Widget Recent Post No.

Παραφυάδες που δεν πέτυχαν τους βάζουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα;



Ένα πολύ σοβαρό θέμα για όλους τους μελισσοκόμους σήμερα. Όλοι κόβουμε κάθε χρόνο τις παραφυάδες μας και ξέρουμε ότι μερικές λόγω ατυχίας δεν πετυχαίνουν. Δηλαδή καταλήγουν χωρίς βασίλισσα ορφανές. Το ερώτημα που δημιουργείτε αμέσως λοιπόν, είναι τι κάνουμε με αυτές τις παραφυάδες; Μπορούμε να αγοράσουμε και να τους βάλουμε έτοιμη βασίλισσα; Η μπορούμε να τις τινάξουμε στην είσοδο μιας άλλης παραφυάδας για να δυναμώσει; Υπάρχει κάποιος τρόπος να τις σώσουμε;


Το πρώτο και σημαντικότερο που θέλω να τονίσω είναι το εξής. Ποτέ μα ποτέ δεν βάζουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα σε μελίσσια που έμειναν ορφανά, οι μέλισσες είναι μεγάλες σε ηλικία και το μελίσσι είναι ακατάλληλο να δεχτεί εύκολα τη βασίλισσα που θα του δώσουμε. Γονιμοποιημένη βασίλισσα βάζουμε μονο σε παραφυάδες που έχουμε κόψει πρόσφατα, και γενικά σε μελίσσια που έχουν μπόλικο νεαρό πλυθησμό. Η παραφυάδα που κόψαμε και απέτυχε, έχει πλέον περάσει αρκετό διάστημα - ένας μήνας - και οι μέλισσες είναι μεγάλες σε ηλικία, πιθανόν μερικές να είναι σε προχωρημένο στάδιο αρρενοτοκίας, και αυτό αποτελεί πρόβλημα στην εισαγωγή βασίλισσας.

Το δεύτερο που ρωτάνε μερικοί μελισσοκόμοι, είναι αν μπορούμε την αποτυχημένη παραφυάδα, να την συνεννώσουμε τινάζοντας την μπροστά στην είσοδο ενός αδύναμου μελισσιού; Αν το κάνουμε αυτό είναι σαν να υπογράφουμε τον θάνατο του μελισσιού. Το αδύναμο μελίσσι έχει λίγες μέλισσες για να υποστηρίξει τη βασίλισσα του, και μόλις μπουν οι γέρικες μέλισσες από την είσοδο θα γίνει μάχη και θα σκοτώσουν την βασίλισσα.

Την αποτυχημένη παραφυάδα αν προλάβαμε έγκαιρα να την εντοπίσουμε, μπορούμε να δώσουμε πάλι ώριμο βασιλικό κελί και να βγάλει βασίλισσα. Να φτιάξει μόνο του βασιλικό κελί δεν μπορεί. Να ξέρετε ότι για να φτιάξει καλά βασιλοκελιά το μελίσσι πρέπει να είναι μεγάλο σε πλυθησμό και το κυριότερο να έχει αυθονο νεαρό πλυθησμό σε όλες τις ηλικίες.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια