Καλησπερα φιλε μου ειμαι ο Γιωργος απο τις Σερρες, ελπιζω να εισαι καλα. Μετα απο τις συμβουλες σου και την κατασταση που περιεγραψα τον Ιανουάριο λογο νοζεμιασης και το χασιμο του 70% των μελισσιων,σημερα εφερα το μελισσοκομειο σε καλα επιπεδα αφου επανεφερα το 50% με παραφυαδες. Αρχικα μεσα φεβρουαριου εκανα ενσταλαξη με nozevit 1 φορα και προσθεσα απο 1 κιλο μελοζυμ extra απο αρκαδικη μελισσοκομια και τα πλαισια τα περισσοτερα τα περασα απο καταψυκτη μετα αφησα τη φυση να κανει την δουλεια της. Θελω να καταληξω οτι ηταν να μην παρουν μπρος μετα αυτο που λενε μια εικονα χιλιες λεξεις.
Την μελισσοκομια δεν την βρηκα ετοιμη ουτε την κληρονομησα αγορασα 2 κυψελες και με πολυ κοπο και απο τις οικονομιες μου εκανα κατι δικο μου σιγα σιγα και ξεπερασα πολλα προβληματα, πολλοι μελισσοκομοι αν τον διαβασουν θα καταλαβουν τι λεω.Στελνω μυνημα για να πω μεσα απο την καρδια μου ορεινη μελισσα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ..καλα μελια και η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ
Διαβάστε τι είχε γίνει τον Ιανουάριο. 6 μήνες πρίν....
Καλησπέρα! Ονομάζομαι Γιώργος και είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος απο τις Σέρρες. Ασχολούμαι 5 χρόνια τώρα, και φέτος έκανα δύο πολύ καλούς τρύγους ανθόμελου όπως πάντα στο τέλος Ιουνίου και μέσα Αυγούστου. Όταν τέλειωσα με το δεύτερο τρύγο μετέφερα τα μελίσσια μου στο ίδιο μέρος που πηγαίνω κάθε χρόνο, για την ερείκη τον κισσό, και μετά το πεύκο, αλλά και την κουμαριά. Τα πήγα με σκοπό να γονέψουν και φυσικά το Νοέμβριο έγινε και ένας τρύγος απο ερείκη και πεύκο.
Δυστυχώς μετά απο παρατεταμένη ξηρασία και ενώ μέλι υπήρχε στις κυψέλες, τα μελίσσια άρχισαν να πέφτουν. Αυτό συναίβεινε στα Τέλη Οκτώμβρη, δηλαδή πρίν το τρύγο. Ξαφνικά ενώ ήταν διόροφα σφιχτά, έμειναν 5άρια και 8άρια. Υπήρχαν πλαίσια με μέλι αλλά χωρίς μέλισσες. Άρχισα να βλέπω μέλισσες ψώφιες μπροστά στη κυψέλη και στη συνέχεια ψώφιες μόνο μέσα.
Απο την απόγνωση, τα έσφιξα, τα έβαλα τροφές, φελιζόλ, κηρόπανα, και ταινίες οξαλικό οξύ με γλυκερίνη για τη θεραπεία της βαρρόα.
1 Ημέρα πρίν...
Αφού έχασα ήδη αρκετά μελίσσια, πήγα χθες και βρίσκω και άλλα μελίσσια ψόφια και όλες οι μέλισσες μέσα στο πάτο. Συνολικά έχω χάσει το 70% των μελισσιών μου.
Τι να κάνω τώρα, είναι αρρώστια;
Τα πλαίσια που συνεχώς μαζεύω είναι μολυσμένα;
Θα μπορέσω να τα ξαναχρησιμοποιήσω;
Ευχαριστώ
Πρόκειται για τη σοβαρότερη ασθένεια των μελισσιών. Είναι νοζεμίαση, και δυστυχώς έτσι την παθαίνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, μέχρι να καταλάβουν τι συμβαίνει. Όπως μου έγραψες και εσύ ο ίδιος, μακάρι να ήξερες πρίν τι πρόκειται να συμβεί, για να εφαρμόσεις προληπτική θεραπεία κατά της νοζεμίασης. Ο γιώργος όπως με ενημέρωσε, δεν εφάρμοσε ποτέ θεραπεία για νοζεμίαση, όμως φέτος συνέβη αυτό. Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, θα σου πω τη δική μου εμπειρία ακριβώς όπως την έζησα και τι σε συμβουλεύω να κάνεις. Δυστυχώς σε μερικά μπορεί να διαφωνούν οι μελισσοκόμοι, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν τα μελισσάκια. Οι κινήσεις πρέπει να είναι γρήγορες, γιατι όπως καταλαβαίνεις οι απώλειες σε μέλισσες δεν γίνεται να σταματήσουν άμεσα.
1ο Βήμα.
