο στόμα του ένα τέτοιο μέλι όταν ξέρει όλα αυτά τα πράγματα;

5. Υπολοίματα φαρμάκων
Στην Ελλάδα η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σχετικά με αυτό το θέμα. Σε άλλες χώρες όμως οι μελισσοκόμοι μπορούν άφοβα να χρησιμοποιούν διάφορα χημικά χωρίς να τους το απαγορεύει κάποια νομοθεσία. Συνεπώς αυτό αντιτίθεται στους δικούς μας νόμους αλλά πολύ περισσότερο στην υγεία μας.

Όπως καταλαβαίνουμε μετά από όλα αυτά, το μέλι θέλει πολύ προσοχή από που το αγοράζουμε. Οι βιομηχανίες θυσιάζουν πολλά στο βωμό του κέρδους και ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει. Η καλύτερη επιλογή που έχει να κάνει είναι να προμηθευτεί μέλι από ένα τοπικό μελισσοκόμο παραγωγό και να αποφύγει τυχών αγορές απο πολυκατάστημα η αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ απλό!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια