ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΨΕΙ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΝΕΣ ΚΑΙ ΨΑΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΑΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Email: pkarapiperis@freemail.gr
Παράγωγη βασιλικού πολτού παρουσία βασίλισσας.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω τα κάτωθι:
- Η παραγωγή βασιλικού πολτού είναι μια ειδικευμένη εργασία η οποία απαιτεί γνώσεις και δεξιοτεχνία από μέρος του μελισσοκόμου.
- Η μέχρι σήμερα προσπάθεια παραγωγής ΒΠ εκ μέρους των μελισσοκόμων απαιτούσε ορφάνια , δηλαδή αφαίρεση της βασίλισσας για όσο διάστημα θα διαρκούσε η περίοδος συλλογής του ΒΠ.
- Αλλά με την αφαίρεση της βασίλισσας έχουμε μηδέν γέννα, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη συλλογή μελιού διότι δεν ξοδεύεται για το τάισμα του γόνου. Εδώ όμως πρέπει να προσέξουμε ότι κερδίζουμε σε μέλι αλλά χάνουμε σε πληθυσμό. Οι συνεχείς απώλειες του πληθυσμού,( γερασμένες μέλισσες, μέλισσες που τρίβονται τα φτερά τους και χάνουν την πτητική ικανότητα τους, μέλισσες θύματα από εχθρούς που αποδεκατίζουν τον πληθυσμό του μελισσιού, ) δεν αναπληρώνονται με αποτέλεσμα την φθίνουσα πορεία του πληθυσμού. Η βασίλισσα που έχουμε αφαιρέσει δεν συμμετέχει στην ανανέωση και συμπλήρωση των απωλειών του πληθυσμού. Συμπέρασμα είναι ότι το μελίσσι γονατίζει και δύσκολα θα αναπτυχτεί μετά από την περίοδο συλλογής του ΒΠ.
- Η βασίλισσα πάντα βρίσκεται στην επιφάνεια πλαισίων με γόνο και μάλιστα φρέσκου, ανοιχτού γόνου, λιγότερο σε σφραγισμένο και σπανιότερα άλλου και μόνο όταν τρομάξει η την κυνηγούν.
- Η παρουσία της βασίλισσας γίνεται αντιληπτή από τις μέλισσες από την οσμή που αποδίδει, γνωστή ως βασιλική ουσία. Όσο πιο έντονη η οσμή αυτή τόσο πιο άξια νέα και αξιόλογη είναι η βασίλισσα. Αυτό αποτρέπει την κατασκευή βασιλικών κελιών αντικαταστάσεως.
- Όταν η οσμή της βασίλισσας ατονεί οι μέλισσες αντιλαμβάνονται ότι ναι μεν έχουν βασίλισσα αλλά πρέπει να ξεκινήσουν την διαδικασία αντικαταστάσεως διότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του πληθυσμού. Δηλαδή υπάρχει άφθονη ανθοφορία και η βασίλισσα δεν αποδίδει ανάλογα με επέκταση της γέννας.
βασιλισσα
- Οι νέες εργάτριες στα πρώτα στάδια της ζωής τους είναι φιλικές με την βασίλισσα, την ακολούθου, την ταΐζουν στο στόμα, την θερμαίνουν όταν υπάρχει ανάγκη. Οι ηλικιωμένες μέλισσες είναι εχθρικές προς την βασίλισσα. Δηλαδή σε πλαίσια με ανοιχτό γόνο (που υπάρχουν μέλισσες τροφοί, μέλισσες ακόλουθοι της βασίλισσας ) η βασίλισσα υπάρχει ειρηνικά.
- Θα πρέπει να τονίσω ότι όσο πολυπληθές και να είναι ένα μελίσσι πάντα οι μέλισσες υποχωρούν και ανοίγουν δρόμο στην βασίλισσα για να βρίσκεται πάντα στην επιφάνεια της κηρήθρας για να μπορεί να γεννά.
- Η γέννα μιας καλής βασίλισσας γίνεται σε ομόκεντρους δακτυλίους, είναι συνεκτική και όχι σκόρπια.
