Μερικές σημαντικές συμβουλές σήμερα για να μάθουμε μέχρι πότε αναπτύσσονται τα μελίσσια, πότε χτίζουν καινούργιες κηρήθρες χωρίς προβλήματα, και φυσικά πότε χρειάζεται να προσθέσουμε πατώματα. Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν οτι η ανάπτυξη σταματά τον Ιούνιο. Δηλαδή τα μελίσσια ρίχνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και αρχίζει η πτωτική πορεία. Ωστόσο αυτό δεν έχει να κάνει με την εποχή αλλά με την ανθοφορία που πετάνε τα μελίσσια. Αν υπάρχει ανθοφορία γύρη και νέκταρ πλούσιο, οι μέλισσες αναπτύσσονται και συνεχίζουν την ανάπτυξη τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το χτίσιμο των κηρηθρών αλλά και με την προσθήκη των πατωμάτων!
Πρόσφατα με είχε ρωτήσει ένας μελισσοκόμος που είχε τα μελίσσια του στην Καστανιά, αν μπορεί να τοποθετήσει πατώματα. Με διαβεβαίωσε οτι χτίζουν φούλ, έχουν πολλούς γόνους και μερικά μελίσσια έπιασαν και το καπάκι. Μα σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει απάντηση είναι αυτονόητη! Εφόσον τα μελίσσια χτίζουν το καπάκι, λένε με τη δική τους γλώσσα στο μελισσοκόμο ότι χρειάζονται επειγόντως χώρο. Συνεπώς αν ο μελισσοκόμος θέλει ανάπτυξη στα μελίσσια του θα βάλει πάτωμα και τα μελίσσια θα το πιάσουν με μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σε άλλες ανθοφορίες όπως πχ στο βαμβάκι το Καλοκαίρι στον Ηλίανθο κλπ.
Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι αν έχουμε στόχο το μέλι πρέπει τα μελίσσια να είναι σφιχτά. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα μελίσσι που έχτισε το καπάκι δεν πρέπει του δώσουμε χώρο και να το αφήσουμε να συλλέξει μέλι στις ίδιες κηρήθρες για να είναι βαριές και εύκολες στον τρύγο. Εξάλλου μην ξεχνάμε οτι με το χτίσιμο νέων κεριών σπαταλάμε και μέλι, το οποίο χάνεται απο το βαρέλι μας! Η σμηνουργία μετά απο ένα σημείο εξάλλου είναι ανύπαρκτη.
Όσον αφορά λοιπόν την ανάπτυξη των μελισσιών αυτή εξαρτάται άμεσα απο την ανθοφορία εκεί έξω. Η βασίλισσα γεννά ανάλογα με την γύρη και το νέκταρ που έρχεται μέσα. Οι κηρογόνοι αδένες των μελισσών ερεθίζονται όταν έρχεται γύρη απο διαφορετικά φύτα και νέκταρ, και χτίζουν σαν τρελές νέες κηρήθρες. Και τα πατώματα, αν δούμε οτι υπάρχουν 7-8 γόνου στο μελίσσι, είναι αναπόφευκτο αν θέλουμε να φτιάξουμε δυνατά μελίσσια και να εκμεταλλευτούμε την ανθοφορία φτιάχνοντας καλούς πλυθησμούς!
Τη περίοδο του Καλοκαιριού όσοι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε καλές ανθοφορίες και τα μελίσσια χτίζουν, μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χειρισμός "της σφήνας ανάμεσα στον γόνο". Δηλαδή να τοποθετήσουν άδεια κηρήθρα ανάμεσα απο δύο γόνους και τα μελίσια θα χτίσουν σε 1-2 ημερες την κηρήθρα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στις παραφυάδες μας!
Η προσθήκη του πατώματος γίνεται με τον γνωστό τρόπο δηλαδή ανεβάζοντας δύο γόνους επάνω στον όροφο. Προσοχή όμως, αν έχει περάσει η Άνοιξη είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τα πατώματα, και δεν βάζουμε ποτέ και τα 10 πλαίσια επειδή απο την ζέστη θα μας λιώσουν και θα χαλάσουν. Βάζουμε μόνο 2 το πολύ κηρήθρες απο κάθε πλευρά, και μόνο σε μελίσσια που έχουν 8 καλούς γόνους!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!