Μια πανεύκολη μέθοδο θα σας γράψω σήμερα, που έχει τεράστια επιτυχία στο κόψιμο παραφυάδων και δεν χρειάζεται να κάνουμε μεταφορά. Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν οτι η μεταφορά των παραφυάδων είναι απαραίτητη να γίνει τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα μακριά, όμως εγώ σήμερα θα σας δώσω μια γρήγορη μέθοδο για να αποφύγετε αυτή τη ταλαιπορία. Εφαρμόζοντας την η επιτυχία είναι τεράστια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με λεηλασίες και τέτοια. Η βασίλισσα που θα βγεί θα είναι άριστη. Ας δούμε λοιπόν τον τρόπο.
Έχουμε το μητρικό μελίσσι το οποίο είναι για παράδειγμα 7άρι σε πλυθησμό. Παίρνουμε την κυψέλη την μετακινούμε σε όποια θέση επιθυμούμε στο μελισσοκομείο μας, είτε είναι 10 είτε 50 μέτρα, και τοποθετούμε στην ίδια θέση μια άδεια κυψέλη με το ίδιο ακριβώς χρώμα αλλά και είσοδο. Να ξέρετε ότι όσο πιο πολύ μοιάζει η κυψέλη με την μητρική τόσο πιο θα κερδίσουμε περισσότερες συλλέκτριες οι οποίες θα πιάσουν δουλειά κατευθείαν. Οι συλλέκτριες είναι το μεγάλο μυστικό για να έχει επιτυχία η παραφυάδας μας και να μην λεηλατηθεί απο κάποια άλλη κυψέλη.
Στην άδεια κυψέλη τώρα τοποθετούμε 1 κλειστό γόνο μαζί με τον πλυθησμό, βάζουμε άλλο ένα πλαίσιο με μελάκι και γύρη μαζί με μέλισσες, και άλλο ένα άδειο πλαίσιο. Σύνολο τρία πλαίσια! Το άδειο πλαίσιο που βάζουμε θα το καλύψουν οι συλλέκτριες που θα πάρει της επόμενες μέρες. Οι συλλέκτριες της μητρικής σε μεγάλο ποσοστό θα μπούν στην παραφυάδα μας. Να ξέρετε ότι πάνω σε αυτό τον τρόπο είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσουμε τον γόνο! Αν δεν βάλουμε γόνο οι συλλέκτριες θα καταλάβουν οτι κάτι παράξενο συμβαίνει και πολλές απο αυτές θα φύγουν για να ψάξουν την βασίλισσα τους.
Το επόμενο βήμα για να έχουμε μεγάλη επιτυχία στην καινούργια παραφυάδα είναι να τοποθετήσουμε μέσα στον γόνο ένα σφραγισμένο κελί απο βασιλοτροφία. Είτε απο δική μας, είτε να αγοράσουμε απο ένα βασιλοτρόφο τοπικά. Τα βασιλικά κελιά κοστίζουν περίπου 3 ευρώ το ένα. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κελί, τότε πρέπει όπωσδήποτε να προσθέσουμε στη κυψέλη και έναν ανοιχτό γόνο μαζί με τον πλυθησμό, και να αφήσουμε το μελίσσι να κάνει μόνο του βασίλισσα. Να ξέρετε όμως πως ένα τόσο μικρό μελίσσι δεν μπορεί να κάνει καλή βασίλισσα, δηλαδή τζάμπα δουλειά.
Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε μια δίκιλη βανίλια πάνω απο το μητρικό μας μελίσσι, αλλά και απο την παραφυάδα και να τις αφήσουμε στην ησυχία τους. Η μητρική κυψέλη θα χάσει συλλέκτριες και χρειάζεται τροφή για να ανακάμψει. Ενώ η παραφυάδα δεν πρέπει να ενοχληθεί για τουλάχιστον 20-25 ημέρες μέχρι να γεννήσει καλά η βασίλισσα.
Με τον παραπάνω τρόπο αν τον εφαρμόσουμε την Άνοιξη μπορούμε να περιορίσουμε και το φαινόμενο της σμηνουργίας και ταυτόχρονα να κόψουμε παραφυάδες. Δηλαδή με ένα σμπάρο δυό τριγώνια. Τη μέθοδο εφαρμόζω συνέχεια με κελιά βασιλοτροφίας και έχει τεράστια αποτελεσματικότητα. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη...
1 Σχόλια
την ανοιξη δεν γινεται ποτε λεηλασια, απλα η παραφυαδα χωρις συλλεκτριες θελει να εχει γυρες μεσα στο κοψιμο και ταισμα(οχι πολυ εαν δεν βαλεις ζευγαρωμενη μανα). παντως αυτο με το χρωμα ισχυει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!