- Οι ηλικιωμένες εργάτριες μέλισσες πάντα είναι εχθρικές προς την βασίλισσα, την τραβούν τα φτερά, τα πόδια και όταν έχουμε καινούργια βασίλισσα αγονιμοποίητη αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφού δεν μπορεί να βρει ηρεμία και ησυχία βγαίνει από την κυψέλη για την γαμήλιο πτήση. Εδώ θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί γιατί δεν γίνεται η γονιμοποίηση στο εσωτερικό της κυψέλης και πρέπει να γίνεται έξω εν πτήση. Η απάντηση είναι ότι αν γίνονταν στο εσωτερικό της κυψέλης τότε θα μπορούσε ένας αδύναμος, ελαττωματικός κηφήνας να στριμώξει την βασίλισσα και να την γονιμοποίηση. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των κληρονομικών καταβολών και εκφυλισμό του είδους.
γονιμοποιηση της βασιλισσας
- Κατά την έξοδο για γονιμοποίηση η νεαρή βασίλισσα έχοντας μικρό βάρος διότι η κοιλιά της δεν είναι διογκωμένη, τροφοδοτημένη με ΒΠ και έχοντας μεγάλα αποθέματα δύναμης πετά ξέφρενα στον ουρανό ακολουθουμένη από εκατοντάδες κηφήνων που έχουν οσμισθη την παρουσία της βασίλισσας από μακριά τόσο από το δικό μας μελισσοκομείο όσο και από γειτονικά. Ο πιο άξιος, δυνατός κηφήνας θα φτάσει την βασίλισσα και θα την γονιμοποίηση στον αέρα. Αυτό εξασφαλίζει την γενετική επιλογή και την ποιότητα των παραγομένων απογόνων. Η ανατομία του γενετικού συστήματος του κηφήνα είναι κατάλληλη για αγκίστρωση στον κόλπο της βασίλισσας και παρόλο τον ξέφρενο ρυθμό πτήσης να μπορέσει ο κηφήνας να εκπλήρωση την αποστολή του. Τα σπερματοζωάρια από τον συγκεκριμένο κηφήνα καθώς και από άλλους περίπου 15 στον αριθμό αποθηκεύονται σε ειδικό σακουλάκι που έχει η βασίλισσα και θα δίνουν γονιμοποιημένα αυγά.
- Aν κατά την έξοδο του αυγού από τον κόλπο συμπιεστεί η κοιλιά τη βασίλισσας, τότε σπερματοζωάρια περιβάλλουν το αυγό και από ένα άνοιγμα του αυγού, την μικροπηλη γονιμοποιούν το αυγό και έτσι έχουμε αυγό που θα δώσει εργάτρια η βασίλισσα.
- Αν δεν συμπιεστεί η κοιλιά της βασίλισσας, (στα μεγάλα κύτταρα, κηφηνοκυτταρα, ) τότε δεν έχουμε γονιμοποίηση του αυγού, με αποτέλεσμα να βγει κηφήνας.
έξοδος της βασίλισσας από το βασιλοκυτταρο.
- Κατά την γαμήλια πτήση της βασίλισσας θα υπήρχε ο κίνδυνος να την φάνε τα πουλιά και όλη η διαδικασία να αποτύχει. Εδώ όμως βλέπουμε την πανσοφία του δημιουργού που φρόντισε ώστε οι κηφήνες που ακλουθούν την βασίλισσα στη γαμήλια πτήση να είναι σε τρία στρώματα. Το πάνω και κάτω αποτελείται από κηφήνες ανώριμους και ελαττωματικούς, ενώ το μεσαίο με κηφήνες άξιους και ικανούς. Εδώ πετά και η βασίλισσα.
- Αυτά τα στρώματα αποτελούν μια ζωντανή ασπίδα για την προστασία της βασίλισσας και έτσι η βασίλισσα έχει μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης.
- Τα σπερματοζωάρια που έχει συγκέντρωση η βασίλισσα θα δίνουν γονιμοποιημένα αυγά και θα καθιστούν την βασίλισσα άξια και παραγωγική για 2-3 χρόνια. Την βασίλισσα την κρατάμε μέχρι 2 με 2,5 χρόνια και μετά φροντίζουμε να την αντικαταστήσουμε.