Εφαρμόζεις προληπτική θεραπεία με σιρόπι κατά της νοζεμίασης. Το πως θα εφαρμόσεις την θεραπεία, που θα πάρεις το σκεύασμα το δίνω στο τέλος της ανάρτησης
2ο βήμα
Αφού εφαρμόσεις θεραπεία, μετά σφίγγεις τα μελίσσια και προσπαθείς να είναι όσο πιο ζεστά γίνετε. Αν πχ έχουν επιβιώσει μόνο 1 χούφτα μέλισσες, τότε βάζεις δύο κομμάτια φελιζόλ, και προσπαθείς με κάθε τρόπο, να κρατήσουν γόνο, και αυτός ο γόνος να είναι ζεστός απο τα φελιζόλ που θα είναι στριμωγμένο το μελίσσι. Να ξέρεις ότι λόγω της νοζεμίασης, μερικά μελίσσια θα έχουν πρόβλημα με τον γόνο, και θα πεθάνουν λόγω αυτού. Όσα καταφέρουν να κάνουν γόνο, τους δώσεις σιροπάκι για να κρατηθούν ζωντανά (έχουν πρόβλημα τα μικρά μελίσσια να φάνε τη τροφή επειδή είναι σκληρή μερικές φορές) τότε θα ζήσουν. Ο γόνος θα ανανεώσει ότι χάθηκε. Μέχρι να μπεί ο φλεβάρης και να ζεστάνει θα υπάρχουν απώλειες να ξέρεις.
Μυστικό...
Ξέρω ότι το συναίσθημα μόλις βλέπεις όλες αυτές τις άδειες κυψέλες και τα πλαίσια, θα σου θυμίζει ότι απέτυχες ως μελισσοκόμος. Όμως δεν είναι έτσι, γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν τα πράγματα! Τώρα, αμα ασχοληθείς με τα μελισσάκια σου, τα περιποιηθείς με όλη σου τη δύναμη, θα δείς ότι θα πάρουν μπρός. Και αν κάνεις όλους τους χειρισμούς πρώιμης ανοιξιάτικης ανάπτυξης, δίνοντας τροφή, νέα πλαίσια κλπ, θα καταλάβεις ότι μέσα στην Άνοιξη θα μπορέσεις να αναπληρώσεις όλα αυτά τα μελίσσια που έχασες.
Αποθηκευμένα πλαίσια...
Όλα τα πλαίσια που μάζεψες απο νεκρά μελίσσια, είναι σίγουρο πως είναι μολυσμένα απο σπόρους της nosema ceranae. Εγώ προσωπικά πρίν καιρό, όταν έπαθα κάτι αντίστοιχο στα μελίσσια μου, μάζεψα όλα τα πλαίσια σε σφραγισμένα πατώματα (για να μη πάει καμία μέλισσα) τα άφησα έξω στο κρύο, και την Άνοιξη τα επέστρεψα στα μελίσσια. Ήξερα ότι ήταν λάθος αυτό που έκανα, γι αυτό ταυτόχρονα όταν έβαζα τα πλαίσια, έδινα και σιρόπι με νοζεβίτ, αλλά και λίγο ρίγανη χαμομήλι που έβαζα μέσα στο σιρόπι.
Τον επόμενο χειμώνα τα μελίσσια τα πήγαν εξαιρετικά, και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Όμως εφάρμοσα πολλές προληπτικές θεραπείες τοτε. Και είχα διαβάσει επίσης, ότι όταν κάνει πολύ κρύο η nosema ceranae καταστρέφεται. Δεν σε συμβουλεύω να κάνεις το ίδιο. Μπορείς να απολυμάνεις τα πλαίσια με οξικό οξύ, η ακόμη να τα περάσεις και απο κατάψυξη με πολλούς βαθμούς κάτω, που η νοζεμίαση πιστεύω καταστρέφεται. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη χρονιά που έρχεται θα πρέπει να δώσεις πολλές θεραπευτικές τροφές στα μελίσσια σου, με βότανα και νοζεβίτ, για να μη βλαστήσει πάλι η ασθένεια.
Συμπεράινοντας
Μπορεί να είχες μεγάλη ατυχία φέτος, αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς όλα φτιάχνουν. Τα μελισσάκια μου όταν έπαθα εγώ αυτό με τη νοζεμίαση παλαιότερα, μέσα στο Φεβρουάριο έγιναν αγνώρισε. Και μόλις ήρθε ο Ιούνιος πολλά έγιναν διόροφοα και τριόροφα. Όλα είναι στο χέρι του μελισσοκόμου. Και να ξέρεις πάντα κάτι. Όταν δίνεις στη μέλισσα, σου επιστρέφει πολλαπλά...
Διάβασε εδώ πως θα κάνεις τη θεραπεία για το νοζεβίτ...
http://orinimelissa.blogspot.com/2017/12/therapeia-nozemiasis-xeimona.html
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!