Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι παραφυάδες του ενός και των δυο πλαισίων αν ο καιρός κάνει σκαμπανεβάσματα με τις θερμοκρασίες και τις βροχές όπως φέτος για παράδειγμα θα βγουν σχετικά αδύναμες και θα χρειαστούν ενίσχυση με διάφορους τρόπους για να φτιαχτούν.
Αν δεν υπάρχει ανθοφορία και το μελίσσι είναι μικρό θα χρειαστεί προφανώς προσθήκη γυρεόπιτας και τροφοδοσία για ανάπτυξη (έξτρα έξοδα). Όλα ειναι σχετικα διότι πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψιν και ο τόπος και η θερμοκρασία μέχρι και οι άνεμοι την συγκεκριμένη χρονική περιόδο που θα το κάνει αυτό. Δεν είναι παιχνιδάκι.
Κάποιοι παλιοί λένε ότι τους συμφέρει αναλόγως πόσα θα τους σκάσεις να πάρεις παραφυάδες και πάλι δεν είναι σίγουρο. Και αν κάποιος άπειρος δει αυτό και το εφαρμόσει υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει να πάθη ζημιά αντί να αυξήσει τον αριθμό αν δεν λάβει όλες τις παραμέτρους υπόψιν.
Καλύτερα πχ να κόψω 20 παραφυάδες 3 πλαισίων που θα πάρουν τα πάνω τους σύντομα παρά 40 παραφυάδες του ενός ή δυο πλαισίων που θα κινδυνεύσουν ενδεχομένως από τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες.
Δηλαδή καλύτερα να έχουμε 20 δυνατά μελίσσια παρά 40 αδύναμα.
Με τον χρόνο και την πείρα που αποκτούμε μπορούμε να πάμε σε μεγαλύτερο άνοιγμα. Μια και έξω είναι μεγάλο ρίσκο γιατί δεν είναι να πετύχεις να τις κόψεις αλλά να τις φτιάξεις και να τις διατηρήσεις αυτές τις παραφυάδες να τις βγάλεις πέρα την άνοιξη παραγωγικές και γερές απο αρρώστιες και άλλους κινδύνους.
Επίσης τι κάνει ένας νέος μελισσοκόμος αν υποθέσουμε πως θα εισάγει κελί στην παραφυάδα και η μάνα την κόψουν μέσα στο κελί (απίθανο αλλά μου έχει συμβεί πολλές φορές) ; Πρέπει να κάτσει να ενώσει μελίσσι ενός πλαισίου; ή να επιβαρυνθεί να εισάγει βασίλισσα που θα αγοράσει και δε θα ξέρει τι μάνα είναι ή ακόμη στην χειρότερη οι μέλισσες θα είναι πλέον προχωρημένες ηλικιακά και την κόψουν και αυτή;
Γιαυτό μικρά βήματα κάθε φορά για να μην κλαίμε τα λεφτά μας και τον κόπο μας. Καλά όλα αυτά τα άρθρα αλλά δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!