- Η βασίλισσα πρέπει να γονιμοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το πολύ 7 ημερών μετά την εκκόλαψη της, από κει και πέρα μειώνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης.
- Το υλικό των σπερματοζωαρίων που μάζεψε είναι αυτό που γονιμοποιεί τα αυγά που παράγει κατά την διάρκεια όλης της παραγωγικής ζωής της. Δεν υπάρχει δυνατότητα για να ξαναγονιμοποιηθει. Ακόμη και αν ο καιρός την κλείσει και δεν γονιμοποιηθεί έγκαιρα η νέα βασίλισσα κάθε μέρα που περνά περιορίζει την πιθανότητα γονιμοποίησης.
- Η βασίλισσα γεννά με αύξοντα ρυθμό γέννας συνάρτηση της αύξησης της ανθοφορίας. Έτσι ξεκινάμε από τον χειμώνα με μηδέν γέννα και έχουμε σταδιακή αύξηση της γέννας όσο αυξάνει και γενικεύεται η ανθοφορία.
- Η βασίλισσα γεννά 2500 αυγά το 24ωρο, που σημαίνει ότι αποδίδει σε γεννά 2,5 φορές το βάρος του σώματος της σε αυγά. Είναι το μοναδικό παράδειγμα στη φύση.
- Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
- Τι είναι ο βασιλικός πολτός.
- Είναι μια ουσία κρεμωδης με υπόλευκο χρωματισμό, υπόξινη γεύση ελαφρά στιφιζουσα. Παράγεται από ειδικευμένους αδένες νεαρών μελισσών 8-16 ημερών, τους υποφαριγκικους αδένες που βρίσκονται στην κεφαλική κάψα. Τρεφόμενες οι μέλισσες αυτές με γύρη και νέκταρ παράγουν τον βασιλικό πολτό και με αυτόν ταΐζουν όλες τις προνύμφες μέχρι 24 ωρών (δηλαδή και εργατριών και κηφήνων) αραιωμένο με νέκταρ η μέλι. Μόνο με βασιλικό πολτό ταΐζουν τις προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, και την βασίλισσα στόμα με στόμα. Οι προνύμφες εργατριών και κηφήνων μετά από αυτές τις 24 ώρες ταΐζονται με νέκταρ και γύρη.
- Η διαφορετική ποιότητα στην τροφοδοσία δίνει διαφορετικό χρόνο μετασχηματισμού σε τέλειο έντομο. Για την εργάτρια έχουμε 21 ημέρες, 24 για τον κηφήνα και μόνο 16 μέρες για την βασίλισσα. Η βασίλισσα ζει 4 χρόνια ενώ η εργάτρια περίπου 3 μήνες όχι διότι γερνά αλλά γιατί τρίβονται τα φτερά της και δεν μπορεί να πετάξει.
- Οι μέλισσες που παράγουν βασιλικό πολτό για την χρονική περίοδο που τον παράγουν τελούν χρέη παραμάνων η ακόλουθων της βασίλισσας. Την ταΐζουν συνεχώς και την περιβάλλουν γύρω γύρω σε κάθε κίνηση της. Όσο περισσότερο ανθοφορία έχει και έρχεται άφθονη γύρη τόσο περισσότερο βασιλικό πολτό παράγουν και ταΐζουν την βασίλισσα εντατικά. Όσο περισσότερο ταΐζεται η βασίλισσα τόσο περισσότερο γεννά και τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη έχει το μελίσσι. Η βασίλισσα γεννά με αύξουσα τάση όσο γενικεύεται η ανθοφορία. Όταν σταματήσει η ανθοφορία σταματά και η γέννα και μηδενίζεται τον χειμώνα που δεν έχουμε ανθοφορίες. Στην πλήρη ανθοφορία η βασίλισσα μπορεί να γέννα 2500 αυγά το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι αποδίδει σε αυγά 2,5 φορές το βάρος του σώματος της.
- Ο βασιλικός πολτός λοιπόν δεν αποθηκεύεται όπως το μέλι αλλά ξοδεύεται μόλις παραχθει..
- Και πως τον μαζεύει ο μελισσοκόμος. Για να τον μαζέψει ο μελισσοκόμος πρέπει να αρχίσουν να εκτρέφουν οι μέλισσες προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες σε εξειδικευμένα κύτταρα που λέγονται βασιλοκυτταρα. Αυτά μπορούν να παραχθουν μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις όπως α) ορφάνευα, ξαφνικό χάσιμο της βασίλισσας. β) σμηνουργία ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού του μελισσιού και γ) προετοιμασία αντικατάστασης ελαττωματικής η γερασμένης βασίλισσας.
- Η προνύμφη μέσα στο βασιλοκυτταρο τρέφετε αποκλειστικά και μόνο με βασιλικό πολτό. Την πρώτη μέρα παίρνει το διπλάσιο βάρος του αρχικού την δεύτερη μέρα το 100πλασιο βάρος του αρχικού, την τρίτη το 1000πλασιο βάρος του αρχικού. Αυτό σημαίνει ότι η συλλογή του βασιλικού πολτού πρέπει να γίνει την τρίτη μέρα μετά το ξεκίνημα του σχηματισμού των βασιλοκυτταρων. Τότε υπάρχει η μεγίστη ποσότητα βασιλικού πολτού. Βγάζουμε την προνύμφη και μαζεύουμε τον ΒΠ.
- Κάθε βασιλοκυτταρο μας δίνει 200mg ΒΠ.
- Μέχρι τώρα όλοι οι μελισσοκόμοι για να συλλέξουν ΒΠ αφαιρούσαν την βασίλισσα και το ορφάνευαν όπως λέμε στην μελισσοκομική ορολογία. Τότε ο πληθυσμός για να επιβιώσει προσπαθεί να βρει κάποιο κύτταρο που έχει γόνο κατάλληλης ηλικίας, προνύμφη εργάτριας που μόλις εκκολάφτηκε .
- δηλαδή 3 μέρες έχουμε αυγό, την πρώτη μέρα όρθιο στο βάθος του κυττάρου, την δεύτερη μέρα το αυγό έχει μια κλείσει 45 μηρών και την τρίτη μέρα είναι σε οριζόντια θέση στο πυθμένα του κυττάρου. Μετά έχουμε την εκκόλαψη του αυγού και έχουμε προνύμφη μιας ημέρας. Από αυτό το σημείο πρέπει να ξεκινήσει η εκτροφή για ΒΠ .
- Την πρώτη μέρα μετά την εκκόλαψη η προνύμφη παίρνει το διπλάσιο μέγεθος, τροφοδοτούμενη αποκλειστικά με ΒΠ γίνεται διεύρυνση του κυττάρου με αποτέλεσμα αυξάνεται η χωρητικότητα του κυττάρου.
- Την δεύτερη μέρα η προνύμφη παίρνει το εκατονταπλάσιο βάρος του αρχικού και την τρίτη μέρα το χιλιαπλάσιο βάρος του αρχικού. Σε αυτήν την φάση έχουμε την μεγίστη ποσότητα ΒΠ και μπορεί να γίνει συλλογή. Ούτε πιο πριν ούτε πιο μετά μπορούμε να κάνουμε συλλογή διότι δεν θα βρούμε αξιόλογη ποσότητα διότι ξοδεύεται από την προνύμφη. Έτσι μετά από την εκκόλαψη της προνύμφης και την εκτροφή 3 ημερών μπορούμε να μάσουμε ΒΠ.
- Δηλαδή την τρίτη μέρα και μόνο. Τότε έχουμε προνύμφη 3 ημερών και την μεγίστη ποσότητα βπ τότε μαζεύουμε τον ΒΠ.
- Η συλλογή πρέπει να γίνετε απογευματινές ώρες, να μην έχουμε έντονη ηλιακή επίδραση και βρισκόμαστε σε σκιά. Δεν εκθέτουμε τον ΒΠ στην ηλιακή ακτινοβολία, εργαζόμαστε γρήγορα και τον ΒΠ που συλλέγουμε τον βάζουμε σε ειδικά βαζάκια και αφού τα κλείσουμε τα βάζουμε σε ταπερ με νερό και παγάκια ώστε η θερμοκρασία να είναι στους μηδέν βαθμούς. Μετά πάνε στο ψυγείο στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο ο ΒΠ διατηρεί τις ιδιότητες του.
- Το αποτέλεσμα είναι ότι παίρνουμε ΒΠ αλλά τα μελίσσια επειδή μένουν χωρίς γέννα για μεγάλο διάστημα δεν αναπτύσσονται χάνουν πληθυσμό και αδυνατίζουν.
Η μέθοδος παραγωγής ΒΠ παρουσία βασίλισσας γίνεται ως εξής.
Σε διώροφο μελίσσι τοποθετώ τα πλαίσια όπως στο σχήμα
- Σε ένα διώροφο δυνατό μελίσσι κάνουμε έλεγχο και στον κάτω όροφο στην δεξιά μεριά πλαίσια 9,10 βάζω πλαίσια με μέλι. Ότι πλαίσια έχουν σφραγισμένο γόνο τον βάζω στον κάτω όροφο πλαίσια 1 μέχρι 7. εδώ έχω και την βασίλισσα.
- στον άνω όροφο στην δεξιά μεριά πλαίσια 9,10 βάζω πλαίσια με μέλι.
- Βάζω ένα φύλο Χάρμπορ η κόντρα πλακέ και αφήνω ένα άνοιγμα όσο το πάχος μιας κιμωλίας από την μεριά που έχω τα πλαίσια με το μέλι.
- Βάζω το δεύτερο πάτωμα. Από την μεριά των πλαισίων 9,10 βάζω πλαίσια με μέλι. Όλα τα αλλά πλαίσια θα έχουν ανοικτό γόνο.
- Η βασίλισσα που είναι στο κάτω πάτωμα έχει σφραγισμένο γόνο πράγμα που σημαίνει ότι σε λίγες μέρες ο γόνος αυτός θα αρχίσει να εκκολάπτεται και να βγαίνουν νέες μέλισσες. Αυτές γίνονται μέλισσες ακόλουθοι της βασίλισσας, και τροφοί. Ταυτόχρονα αδειάζουν κύτταρα και η βασίλισσα έχει χώρο για να γέννηση. Τα πλαίσια με μέλι λειτουργούν σαν φυσικό φράγμα και αποτρέπουν την βασίλισσα να ανέβει στον δεύτερο όροφο.
- Στον επάνω όροφο επειδή βάλαμε το χώρισμα ατονεί η οσμή της βασίλισσας και έτσι για τις παραμάνες του δευτέρου ορόφου το μήνυμα είναι ότι η βασίλισσα είναι προβληματική και έτσι ξεκινούν να δημιουργούν βασιλικυτταρα αντικαταστάσεως. Υλικό έχουν ανοιχτό γόνο που βάλαμε. Δημιουργούν βασιλοκύτταρα τα όποια μας δίνουν ΒΠ τον οποίο μαζεύουμε κάθε 3 μέρες. Όταν τα κύτταρα του γόνου σφραγίσουν, ξανακάνω έλεγχο και τα σφραγισμένα πλαίσια τα βάζω στο κάτω πάτωμα και τα πλαίσια με ανοιχτό γόνο επάνω. Συνεχίζω την συλλογή του ΒΠ ανά 3 μέρες.
- Αποτέλεσμα είναι ότι το μελίσσι παραμένει δυνατό, δεν χάνω γόνο διότι δεν αφαίρεσα την βασίλισσα και παίρνω και μέλι και πολτό.
Γιατί κάνει καλό η κατανάλωση βασιλικού πολτού;
- Ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός για τις ευεργετικές ιδιότητές του.
- Χαρίζει μεγάλη διανοητική και σωματική δύναμη.
- Κάνει πολύ καλό σε άτομα γερασμένα και ταλαιπωρημένα αλλά συμβάλλει και στην σωστή ανάπτυξη των μικρών παιδιών.
- Βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά το άγχος
- Έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνος ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζει υγεία στο δέρμα κ.ά.
- Συνιστάται σε περιπτώσεις αρτηριακής υπότασης και υπέρτασης, στενοκαρδίας, βρογχικού άσθματος, αναιμίας, φλεγμονωδών αρθροπαθειών, οφθαλμοπαθειών, διαταραχών πέψης κ.ά.
- Ανεβάζει την αναπαραγωγική διάθεση και βελτιώνει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.
- Αποτελεί συστατικό διαφόρων καλλυντικών ή αλοιφών για τη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων κλπ.
- Η αλήθεια είναι ότι οι ευεγερτικές δράσεις του Βασιλικού Πολτού ήταν γνωστές από αρχαίων χρόνων αλλά με τον καιρό ξεχάστηκε αυτή η φυσική βιταμίνη. Η ημερήσια δόση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, μην το παρακάνουμε κιόλας, είναι από 0,050 έως 0,100 του γραμμάριου. Πρέπει όμως να σας τονίσω ότι η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή.
Η αλήθεια είναι ότι οι ευεγερτικές δράσεις του Βασιλικού Πολτού ήταν γνωστές από αρχαίων χρόνων αλλά με τον καιρό ξεχάστηκε αυτή η φυσική βιταμίνη. Η ημερήσια δόση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, μην το παρακάνουμε κιόλας, είναι από 0,050 έως 0,100 του γραμμάριου. Πρέπει όμως να σας τονίσω ότι η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή.
Ο Βασιλικός Πολτός βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό στην μνήμη, στην σεξουαλική ζωή, στην ανάπλαση των ιστών, στην ακμή και στην πνευματική τόνωση. Πολλοί αθλητές του στίβου χρησιμοποιούν τον Βασιλικό Πολτό για καλύτερες επιδόσεις.
Αν και δεν είναι φάρμακο, έγιναν έρευνες για το κατά πόσο βοηθάει ασθενείς με καρκίνο. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και αρκετοί ασθενείς ένιωθαν ευεξία και μικροί όγκοι άρχισαν να υποχωρούν. Επαναλαμβάνω όμως, ότι δεν είναι φάρμακο! Δεν έχουν διαπιστωθεί παρενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις στον Βασιλικό Πολτό.
Επίσης, καλό είναι να κοιτάμε και το χρώμα του πριν τον αγοράσουμε. Αν το χρώμα του λαμπερό και λευκό, τότε είναι φρέσκος, αν όμως γκριζάρει τότε είναι μπαγιάτικος. Καλό είναι, αν τον έχουμε σε υγρή μορφή να τον φυλάμε στο ψυγείο για να διατηρείται.
- Έχει αποδειχθεί (Robert Ardry, Prosperi, Mme Rondoin, Destrem, R.Chauvin, Townsend) ότι ο φρέσκος Β.Π, επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία.
- Με τη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων αναζωογονεί εξασθενημένους, ταλαιπωρημένους και γερασμένους οργανισμούς. Ανανεώνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις. Τονώνει τη μνήμη, αυξάνει την αντοχή, τη σεξουαλική λειτουργία με την τόνωση του libido, καθώς και τη γονιμότητα. Δρα κατά των βακτηριδίων. Ελαττώνει το συγκινησιακό και έτσι προστατεύει από το άγχος και την ένταση του σύγχρονου τρόπου ζωής.
- Ενεργεί σα Φυσικός Ρυθμιστικός Παράγοντας, εξισορροπώντας τις λειτουργίες του οργανισμού. Με την οξυγόνωση των κυττάρων, ενδυναμώνει τον οργανισμό και προς τις εξωτερικές προσβολές, αλλά και προς τις εσωτερικές ανωμαλίες. Προκαλεί αίσθηση ευφορίας, αυξάνει την όρεξη και βοηθάει τον οργανισμό στην αρτηριοσκλήρυνση, αρθρίτιδα, αιμορροΐδες, δερματικά, σάκχαρο, καθυστέρηση ανάπτυξης (σωματικά-νοητικά), ουρολοιμώξεις, υπόταση, δυσκοιλιότητα, στομαχικές διαταραχές, νευρασθένειες ,αϋπνίες, κλιμακτήριο, ατονία, κατάθλιψη.
- Πρέπει να ξέρουμε, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, πως ο Β.Π είναι φυσικό προϊόν, αβλαβές, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες και εθισμό.
- Διατηρείται φρέσκος στο ψυγείο μέχρι 6μήνες σε σκούρα φιαλίδια από 00-50 C, αμιγής ή ανακατεμένος με μέλι (10-20 γραμμ. σε ½ κιλό μέλι). Αλλοιώνεται από το μέταλλο, το φως, τον αέρα, τη θερμότητα και το χρόνο. Διατηρείται και σε σκόνη-χαπάκια επί μακρόν, αλλά έτσι η θεραπευτική του αξία είναι αμφίβολη.
- Τα παιδιά μπορούν να παίρνουν ημερησίως ½ γραμμ. Και οι ενήλικες 1 γραμμ. 15΄ πριν το πρωινό υπογλωσσίως ή ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού, εφόσον είναι ανακατεμένος με μέλι, για τρεις μήνες το χρόνο, επί 15 έως 20 μέρες και με μια ενδιάμεση διακοπή 10-15 ημερών.
- Ο Β.Π παράγεται σε μικροποσότητες, γι’ αυτό είναι και ακριβό προϊόν, αλλά οι ωφέλειές του, όπως είδαμε, δεν αποτιμώνται σε χρήμα.
- Ο Β.Π. βέβαια, δεν είναι μέλι , αλλά θεωρείται γενικώς σαν «ελιξίριο» της νεότητας, σαν κάτι που εμπεριέχει κάτι το μαγικό, κάτι το ασύλληπτο, το μυστηριώδες , όχι και άδικα βέβαια, αφού και οι επιστήμονες έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια τους.
- Πώς καταναλώνεται.
- Ο βασιλικός πολτός καταναλώνεται στη φυσική του μορφή, εάν θέλουμε να έχει τις ιδιότητες που του αποδίδουμε.
- Δεν υφίσταται καμία επεξεργασία. Όπως συλλέγεται, έτσι καταναλώνεται και αυτό θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, αφού είναι ουσία για άμεση χρήση (η μέλισσα δεν τον αποθηκεύει, όπως το μέλι, αλλά τον καταναλώνει αμέσως): επομένως από την κυψέλη κατευθείαν στο ψυγείο του παραγωγού και από εκεί κατευθείαν στο ψυγείο του καταναλωτή. Η διάρκεια ζωής του είναι το πολύ ένας χρόνος από την παραγωγή του. Δηλαδή, εάν αγοράσετε βασιλικό πολτό μήνα Νοέμβριο, πρέπει να υπολογίζετε ότι έχει παρασκευαστεί περίπου έξι μήνες πριν. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ανεξάρτητα από την καλή συντήρηση, όσο απομακρυνόμαστε από την ημέρα παραγωγής του τόσο αλλοιώνονται τα συστατικά του.
ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΑΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Email: pkarapiperis@freemail.gr
3 Σχόλια
Γράψε σωστά το επίθετο του δασκάλου,δεν λέγεται Καραπιπερδης όπως το γράφεις στην αρχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε φτάνει που ασχολείται και γράφει του κάνεις και λάθος.
Οφείλεις να το διορθώσεις
Ελεος δδδδδδ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλημέρα σε όλους. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη μέθοδο για βασιλικό πολτό με την παρουσία της βασίλισσας. Δύο ερωτήσεις αν μπορεί κάποιος η ο ίδιος ο δάσκαλος να απαντήσει. Τι θα συμβεί αν ξεχαστεί κάποιο βασιλικό κελί και βγει κάποια βασίλισσα. Αν θα ήταν καλή ιδέα να μπει διάφραγμα εκτός το Χάρμπορ ανάμεσα στους δύο ορόφους. Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!